Ingezonden persbericht
Maand overzicht februari 2010
theater de tobbe
februari 2010
di. 02 febr.: lunchconcert: Harimada Kusuma, piano; Annet Verboom, viool; Tessa Helder,
contrabas
aanvang: 12.30 uur; toegang: E 3,00 (inclusief koffie/thee)
Harimada Kusuma , in 1983 in Indonesie geboren, is in 2003 aangenomen aan het Conservatorium van Rotterdam. In 2004 heeft hij zijn studie voortgezet aan het Conservatorium van Amsterdam, waar hij nu zijn masteropleiding volgt bij Mila Baslawskaja. In zijn geboorteland en in Nederland trad hij al regelmatig op, zowel solo als in kamermuziek-ensembles. Verder geeft hij muziek-, koor- en euritmielessen op het Rudolf Steiner College Rotterdam en is hij dirigent van het koor Pur Sang in Krimpen aan den IJssel.
Annet Verboom (1984) volgt momenteel haar masteropleiding aan het Conservatorium van Rotterdam bij Benzion Shamir en heeft incidenteel les bij Ilya Grubert. Annet geeft regelmatig kamermuziek- en solo concerten. Annet remplaceert bij het Rotterdams Philharmonisch Orkest.
Harimada en Annet zijn sinds juni 2008 een vast duo. In 2005 hebben ze een keer in kamermuziekverband samengespeeld en dat is heel goed bevallen. Ze kwamen elkaar een paar jaar later weer tegen en besloten toen een duo te vormen. Ze volgen lessen bij Benzion Shamir, Sander Sittig en Zvi Maschkovski. Ze geven geregeld concerten door heel Nederland en zullen in april naar Indonesie gaan om concerten te geven door heel Java.
Harimada en Annet hebben voor dit concert Tessa Helder uitgenodigd om met hen Shostakovich pianotrio No.1 te spelen. De bezetting van het trio is oorspronkelijk voor piano, viool en cello, maar de cellopartij kan ook gespeeld worden door een contrabas. Tessa Helder heeft recentelijk haar bachelor studie afgerond bij Peter Leerdam aan het Conservatorium van Rotterdam en heeft besloten verder te studeren bij professor Bozo Paradzik, contrabasdocent in Freiburg en Luzern. Tessa maakte deel uit van verschillende orkesten, zoals het European Union Youth Orchestra, het Gustav Mahler JugendOrchester, het Rotterdams Philharmonisch en het Reizend Muziekgezelschap. Zij bespeelt een instrument van Derek High dat haar ter beschikking is gesteld door het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds.
Ten gehore zullen worden gebracht werken van Mozart, Brahms en Shostakovich.
vrij. 05 feb. world & jazz: Ferial
aanvang: 21.00 uur; toegang: E 10,00 / met korting E 8,50
In onze serie World de in Suriname geboren Jazzpianiste Ferial Karamat Ali. Zij begon met klassieke muziek op haar zesde jaar. Ze studeerde in de Verenigde Staten en vanaf 1984 in Nederland, waar ze begon met het optreden als pianiste. Daarna trad ze op in VS, in verschillende landen in Europa en in Zuid-Amerika. Ook trad ze o.a. op bij North Sea Jazz Festival en op het The Hague Jazz Festival 2009. Ze heeft een voorkeur voor Braziliaanse Jazz en daarom gaf ze vanaf 2000 les aan Braziliaanse ensembles aan het Conservatorium in Amsterdam. Haar CD Alvorado uit 1996 was meer dan succesvol. Ook internationaal timmert zij aan de weg.
Ferial Karamat Ali piano, Tim Dudek drums, Glenn Gaddum bas, Brancka zang.
za. 06 febr.: cabaret: Thijs Maas met 'Eén'
aanvang: 20.30 uur; toegang: E 13,00 / met korting E 11,50
Thijs Maas won op overtuigende wijze het concours om de Wim Sonneveldprijs én de publieksprijs tijdens het Amsterdams Kleinkunst Festival 2007. Nu komt hij met zijn eerste avondvullende voorstelling: 'Eén'. In deze muzikale one-man-show viert Thijs zijn eenzaamheid met de melancholie van een crooner; een lonesome cowboy die zwelgt in zijn vrijheid. Hij is te optimistisch om zich druk te maken over de wereldproblematiek, maar sommige dingen zijn nou eenmaal te waar om mooi te zijn. In 'Eén' gaat Thijs op zoek naar verbondenheid. Eens in de zoveel tijd zie je iemand bij wie het lijkt of hij op het podium geboren is. Bij Thijs Maas zijn een enorme muzikaliteit, een originele vorm en persoonlijkheid gekoppeld aan een poëtische, haast romantische inhoud.
