Natuurlijk genezen
fabels en feiten over de genezende werking van planten
NIJMEGEN, 20100201 -- Al eeuwen worden planten en kruiden gebruikt om mensen en dieren te genezen van allerlei ziektes. Veel medicijnen die we nu gebruiken zijn daarom gebaseerd op stoffen die oorspronkelijk uit planten komen, maar nu op een industriële wijze worden geproduceerd.
Tegenwoordig doet men steeds meer een beroep op fytotherapie, oftewel kruidengeneeskunde, als alternatieve behandelmethode voor de reguliere geneeskunde. Grootmoeders middeltjes tegen buik- of hoofdpijn worden weer populair; planten kunnen toch alleen maar goed voor je zijn, en zullen beter zijn dan alle synthetische stoffen die pillen bevatten ... of toch niet? Op maandag 8 februari, vanaf 20 uur, organiseert het Science Café Nijmegen in Ierse pub The Shamrock een avond over de feiten en fabels rondom de genezende werking van planten. Te gast zijn Toine Pieters, bijzonder hoogleraar Geschiedenis van de Farmacie (VU Medisch Centrum), en Rob Verpoorte, hoogleraar Farmacognosie en Plantencelbiotechnologie (Universiteit Leiden). Hiermee beleeft het Science Café haar eerste lustrum! Voorafgaand aan de avond zal er even worden teruggeblikt.
Van oudsher heeft de mens in geval van ziekte in de natuur gezocht naar geneesmiddelen. Paddenstoelen, wortels, zaden, schors maar ook bladeren en bloemen werden in verschillende vormen gebruikt. Het uitvinden van de geneeskrachtige werking van planten is vast niet gegaan zonder verschrikkelijke fouten; een plant heeft geen bijsluiter ... Desondanks is er in de loop der jaren heel veel kennis vergaard over geneeskrachtige planten en zo is fytotherapie ontstaan. Van ginseng, sint-janskruid, kamille en papaver heb je zeker gehoord. Talloze middelen worden aangeboden op de markt, die zonder recept te koop zijn en een gevarieerd scala van kwaaltjes bestrijden, van loopneus tot kanker. De fytotherapie is in zekere zin een voorloper van de farmacologie, zoals Toine Pieters in zijn inleiding uiteen zal zetten.
Veel medicijnen van tegenwoordig zijn synthetisch. In sommige gevallen gebruikt men echter nog steeds planten; denk aan morfine, dat nog altijd uit de papaverplant gewonnen wordt. De traditionele Chinese geneeskunde maakt al eeuwen gebruikt van fytotherapie om mensen in balans te brengen. Miljarden mensen vertrouwen erop. Deels ten onrechte misschien, want wat uit de natuur komt is niet per se gezond. Om de genezende werking van een plant vast te kunnen stellen, is grondig wetenschappelijk onderzoek nodig en dat ontbreekt vaak. Als de werking van de zogenaamde `medicijnen' niet bewezen is en de gezondheidsrisico's niet eens onderzocht zijn, ligt het gevaar van kwakzalverij op de loer! Rob Verpoorte zal uitleggen dat het innemen van planten niet onschuldig is; het kan zelfs geneesmiddelen tegenwerken, waardoor je nog zieker wordt. Zo zie je dat Moeder Natuur behulpzaam is, mits je haar planten goed kent ...
Science Café Nijmegen
Ingezonden persbericht