Port of Rotterdam

Petrobas opent Rotterdams kantoor


01-02-2010

Vandaag opent de Braziliaanse oliemaatschappij Petrobras een kantoor in Rotterdam. In gebouw "Weenapoint" worden het bedrijf en de CEO José Sergio Gabrielli de Azevedo, welkom geheten door burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam en minister Frank Heemskerk van buitenlandse handel. Hun optreden onderstreept het belang van de zich ontwikkelende Braziliaanse economie en de functie van Petrobras daarin, voor Nederland en de regio Rotterdam in het bijzonder.

Stookolie
De Braziliaanse oliemaatschappij is sinds ruim twee jaar actief in de Rotterdamse haven. Het bedrijf huurt tanks bij de terminals van ETT en Vopak in het Europoortgebied en importeert laagzwavelige stookolie vanuit Brazilië. In dit (LSFO) segment is het met 850.000 ton per jaar een belangrijke partij voor de uiteindelijke bunkermarkt. Het Havenbedrijf Rotterdam schat de verkoop van laagzwavelige bunkers op 15-20% van het geheel, dus ergens tussen 2 en 2,5 miljoen per jaar.

Petrobras importeert rond de 600.000 ton product met een zwavelpercentage van 0,8. Het wordt daarna gemengd ('blenden') tot de maximaal 1,5% die overeenstemt met de eisen voor de "Northwest Europe Sulfur Emission Control Area". Om zijn klanten een volledig pakket te kunnen bieden, verkoopt het bedrijf sinds mei ook hoogzwavelige stookolie. Het koopt deze HSFO locaal.

In de ethanolexport van Brazilië naar Europa is Petrobras niet aanwezig. In de toekomst zou dit wel kunnen gebeuren. Tenslotte heeft de Braziliaanse oliemaatschappij een groot, langlopend contract voor de huur van een olieproductie- en opslagschip van SBM Offshore in Schiedam.

Foto: Petrobras huurt tank- en 'blending'capaciteit bij Vopak Europoort (voorgrond) en ETT (centrum beeld, donkergrijze tanks) Foto: Aeroview

(1) Bronnen : Havenbedrijf Rotterdam en Fuel Oil Monthly van Poten & Partners

Meer informatie:
Feiten en cijfers Havenbedrijf Rotterdam N.V. en de Rotterdamse haven


----------

© Havenbedrijf Rotterdam N.V.