Evangelische Omroep

Nr.20
Hilversum, donderdag 28 januari 2010

EO-PROGRAMMA'S IN WEEK 5

Ingang Oost, maandag 1 februari, 19.25 uur, Nederland 1 Marinus Huybregts is bij het uitladen van zijn vrachtauto onder metalen buizen terechtgekomen. De Ambulancedienst brengt de heer Boley naar de Acute Harthulp van het Amphia Ziekenhuis, locatie Molengracht in Breda, omdat hij ernstige hartklachten heeft. Quincy van de Goorbergh is met haar hoofd tegen een deur gevallen. Yko Wildschut is door zijn knieën gezakt en daarbij knakte zijn voet dubbel.

Het Familiediner, maandag 1 februari, 22.00 uur, Nederland 1 De Urkse zussen en hartsvriendinnen Willie en Nel deden altijd alles samen.

Maar toen ze vorig jaar, na een gezellig weekendje, wilden afrekenen, kregen ze ruzie over E 10 en 4 gehaktballen. Als ze elkaar nu tegenkomen in de kleine straatjes van het pittoreske Urk, dan draaien ze allebei hun hoofd om.

Bert van Leeuwen nodigt de zussen uit voor een etentje, maar komen ze ook allebei?

Afslag UMC Utrecht, dinsdag 2 februari, 19.25 uur, Nederland 1 In Afslag UMC Utrecht doet presentatrice Mirjam Bouwman verslag vanuit een van de grootste academische ziekenhuizen in ons land, het Universitair Medisch Centrum in Utrecht. In deze aflevering volgen we de hartoperatie van de pasgeboren Sarah Yisca. Haar hart is verkeerd aangelegd. Ze heeft in plaats van twee goed aangelegde hartkamers, er maar één. Dit heeft ingrijpende gevolgen en zonder operatie zal de baby niet overleven. Mirjam komt kennis maken met Sarah Yisca en praat met haar ouders over de aanstaande cruciale ingreep. Ook voor het betrokken artsenteam is de dag van de operatie bijzonder spannend. De 57-jarige Hans de Lijster heeft door een val van het dak gecompliceerde botbreuken opgelopen. Nu moet hij opnieuw leren lopen, in het water. Een moeizaam en pijnlijk proces maar Hans zet door.

Rail Away, dinsdag 2 februari, 19.55 uur, Nederland 2 Oostenrijk-Italië: Pustertalbahn
Documentaireserie over markante spoorlijnen in de wereld. In elke aflevering wordt een reis gemaakt, waarbij onderweg ook aandacht is voor bijzondere locaties. Een reis door de besneeuwde bergen van Tirol van Oostenrijk naar Italie. Deze spoorlijn werd aangelegd langs de grens van het keizerrijk Oostenrijk. Vroeger vooral van belang voor het leger, maken er nu veel toeristen gebruik van. Door het prachtige Pusterdal is aan alle kanten veel te genieten.

Ik Mis Je, dinsdag 2 februari, 20.50 uur, Nederland 2

Teunis Donkersteeg is een rauwdauwer. En dat is waar Linda op valt als ze hem leert kennen. 'Ik viel op zijn uitstraling, hij was groot, stoer, zijn ogen, zijn haar, mooie krullen.' Samen krijgen Teunis en Linda twee kinderen: Gijs en Rens.

In december 2004 wordt Teunis ziek, na verschillende onderzoeken wordt er darmkanker geconstateerd, met uitzaaiingen naar de lever. Er volgen zware operaties en chemokuren. Naar de buitenwereld blijft Teunis de eeuwige optimist, terwijl Linda thuis een hele andere kant van hem ziet: 'Hij lag wel eens te huilen in bed met de kinderen. Hij vond het zo erg dat hij afscheid van ze moest nemen, dat hij ze niet zag opgroeien, want hij was echt trots op die mannen.' Op 23 juli 2008 overlijdt Teunis, dan 36 jaar oud.

Als ondernemer met een eigen loonbedrijf laat Teunis veel spullen na, die allemaal staan gestald bij zijn moeder op de boerderij. Voor Linda een behoorlijke last, omdat ze er zelf niets mee kan en er toch verantwoordelijk voor is.

