Ingezonden persbericht


D66 Amsterdam oost


1 februari 2010

Lijstverbinding GroenLinks en PvdA zet verkiezingen in Oost op scherp

GroenLinks en de PvdA zijn in Oost een lijstverbinding aangegaan. Dat blijkt uit het door het stadsdeel Oost verspreide proces-verbaal over de verkiezingen. Volgens Jeroen van Spijk, lijsttrekker van D66 Amsterdam Oost, zet dit de verkiezingen in Oost op scherp en valt er voor de kiezers écht iets te kiezen. "Kies je voor verandering of kies je voor het bekende GroenLinks en PvdA sausje?"

Volgens Jeroen van Spijk wordt de belangrijkste vraag bij de verkiezingen in Amsterdam Oost hoe groot de PvdA en GroenLinks gezamenlijk blijven. 'De afgelopen twintig jaar waren het vooral de PvdA en GroenLinks die samen het Dagelijks Bestuur van de stadsdelen vormden. Ook bij de gemeenteraadsverkiezingen van 3 maart 2010 hebben deze twee partijen weer voor een lijstverbinding gekozen.'

De lijsttrekker van D66 Amsterdam Oost zegt hierover het volgende: 'Deze lijstverbinding houdt in dat een stem voor GroenLinks ook automatisch een stem is voor de PvdA. GroenLinks en de PvdA zijn in Amsterdam Oost inmiddels volledig met elkaar vergroeid. Het is daarbij de vraag of deze vergroeiing gunstig is voor GroenLinks. Ik vind het jammer dat GroenLinks zich in Oost voor het karretje laat spannen van de PvdA en niet kiest voor een eigen en vrijzinnig geluid zoals Femke Halsema dat in Den Haag wel doet.' Volgens Jeroen van Spijk betekent dit dat strategisch stemmen voor kiezers cruciaal wordt. 'Een kiezer die vindt dat het anders moet dan de afgelopen jaren in Oost, zal dit in zijn achterhoofd houden.'

Geen lijstverbinding voor D66

D66 is volgens de lijsttrekker bewust geen lijstverbinding met andere partijen in Oost aangegaan. 'Wij van D66 zijn overtuigd van de inhoud van ons programma en onze standpunten. Wij denken dat wij kiezers aanspreken die willen dat er dingen gaan veranderen in Amsterdam Oost. Onze verkiezingsslogan is niet voor niets: Anders Ja D66,' aldus de lijsttrekker van D66.

Fusie van stadsdelen

In de ogen van Jeroen van Spijk gaan deze lokale verkiezingen wel ergens over. Veel stadsdelen gaan fuseren en dit betekent dat bijvoorbeeld veel bestaand beleid en verordeningen opnieuw moeten worden vastgesteld. 'Er is in Oost grote onvrede over hoe bewoners worden betrokken bij de grote projecten. Denk aan de planvorming rondom het Amstelstation, de Amstelcampus, het winkelcentrum Brazilië en de ontwikkeling van IJburg. Bij de direct betrokken bewoners is grote ontevredenheid over hoe deze plannen door het huidige bestuur zijn opgepakt. Ik denk dat we de fusie moeten aangrijpen om nu wel serieuze bewonersparticipatie op te zetten,' aldus Jeroen van Spijk.