Partij van de Arbeid
Den Haag, 29 januari 2010

Vragen van de leden Leerdam en Kalma (beiden PvdA) aan de staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties over beperking van het stemrecht van Europese Nederlanders bij het referendum op Bonaire
1. Kent u het bericht "Referendum op 26 maart, keuze uit twee opties" {1}?
2. Kunt u bevestigen dat in de ontwerp-eilandsverordening referendum Bonaire 2010 is vastgelegd dat Europese Nederlanders alleen hun stem kunnen uitbrengen bij het referendum als zij voor 1 januari 2007 op Bonaire woonden?
3. Is het waar dat de eilandsraad van Bonaire met deze beslissing het advies van de Verenigde Naties om bij het referendum stemrecht te verschaffen aan Europese Nederlanders die voor 15 september 2009 op Bonaire woonden in de wind geslagen heeft?
4. Zo ja, deelt u de mening dat, in de woorden van de Verenigde Naties, de huidige eilandsverordening "problematisch is en onterecht veel burgers van het recht om te stemmen"? Zo niet, waarom niet?
5. Kunt u bevestigen dat de Europese Nederlanders die nu niet mogen stemmen bij het aankomende referendum op Bonaire wel mochten stemmen bij de recente Statenverkiezingen op de Antillen?
6. Welke regeling op het gebied van stemrecht voor Europese Nederlanders was er op Bonaire van kracht bij het referendum van 2004? Is welke mate is het waar dat veel Europese Nederlanders op Bonaire, die bij het aankomende referendum als gevolg van de huidige eilandsverordening niet mogen stemmen, wel hadden mogen stemmen als dezelfde regeling gegolden had als in 2004?
7. In welke mate vermoedt u dat bij de uitsluiting van Europese Nederlanders bij het aankomende referendum op Bonaire politieke motieven een rol hebben gespeeld? Bent u bereid om de lokale autoriteiten op Bonaire zo spoedig mogelijk om opheldering te vragen hierover? Zo ja, wanneer en op welke wijze gaat u dit doen? Zo niet, waarom niet?
8. Welke mogelijkheden ziet u verder om de beperking van het kiesrecht van Europese Nederlanders op Bonaire bij het aankomende referendum te corrigeren? Welke maatregelen bent u bereid om in dit kader te treffen? {1} Amigoe, 27 januari 2010




Partij van de Arbeid