Arcadis NV

Amersfoort, 1 februari 2010
ARCADIS en Snelder Architecten winnen tender vmbo Utrecht

Advies- en ingenieursorganisatie ARCADIS uit Amersfoort en Snelder Architecten uit Hilversum ontwerpen de renovatie van het gebouw van het vmbo in de Utrechtse wijk Overvecht. Als combinatie won het duo een Europese aanbesteding van de gemeente Utrecht. In die aanbesteding zaten diverse eisen op het gebied van duurzaamheid met betrekking tot onder meer het materiaal- en energiegebruik. Dat maakte ARCADIS maandag bekend.

De vmbo's in Utrecht kampen met een gestaag dalend aantal leerlingen. Dit was voor het stadsbestuur reden om een speciale taskforce in het leven te roepen. De problemen in het Utrechtse vmbo-onderwijs zijn onderzocht en als oplossing is gekozen voor de fusie tussen het Vader Rijn College en het Centraal College, waardoor er een nieuwe gezamenlijke huisvesting nodig is. De nieuwe huisvesting komt op de huidige plek van het Vader Rijn College. Het gebouw wordt getransformeerd tot een vmbo-school met ongeveer zeshonderd leerlingen met een vloeroppervlakte van zo'n 8.360 vierkante meter.

De vloervelden worden plaatselijk verbreed of versmald. De hoofdmassa krijgt hierdoor een eigen dynamiek en maakt zich los van de orthogonale omgeving. Elke bouwlaag heeft zijn eigen kleur, waarmee elke onderwijsafdeling een eigen uitdrukking krijgt. Doordat de vloervelden verspringen is er per verdieping de mogelijkheid om een eigen buitenruimte te maken. Het bestaande gebouw is breed, waardoor veel functies introvert zijn en geen direct daglicht krijgen. Een deel van de vloervelden wordt verwijderd, zodat verticale, ruimtelijke verbanden ontstaan en het gebouw intern transparant en overzichtelijk wordt. De nieuwe sportzaal wordt op het dak van het bestaande gebouw geplaatst.

De werkzaamheden van omvatten het ontwerpen, het uitvoeringstechnisch gereedmaken en de esthetische uitvoeringsbegeleiding van het gehele project op basis van een programma van eisen.

Contact