Gemeente Alkmaar


Alkmaar, 28 januari 2010

Nieuw parkeerbeleid voor binnenstad en schilwijken van start

Parkeren in parkeergarages goedkoper

Vanaf 1 februari voert de gemeente een nieuw parkeerbeleid in de binnenstad en de wijken rond het centrum. Zowel de tarieven als de tijden voor parkeren zijn aangepast. Het nieuwe parkeersysteem, een uitvloeisel van het nieuwe parkeerbeleid 'Parkeren in Balans' dat in juli is vastgesteld door de gemeenteraad, is ingesteld om er voor te zorgen dat de binnenstad leefbaar en bereikbaar blijft. Zo is het met het nieuwe beleid voor bezoekers (en inwoners) van Alkmaar een stuk aantrekkelijker om gebruik te maken van alternatieven voor parkeren op straat.

Nico Alsemgeest, wethouder Verkeer en Vervoer: "Er moet sprake zijn van een goed en klantvriendelijk parkeersysteem dat bijdraagt aan de leefbaarheid in en de bereikbaarheid van Alkmaar en dat daarbij de uitstraling van onze stad respecteert. Daar gaat het nieuwe parkeerbeleid voor de binnenstad dan ook van uit. Alkmaar is een aantrekkelijke, historische stad, met een uniek karakter en wil dat ook blijven. Dat betekent dat we het parkeren in garages in de binnenstad en op Overstad prefereren boven het parkeren op straat. Ook de goed bereikbare P+R terreinen en het gratis busvervoer op zaterdag zijn goede alternatieven."

Parkeren in garages

Een misvatting die bij veel mensen leeft is dat parkeren in de parkeergarages duurder is dan op straat. Dit is niet het geval. Veilig en goedkoop parkeren kan in een van de vele parkeergarages in en rondom het centrum van Alkmaar. De tarieven voor de gemeentelijke parkeergarages, en ook op het Parcade parkeerterrein, zijn lager dan de tarieven voor parkeren op straat.

Ook 's avonds is het zeer voordelig om gebruik te maken van de parkeergarages. Het tarief voor een hele avond parkeren is slechts twee euro, voor ditzelfde geld kunt 's avonds slechts een half uurtje op straat parkeren. Kijk voor alle tarieven op www.alkmaar.nl

P+R Terreinen
Ook de P+R terreinen vergroten de bereikbaarheid van Alkmaar. Zeker op de piektijden, zaterdagmiddag en donderdagavond, wanneer veel mensen gebruik maken van de parkeergarages, zijn de P+R terreinen een prima alternatief als u naar het centrum wilt. Parkeren op deze P+R terreinen is tot 1 oktober 2010 gratis. Vanaf de P+R terreinen rijden (gratis) pendelbussen naar het centrum. Meer informatie op: www.alkmaar.nl

Aanpassingen

Ook fysiek worden er enkele veranderingen doorgevoerd. Hierbij valt te denken aan het plaatsen van bebording en het vervangen of (ver)plaatsten van parkeerautomaten. Door de vorstperiode van afgelopen tijd zijn de werkzaamheden op sommige locaties uitgelopen. De gemeente doet er alles aan om de overlast die gepaard kan gaan met de werkzaamheden zo beperkt mogelijk te houden.