MBO raad

MBO Raad: vrijwel alle opleidingen kwalitatief goed


01-02-2010 - Van de 11.000 bekostigde opleidingen die het mbo aanbiedt scoren er op dit moment 10.936 goed. "Studenten kunnen er dus met een gerust hart van uitgaan dat vrijwel alle opleidingen in het mbo onderwijs en examinering kwalitatief gezien de zaken op orde heeft," aldus Jan van Zijl vandaag op BNR Radio.
De voorzitter van de MBO Raad reageert hiermee op de publicatie van 'zeer zwakke opleidingen' door de Inspectie van het Onderwijs. Van Zijl: "Het gaat hier om 64 opleidingen die de de kans krijgen een en ander te verbeteren. En hoewel elke zeer zwakke opleiding er een teveel is, gaat het om minder dan een half procent van het totaalaanbod."

Wat de MBO Raad betreft is de publicatie van de inspectie logisch: "Dat hoort bij transparant zijn over je prestaties en daarover verantwoording willen afleggen," zegt Van Zijl. "Doel is ook de opleidingen te stimuleren aan te pakken."

De inspectie zal de lijst regelmatig schonen: opleidingen die de gewenste verbetering hebben laten zien worden dan van de lijst gehaald. Omgekeerd kunnen dan ook opleidingen worden toegevoegd.

Van Zijl: "Daar zijn we niet bang voor, overeind blijft dat de opleidingen in het mbo over het algemeen kwalitatief op niveau zijn en we het aandurven in de keuken te laten kijken om ze ook op het gewenste niveau te houden."