Raad van State


maandag 1 februari 2010
Zitting over de vaststelling door de gemeenteraad van Westland van het bestemmingsplan 'Woongebied Polanen'. Het plan maakt de bouw van ruim 250 woningen mogelijk in de bestaande woonwijk Polanen. Een aantal inwoners uit de woonwijk komt bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State in beroep tegen het bestemmingsplan. Zij vrezen dat de nieuwe woningen het vrije uitzicht zullen aantasten. Ook leidt de woningbouw tot meer verkeer in de woonwijk, aldus de inwoners. Ten slotte zouden de nieuwe woningen gebouwd worden in een gebied dat is aangewezen als ecologische hoofdstructuur. Volgens de inwoners staat het provinciale beleid dat niet toe. (zaaknummer 200904254/1) Zitting over de weigering door de burgemeester van Amsterdam van een exploitatievergunning voor discotheek XQ aan de Jan Evertsenstraat. De zitting gaat ook over de weigering door het dagelijks bestuur van het stadsdeel De Baarsjes om een vergunning op grond van de Drank- en Horecawet te verlenen aan de discotheek. De burgemeester en het dagelijks bestuur hebben de vergunningen geweigerd op grond van de wet Bibob (Wet bevordering integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur). Er bestaat volgens hen ernstig gevaar dat een man met wie de exploitante van de discotheek een zakelijk dienstverband heeft, met behulp van de discotheek inkomsten uit zijn handel in verdovende middelen zal witwassen. Bovendien zou deze man zijn veroordeeld voor strafbare feiten. De vrouw bestrijdt dit. De rechtbank in Amsterdam heeft in juli 2008 een eerder beroep van de vrouw gegrond verklaard omdat de besluiten gedeeltelijk onbevoegd waren genomen. De rechtbank heeft echter geoordeeld dat de vergunningen terecht zijn geweigerd. Tegen dat oordeel van de rechtbank komt de vrouw in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 200905322/1)

12.00 uur

Zitting over de ontheffing die het college van gedeputeerde staten van Fryslân heeft verleend aan de 'Stichting Faunabeheer Eenheid Fryslân'. Met deze ontheffing op grond van de Flora- en Faunawet mag de stichting wilde eenden doden in de hele provincie. Het provinciebestuur heeft de ontheffing verleend omdat de wilde eend schade veroorzaakt aan grasland, graszaad, granen, peulvruchten en vollegrondsgroenten. Binnen de gemeente Ferwerderadiel zou de wilde eend verder nog schade toebrengen aan zeekraal en zeeaster. De Faunabescherming is het hier niet mee eens. De rechtbank in Leeuwarden stelde de Faunabescherming in juli 2009 in het gelijk. Volgens de rechtbank is onvoldoende duidelijk geworden dat de wilde eend in de hele provincie Fryslân schade veroorzaakt aan grasland, granen en peulvruchten. Ook is niet duidelijk waarom een ontheffing nodig is om zeeaster en zeekraal in Ferwerderadiel te beschermen. Het provinciebestuur had zijn besluit daarom beter moeten motiveren, aldus de rechtbank. Het provinciebestuur is het daar niet mee eens en komt in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 200905547/1)

13.30 uur

Zitting over de bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Purmerend heeft verleend voor een multifunctioneel gebouw met een discotheek en een klimhal aan de Verzetslaan in Purmerend. Een aantal bewoners uit de aangrenzende woonwijk is het hier niet mee eens. Zij zijn vooral bang voor overlast van de bezoekers van de discotheek. Volgens de bewoners worden er te weinig parkeerplaatsen bij de discotheek aangelegd, en zullen de auto's vooral in hun woonwijk worden geparkeerd. Daarom komen zij in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De rechtbank in Haarlem verklaarde in mei 2009 een eerder beroep van de omwonenden ongegrond. (zaaknummers 200904373/1 en 200904730/1)

13.30 uur

wethouders van Heerlen heeft opgelegd aan Royal Theater Holding B.V. in Heerlen. Dit bedrijf is eigenaar van de monumentale bioscoop 'Royal Theaters' in Heerlen. De bioscoop wordt verwarmd via ondergrondse olietanks. In de milieuregels voor de bioscoop is bepaald dat de olietanks jaarlijks moeten worden gekeurd. Volgens het gemeentebestuur voldoet het bedrijf hier niet aan. Daarom heeft hij een dwangsom opgelegd. Het bedrijf is het hier niet mee eens en komt tegen de dwangsom in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Volgens hem is heel moeilijk om een bedrijf te vinden dat de jaarlijkse keuring van de olietanks kan verrichten. Ook zou het gemeentebestuur al jarenlang op de hoogte zijn dat de keuring niet jaarlijks wordt verricht. Daarom had het gemeentebestuur de dwangsom niet mogen opleggen, aldus het bedrijf. (zaaknummer 200903382/1)

14.00 uur

Vooraankondiging van de uitspraken in hoofdzaken (bodemprocedures) die de Afdeling bestuursrechtspraak op woensdag om 10.15 uur openbaar zal maken. Ga naar deze pagina voor een selectie van de meest in het oog springende uitspraken. Of ga naar deze pagina voor een volledig overzicht van de uitspraken.