zo. 07 febr.: klassiek op de zondagmiddag: Mikhail Zemtsov, altviool en Anastasia Sofonova, piano
aanvang: 14.00 uur; toegang: E 17,50 (eenheidsprijs)
Mikhail Zemtsov werd in 1969 geboren in Rusland en ontving zijn eerste vioollessen op
5-jarige leeftijd van zijn moeder Ludmila Levinson. Daarna studeerde hij aan de conservatoria van Moskou, Londen, Hamburg en Maastricht. Hij is prijswinnaar van het 1st International Viola Competition (1998, Wenen) en Elisa Mayer String Competition (1998, Hamburg). Als solist trad Mikhail o.a. op met het Moskou Conservatorium Kamerorkest, het Luxembourg Philharmonisch, de Wiener Volksoper, de Hamburger Symphoniker en het Residentie Orkest.
Anastasia Safonova (Rusland,1976) studeerde aan het Gnessins Instituut te Moskou en voltooide haar Master degree aan het Koninklijk Conservatorium bij prof. Naum Grubert. Sinds 2000 doceert ze aan het Conservatorium Maastricht. Zij geeft vele solo- en kamermuziekconcerten in Europa en Rusland.
di. 09 febr.: Cinemaplus+ : 'Long dimanche à fiançailles' van Jean-Pierre Jeunet
aanvang: 20.30 uur; toegang: E 10,00 / met korting E 8,50
De film, van J.P. Jeunet, met o.a. Audrey Tautou, is gebaseerd op het boek van Sebastien Japrisot en behandelt een opvallende vertelling over de Eerste Wereldoorlog. De ouders van Mathilde (Audrey Tautou) komen om bij een brand in een metrostation. Vanaf dat moment woont zij bij haar oom en tante waar zij Manech ontmoet, die haar aanspreekt, omdat hij mank loopt als gevolg van polio. Twee jaar nadat hij naar het front is vertrokken ontvangt zij bericht dat hij gesneuveld is. Mathilde weigert dit bericht te geloven en begint een speurtocht naar de oude strijdmakkers van haar verloofde om te ontdekken of haar gevoel haar bedriegt of niet. Filmjournalist Harry Peters zal deze film bij u inleiden en o.a. met u spreken over de relatie tussen het boek en de film.
za. 13 febr.: cabaret: Amsterdams Kleinkunst Festival, try-out van het Concours om de Wim
aanvang: 20.30 uur; toegang: E 13,00 / met korting E 11,50 Sonneveldprijs 2010 (deel 1)
De landelijke try-out tournee van het Concours om de Wim Sonneveldprijs doet al vele jaren ook Theater de Tobbe aan. Deze aanmoedigingsprijs voor nieuw, aankomend kleinkunsttalent is een jaarlijks terugkerend onderdeel binnen het Amsterdams Kleinkunst Festival. Tijdens de try-out tournee reizen de kandidaten langs een twintigtal theaters om podiumervaring op te doen. Tijdens de twee avonden in Theater de Tobbe (de tweede zal plaats vinden op zaterdag 27 februari) zullen alle zes kandidaten (drie per avond) bewijzen wat ze kunnen. De toeschouwers van beíde avonden zijn er dus zeker van kennis te maken met de dan nog onbekende winnaar van de Wim Sonneveldprijs 2009. De uiteindelijke winnaar heeft hiermee zijn eerste, belangrijke stap gezet in cabaretland!
zo. 14 feb.: jeugdvoorstelling: 'Decu' door Nochem en Van Luyn (toneel 8+)
aanvang: 14.00 uur; toegang: E 6,00 (kinderen) / E 8,50 (volwassenen)
Het is al laat, het schrijven wil niet lukken
maar het moet toch gebeuren. Dan staat Ambrosius Hieronymus François de Cupertin kortweg Decu naast je. De deur was open, zegt hij, daarom kwam hij binnen, zegt hij. Hij is een ridder, zegt hij en hoewel je denkt dat hij knettergek is luister je naar hem. Hij vertelt je over zijn avonturen, fantastische belevenissen, ongelofelijke verhalen en ze lijken zo levensecht. Maar wiens verhaal is dit? Een voorstelling over fantasie, werkelijkheid en gekte. Met een aanstekelijk gevoel voor timing en humor en met minimale middelen laten Nochem en van Luyn het publiek lachen. Soms met een brok in de keel. Een energieke, tragikomische voorstelling. Zware onderwerpen worden lichtvoetig gebracht, soms besef je te lachen om iets dat om te huilen is
di. 16 febr.: lunchconcert: Lisette Emmink (sopraan), Josje Goudswaard (piano) en Camilla van der Kooij (viool)
aanvang: 12.30 uur; toegang: E 3,00 (inclusief koffie/thee)
De sopraan Lisette Emmink behaalde 'cum laude' het diploma uitvoerend musicus aan het Koninklijk Conservatorium. Lisette is een veelgevraagd soliste en heeft in vrijwel alle grote concertzalen en onder vele dirigenten gezongen. Pianiste Josje Goudswaard studeerde aan het Rotterdams Conservatorium en studeerde in 2008 af aan de Schumann Akademie. Josje volgde verschillende masterclasses liedbegeleiding en trad als soliste en begeleidster door heel Nederland op. Violiste Camilla van der Kooij werd op twaalfjarige leeftijd toegelaten tot de Jong talent klas van het Koninklijk Conservatorium. Zij sloot in 2008 aan het Rotterdams Conservatorium haar studie succesvol af. Het trio brengt vanmiddag een - zowel licht als klassiek - themaconcert 'De mooiste filmmelodieën'.