In Ik Mis Je neemt Linda Marion mee naar Teunis' ouderlijk huis, waar ze een verkoop organiseert van karren, ploegen en andere werktuigen die Teunis achterliet.

Gospelfestival, dinsdag 2 februari, 23.35 uur, Nederland 2 De EO doet op dinsdag 5 januari verslag van het Gospelfesitval dat op woensdag 2 december plaatsvond in Paradiso in Amsterdams. Op deze zesde editie van het Gospel Festival zal de winnaar van het tv-programma Gospel Challenge optreden tussen artiesten zoals Naomi Shelton & The Gospel Queens, Gospel Joy en GospelChops feat. Gerald Heyward èn het wereldberoemde Harlem Gospel Choir uit de Verenigde Staten.

Elly en de Wiebelwagen, 5 februari, 15.00 uur, Z@pp Spierbal is jarig
Het is feest in de Wiebelwagen, Spierbal het paard is jarig. De bakker komt een taart brengen, dat wordt smikkelen. Maar een paard kan niet kaarsjes uitblazen. Elly belooft de kinderen dat zij dat straks mogen doen. Maar dat vinden Dop en Kurk niet leuk, zij willen blazen! Weetje wat, Dop en Kurk hebben zelf ook wel kaarsen. Nu nog vuur! Als dat maar goed gaat...

De Dorpsdokter, vrijdag 5 februari, 19.25 uur, Nederland 1 Roelof gaat op visite bij de nog altijd tabakspruimende heer Holterman. Hij heeft suikerziekte en is niet helemaal in orde. Mevrouw Vaardijk komt bij Roelof, omdat ze haar vinger verbrand heeft en ze is bang dat het door haar diabetes niet wil genezen. Rosemarie onderzoekt de heer Kalkman, die last heeft van zijn buik. Max komt bij haar met zijn moeder. Max hoestte en heeft een kuurtje gehad. Nu nog even de nacontrole. En Lars komt bij Rosemarie omdat hij last van zijn oog heeft. Bij Piet komt Anita Groen, die een paar plekjes moet laten weghalen. Mevrouw Zevenhuizen is aangereden en komt bij Piet, omdat last heeft van haar nek. We zien hoe mooi Drenthe is, als de altijd sportieve Roelof gaat hardlopen met de atleet Gerard Nijboer.

Dit jaar maken we kennis met drie nieuwe artsen: Roelof Moes, Piet Speelman, en Rosemarie Poutsma die in dienst is bij Roelof en Piet. Ze hebben een praktijk in Nijeveen, een landelijk dorp in de provincie Drenthe. Nijeveen heeft ongeveer 3600 inwoners en maakt sinds 1998 deel uit van de gemeente Meppel. De praktijk is op twee locaties, de woonhuizen van Roelof en Piet, maar de patiënten zijn bij alle drie de artsen ingeschreven. In de boerderij van Roelof is ook de apotheek gevestigd. Alle drie hebben bewust gekozen voor een kleinschalige praktijk.

Living Rights, vrijdag 5 februari, 19.55 uur, Nederland 2 Dat Japan een land is waar de prestatiedruk hoog is is bekend. Maar in deze aflevering gaat het om de druk die een kind zichzelf oplegt. We volgen dit verhaal vanuit het perspectief van Yoshinori (16) die aan het Asperger-syndroom lijdt (verwant aan autisme). Doordat hij niet kon meekomen op school en buiten de groep viel, is hij recentelijk naar een speciale school overgeplaatst. Daar heeft hij weinig gemeen met de andere kinderen en valt zodoende tussen wal en schip. Van studeren is daar geen sprake. De meeste kinderen op de speciale school hebben zware verstandelijke handicaps. Yoshinori heeft als obsessies een medicijn te vinden tegen zijn mentale handicap, om weer op een 'normale' school en met 'normale' kinderen te kunnen leren. Hij houdt een vurig pleidooi op school voor een medicijn en een gelijkwaardige vorm van studeren voor kinderen met een geestelijke handicap. Bij zijn studiegenoten komt zijn boodschap echter vaak niet over.

