Gemeente Harenkarspel


Tevredenheid over LED straatverlichting bij gemeentehuis

Op 9 september 2009 (9-9-9) werden bij het gemeentehuis LEDverlichtingsarmaturen in enkele lantaarnpalen geplaatst. Dit gebeurde op de Dag van de Duurzaamheid. Hoe de nieuwe belichting bevalt, daarover heeft de gemeente navraag gedaan bij de inwoners. Op de website kon tot januari een enquete worden ingevuld. Het blijkt dat een groot deel van de reageerders de kleur van de LED verlichting aangenaam vindt (50%) en 33% vindt het normaal. Bijna 70% van de mensen is het eens met de gemeente als we de straatverlichting op den duur geheel gaan vervangen door LED verlichting.

De nieuwe openbare verlichting is het begin van een kleine gemeentelijke revolutie op energiegebied. Gemeente Harenkarspel heeft duurzaamheid als ambitie gesteld in alle nieuwe ontwikkelingen. Comfortabel, betaalbaar, energiezuinig en duurzaam bouwen is nu en in de toekomst een belangrijke sociaal maatschappelijke eis, evenals milieutechnisch verantwoord ontwerpen. Om uit te proberen hoe de LED verlichting bevalt, zijn elf armaturen in bestaande lichtmasten bij het gemeentehuis vervangen door LEDverlichting van het merk Philips City Spirit Cone. Medewerkers van de firma Liandyn hebben de gemeente geadviseerd over de nieuwe verlichting, waarin de allerlaatste innovatieve technieken zijn verwerkt. Er zit bijvoorbeeld een dimmer op de LED verlichting, In rustige uren is de verlichting minder. Slechts 14% van de mensen die op de website reageerden, bleken iets daarvan te hebben gemerkt. Een van de respondenten meldt dat het er apart en mooi uitziet. Andere reacties gaan over de noodzaak van energiebesparing, dat het beter is voor het milieu en dat de verlichting goed is. Dat zijn goede berichten voor de gemeente, want over enige tijd start een grootschalig vervangingsproject, waarbij dimbare verlichting in de gemeentelijke lichtmasten wordt geplaatst met de Dynadimmer. Alle mensen die hebben gereageerd worden bij deze hartelijk bedankt voor hun bijdrage.

De uitslag van de enquete is als volgt:

Bent u inwoner van Harenkarspel?
ja (88%) nee (12%)
Komt u in de avonduren wel eens langs het gemeentehuis aan de Oostwal? ja (100%)
nee (0)
Zo ja, op welke manier?
per auto (22%)
per (brom)fiets 67%
wandelend (11%)
Heeft u gemerkt dat er drie nieuwe lantaarnpalen staan langs de Oostwal voor het gemeentehuis?
ja (25%)
nee (75%)
Zo ja, is deze verlichting u opgevallen?
ja (20%) reactie: het zag er apart en mooi uit
nee (80%)
Inde drie lichtmasten is LED verlichting toegepast. Wat vindt u van de sterkte van deze verlichting?
niet bijzonder (29%)
te sterk (14%)
te zwak (14%)
weet niet (43%)
Wat vindt u van de kleur van deze LED verlichting ten opzichte van normale straatverlichting?
normaal (33%)
aangenaam (50%)
vervelend (17%)
De drie lichtmasten zijn voorzien van een dimmer. Heeft u hier iets van gemerkt?
ja (14%)
nee (86%)
Zo ja, op welk tijdstip heeft u hier iets van gemerkt? In de avond (voor 21.00 uur) 33%
In de avond (21.00 tot 23.00 uur) 33%
In de nacht (23.00-6.00 uur) 33%]
In de ochtend (na 7.00 uur) 0%
Met openbare verlichting kan veel energie worden bespaard. Bent u het eens met gemeente Harenkarspel die straatverlichting op den duur geheel wil vervangen door LED lampen?
Ja 67% reacties: want het is toch leuk. want energiebesparing is noodzakelijk. want beter voor het milieu en zuinig. want het ziet er goed uit en geeft goed licht.
nee 0%
weet niet 33%
Dit is de laatste vraag van de enquete. In januari 2010 volgt de uitslag. Stelt u prijs op persoonlijk bericht over de uitslag? Ja 12%
Nee, maar ik lees het graag terug op de website 75% nee 12%



Gemeente Harenkarspel
Gemeentehuis :
Oostwal 2,
1747 EZ Tuitjenhorn
Postbus 10,
1749 ZG Warmenhuizen
Telefoon 0226-396600