woe. 17 febr.: cabaret / theaterlied: Daniël Lohues met 'Allenig IV'
aanvang: 20.30 uur; toegang: E 17,50 / met korting E 16,00
Na de winter, de lente en de zomer is Daniël Lohues aanbeland in het laatste jaargetijde van zijn Allennig-vierluik, de herfst. De ganzen komen terug uit noordelijker streken. De gewassen zijn van het land. Thuis, bij de vlammen in de open haard, klinken Daniël's nieuwe, sfeervolle songs. Zelfgemaakte bouillon op een waakvlammetje. Geen klok te horen. Overal gitaren en andere instrumenten. Stapels papieren rond de vleugel. Zo komen de Allennig voorstellingen tot stand. Spelend, zingend, prakkiserend en krabbelend. De gordijnen dicht. Deze gaan pas weer open als Daniël een podium oploopt. Wilt u iemand bezig zien in de eeuwenoude traditie van langs dorpen en steden trekken om liederen te zingen en verhalen te vertellen? Daniël Lohues, 'Allennig IV' met tijdloze songs en verhalen.
do. 18 feb.: schrijver op het podium: Jan & Sanne Terlouw
aanvang: 20.30 uur; toegang: E 10,00 / met korting E 8,50
Jan Terlouw is bekend als politicus en schrijver van vooral kinderboeken. Veel van zijn jeugdboeken zijn klassiekers geworden, zoals "Koning van Katoren"(1971) en "Oorlogswinter"(1972). Laatstgenoemd boek werd in 2008 met veel succes verfilmd. In 2005, 2007 en 2008 verschenen drie literaire thrillers die Jan Terlouw samen met zijn dochter Sanne schreef. Zij legt zich toe op het schrijven van fictie voor zowel volwassenen als kinderen. In 1992 verscheen haar debuut "Het graf in de tuin en andere verhalen". Haar boeken en verhalen voor kinderen verschijnen onder haar pseudoniem Ike Smitswater. In 2009 verschijnt de roman "Het rozeneiland", over het joodse geslacht Amram. De roman speelt in verschillende landen.
vrij.19 febr. jazz: Susanne Alt Quartet
aanvang: 21.00 uur; toegang: E 10,00 / met korting E 8,50
Absoluut één van de grootste talenten van de laatste jaren. Was al te gast in diverse tv en radioprogramma's. Alt speelt vakkundige moderne souljazz naar een hoger plan(.) Toch is Susanne Alt als muzikant op en top altist: snel, wendbaar en met de heldere lead-sound die in de orkestwereld van altsaxofonisten wordt verwacht. Het maakt dat de 29-jarige Alt het prima doet in de Nederlandse muziekscène, sinds ze een jaar of tien geleden van Duitsland naar Amsterdam kwam om te studeren. Ze speelt in popbands, theaterproducties en is veel te horen in het nachtleven, onder meer met de dj's van Wicked Jazz Sounds.
Susanne Alt altsax, Thijs Cuppen piano en keyboards, Sven Schuster contrabas en Philippe Lemm drums.
Zie ook: www.susannealt.com ; www.youtube.com/venustunes
za. 20 febr.: cabaret: Vincent Bijlo met 'Verlicht'
aanvang: 20.30 uur; toegang: E 15,00 / met korting E 13,50
Als u nog steeds niet weet waarom dingen zijn zoals ze lopen, kom dan naar 'Verlicht'. Als u zich zorgen maakt, als u twijfelt aan de zin van alles, kom dan naar 'Verlicht'. Als u een chronisch lachtekort heeft opgelopen, als uw bloeddruk onder invloed van de dagelijkse ergernissen tot astronomische hoogte is gestegen, als u mensen en dingen niet meer in het juiste licht kunt plaatsen, kom dan naar 'Verlicht'. 'Verlicht' verlicht de pijn van het zijn. 'Verlicht' opent ogen. In de wereld van het kijken wordt zo verschrikkelijk weinig echt gezien. We laten ons verblinden door het daglicht van de waan, maar dat is niet het licht waarom het gaat. Het klinkt zwaar, maar toch is 'Verlicht' dat niet. Nee, het is een ode aan het leven. Want straks als we dood zijn, is er genoeg tijd om van het donker te genieten.
