Ingezonden persbericht
Vier universiteiten bezet: 'Dit is een waarschuwing'
Vanmorgen hebben studenten het bestuursgebouw van de universiteit van Utrecht bezet. Al snel volgden bezettingen van collegezalen in Nijmegen en Amsterdam. Daar is net een bezetting op de Rotterdamse Erasmus bijgekomen. De acties zijn een schot voor de boeg: bezuinigingen op onderwijs zullen op verzet stuiten. De Internationale Socialisten steunen de bezetters.
Rond zeven uur 's ochtends is een groep van tientallen studenten het bestuursgebouw van de Universiteit Utrecht binnengegaan om deze te bezetten. Studenten zijn het zat niet serieus genomen te worden, en wederom een prooi van bezuinigingen te zijn. De gehele bestuursvleugel is direct na binnenkomst afgesloten. Deuren gebarricadeerd, schuifdeuren geblokkeerd. Al het personeel, uitgezonderd één beveiliger en de receptioniste, verliet vrijwillig het pand. Al snel volgden bezettingen in Nijmegen, Amsterdam en Rotterdam.
De studenten zijn boos en bezorgd. Er spelen lokale thema's, zoals de afschaffing van het Ublad in Utrecht, maar in de kern gaan de acties om de omvorming van hoger onderwijsinstellingen tot leerfabrieken. Oplopende studiedruk, overvolle collegezalen, minder lesuren en steeds meer nadruk op 'efficiëntie' hollen de kwaliteit van het onderwijs uit.
Daar bovenop komt de aantasting van de toegankelijkheid. Vorige week riep de voorzitter van de Vereniging van Universiteiten (VSNU) Sijbolt Noorda op om de basisbeurs af te schaffen. Minister Plasterk, die 20 procent 'moet' bezuinigen, is bezig met vergevorderde plannen om dit door te voeren. Het gevolg zal zijn dat kinderen uit armere gezinnen grotere risico's moeten nemen om te gaan studeren. Het is een stap richting elite onderwijs.
Studenten zijn niet van plan om deze verslechteringen lijdzaam over zich heen te laten komen. Er is besloten om nu al tot actie over te gaan, als waarschuwing richting de regering. De crisis mag niet het excuus worden voor verdere achteruitgang van het onderwijs in Nederland.
Kim Otten, woordvoerder van de bezetting aan de UvA: 'Onze bezetting is een noodsignaal. Studenten moeten steeds meer betalen terwijl de kwaliteit blijft dalen. Het gaat zelfs de kant op dat er straks jongeren zijn die niet kunnen studeren omdat ze het geld er niet voor hebben. Dat mag niet gebeuren. Studeren moet voor iedereen toegankelijk zijn, rijk en arm.'
Cindy, een van de bezetters in Utrecht: 'Voor ons is het allemaal begonnen met het Ublad. We hebben ons voor het behoud van het blad ingezet door middel van een petitie en een ludieke actie, maar dit heeft niets uitgehaald. Het college van Bestuur heeft ook heel onbeschoft het advies van de Uraad, het medezegenschapsorgaan van studenten en docenten van de Universiteit, naast zich neergelegd. Ook al hebben wij hele redelijke eisen, omdat we geen echte invloed kunnen uitoefenen wordt er niet naar ons geluisterd. Deze actie is pas de eerste zet. We laten hiermee zien dat studenten wel degelijk voor hun rechten opkomen. Als het moet blijf ik een week zitten. Als de stufi wordt afgeschaft, zullen heel veel studenten heel boos worden. Er is namelijk genoeg geld, er moeten goed prioriteiten worden gesteld: geld voor onderwijs en zorg in plaats van een dure straaljager bijvoorbeeld.'
Che, woordvoerder van de bezetting in Rotterdam: 'De studenten willen de politiek waarschuwen dat ze niet zullen gaan opdraaien voor de gevolgen van de economische crisis en bezuinigingen op het hoger onderwijs niet zullen accepteren. We eisen van het rector magnificus Henk Schmidt en de rest van het College van Bestuur dat zij zich uitspreken tegen de bezuinigingen, afstand doen van de uitspraken van de VSNU en dat ze toezeggen dat het collegegeld op de Erasmus Universiteit niet verhoogd zal worden voor studenten die meer dan een studie volgen. Kort gezegd eisen we dat het CvB kant kiest tegen de bezuinigingen en voor hun studenten.'
---------------------------------
Noot voor redacties