Living Rights is een 5-delige documentaire serie over het Verdrag van de Rechten van het Kind (UN 1989). De films portretteren kinderen in Kenia, Japan, Peru en Wit-Rusland. De serie Living Rights gaat over de moeilijke keuzes waarmee jongeren in het dagelijks leven te maken hebben. In het licht van de Rechten van het Kind gaat het over problematische situaties waarin geen eenvoudige en eenduidige oplossingen zijn. Living Rights heeft als doel het Verdrag van de Rechten van het Kind meer tot de verbeelding te laten spreken.

Checkpoint, zaterdag 6 februari, 10.00 uur, Nederland 3 Twee minuten je tanden poetsen... dat zegt de tandarts altijd, maar wat als je je tandenborstel of tandpasta niet bij de hand hebt? Werkt een kruimeldief of zand ook en blijft je gebit wel heel? De jongens/meiden-test draait om muzikaliteit: wie herkent de meeste instrumenten en drumt het dak eraf? Daarna laten we spuitbussen ontploffen. Want je leest wel altijd dat het doorboren of verbranden van een spuitbus niet mag, maar hoe gevaarlijk is het echt? Checkpoint is een programma voor échte jongens en stoere meiden. Het programma speelt zich af in een loods, op een geheime plek, ergens in Nederland. Voor Checkpoint is die loods de testruimte waar presentator Klaas van Kruistum samen met een team van stoere jongens en meiden allerlei zinnige en soms ook onzinnige testen uitvoert.

Nederland Zingt, zaterdag 6 februari, 18.05 uur, Nederland 2 In deze uitzending een feestelijke dubbele aflevering van Nederland Zingt. Een aflevering met de favoriete liederen van de kijkers van 2009. Uit deze mooie liederen is een selectie van 50 liederen gemaakt. De afgelopen week waren deze liederen te zien via Nederland Zingt Elke Dag op Spirit 24. Vanavond zijn de mooiste liederen te zien in Nederland Zingt. Mirjam Bouwman introduceert elk lied en er zijn speciale reportages over de koren en over de oorsprong van een lied.

Nederland Zingt op Zondag, zondag 7 februari, 9.00 uur, Nederland 1 Ds. Arie van der Veer ontmoet vandaag Heleen van Dijk. Heleen is al vanaf 1972 werkzaam bij de EO. Ze presenteerde actualiteitenprogramma's als Klankbord (radio) en Nader Bekeken (televisie). In 1981 maakte ze de overstap naar de muziekafdeling en werkte o.a. mee aan 'Samen zingen met Arie Pronk', later 'Nederland Zingt', zowel voor radio als voor tv. Heleen is ook presentator/samensteller van de zondagse editie van de Muzikale Fruitmand. Heleen vertelt ds. Arie wat haar werk zo leuk maakt en waarom ze het al zo lang met veel plezier doet. Het gesprek gaat ook over Heleens gezin en over hoe zij de draad weer oppakte na het overlijden van haar man. Ds. Arie van der Veer houdt de meditatie afgewisseld met koor- en samenzang.

Verborgen Verhalen, zondag 7 februari, 14.36 uur, Nederland 3 True Colors
De Bijbel: Wie onberispelijk leeft, gaat een veilige weg, wie op kronkelpaden gaat, wordt ontmaskerd. Jessey heeft nieuwe vrienden, Peter en Daniel. Eerst zagen ze Jessey niet staan, maar sinds hij samen met hen graffiti spuit, hoort hij er helemaal bij. Maar om cool te zijn moet Jessey wel een prijs betalen. Want als je er bij wilt horen, moet je soms dingen doen, die je eigenlijk niet wilt.. Verborgen Verhalen is een kinderserie, gebaseerd op waargebeurde verhalen van kinderen. Niet eerder vertelde gebeurtenissen worden nagespeeld door acteurs. Bij ieder verhaal hoort een wijze bijbelspreuk die ook nu nog actueel is.


---
Noot voor redactie,

Evangelische Omroep