zo. 21 febr.: jeugdvoorstelling: 'De rode prinses' door het Productiehuis (musical 6+)
aanvang: 14.00 uur; toegang: E 5,00 (kinderen) / E 7,00 (volwassenen)
Brechtje is een meisje met vuurrood haar. Ze verstopt zich thuis omdat ze geen zin heeft in de pesterijen van de kinderen op straat. Haar vader, die schrijver is maar even geen inspiratie heeft, begint haar het verhaal te vertellen van de rode prinses. Zij woont in een paleis. Niemand van het koninkrijk heeft haar ooit gezien. Op haar 12e verjaardag gaat ze voor het eerst naar buiten. Het volk is gekomen om haar eindelijk eens te zien. Maar als de prinses in een rode koets uit de poort komt, springen rovers tevoorschijn en ontvoeren haar. Ondertussen gelooft het volk niet dat de prinses ontvoerd is. Het is vast een trucje om geld in te zamelen voor het losgeld. Op een dag weet de rode prinses te ontsnappen. Ze zwerft rond, beleeft allerlei avonturen. Zal ze uiteindelijk het paleis weer vinden?
Gespeeld, gedanst en gezongen door acteurs van Het Productiehuis Rotterdam van Jeugdtheater Hofplein.
vrij. 26 febr.: wereldmuziek: Mariachi Soi y Luna (Mexicaans)
aanvang: 20.30 uur; toegang: E 15,00 / met korting E 13,50
Indra van Hal speelde twintig jaar in meerdere Mariachi orkesten (ook in Mexico zelf). Zij werkte samen met de bekende Mexicaanse zangeres Maria de Lourdes. Ook speelde zij in het Mariachiorkest op het huwelijksfeest van Prins Willem Alexander en Prinses Máxima voor gasten van over de hele wereld. In 2007 richtte Indra haar eigen orkest Mariachi Sol y Luna op. Het orkest wordt aangevuld met Astrid Durán, een veelzijdige ervaren zangeres met een prachtige stem voor de meeslepende Mariachi-muziek. Het instrumentarium van dit orkest is volgens traditie: Astrid Durán-zang, Indra van Hal-viool/zang, Susanne Pijpers-viool, Miguel Angel Horta-gitaar/zang, Lorenzo Caballero-vihuela/zang, Stefijn Lehr-guitarron, Joe Rivera- trompet, Viktoria Bori-trompet.
za. 27 febr.: cabaret: Amsterdams Kleinkunst Festival, try-out van het Concours om de Wim aanvang: 20.30 uur; toegang: E 13,00 / met korting E 11,50 Sonneveldprijs 2010 (deel 2)
De landelijke try-out tournee van het Concours om de Wim Sonneveldprijs doet al vele jaren ook Theater de Tobbe aan. Deze aanmoedigingsprijs voor nieuw, aankomend kleinkunsttalent is een jaarlijks terugkerend onderdeel binnen het Amsterdams Kleinkunst Festival. Tijdens de try-out tournee reizen de kandidaten langs een twintigtal theaters om podiumervaring op te doen. Tijdens de twee avonden in Theater de Tobbe (de eerste zal plaats vinden op zaterdag 13 februari) zullen alle zes kandidaten (drie per avond) bewijzen wat ze kunnen. De toeschouwers van beíde avonden zijn er dus zeker van kennis te maken met de dan nog onbekende winnaar van de Wim Sonneveldprijs 2009. De uiteindelijke winnaar heeft hiermee zijn eerste, belangrijke stap gezet in cabaretland!
zo. 28 febr.: jeugdvoorstelling: 'De Scharrelaar' door Koomans poppentheater (5+)
aanvang: 14.00 uur; toegang: E 5,00 (kinderen) / E 7,00 (volwassenen)
De Scharrelaar reist rond in een oude caravan. Hij leert mensen en dieren dat je van oude dingen iets nieuws kan maken. Wasco de Wasbeer wil dit ook. Maar er is ook een arme hond die hulp nodig heeft. Samen met de Scharrelaar gaat Wasco naar de Toren van Avaritia aan de rand van het water. Avaritia woont eenzaam in de toren. Ze houdt niet van mensen of dieren en ze lacht nooit! Het enige waar ze plezier in heeft is het kopen en hebben van de allernieuwste snufjes. Oude spullen gooit ze uit het raam. Naast de toren ligt al zoveel rommel, dat de zon er bijna niet meer schijnt en de hond Biscuit er niet meer kan wonen. De Scharrelaar en Wasco moeten haar stoppen! De zwerfhond, de vindingrijkheid van de Scharrelaar en een dapper plan van Wasco zorgen voor de oplossing.