Landschap Noord-Holland

Persbericht

Heemstede, 25 januari 2010

Goed bewaarde buitenplaats weer opengesteld

Huis te Manpad toont eerste resultaten herstelproject

De buitenplaats Huis te Manpad aan de Herenweg 9 te Heemstede opent vanaf februari haar poorten. Het Huis te Manpad is een eeuwenoude buitenplaats en behoort tot de mooiste historische parken van Nederland met goed bewaarde overblijfselen van tuinaanleg uit de zeventiende eeuw. Vooral de slangenmuur met fraai leifruit is bekend. Deze muur is de langste in zijn soort in Europa. Tijdens de excursies worden de eerste resultaten van het herstelproject getoond. In het vroege voorjaar kunt u genieten van de uitbundige bloei van de stinsenflora. Het park herbergt tevens veel broedvogels.

Het grootschalig restauratieproject van Huis te Manpad is in 2006 begonnen. Tuin en park worden in een periode van vijf jaar voor een groot deel in de oorspronkelijke staat teruggebracht. Deze winter is verder uitvoering gegeven aan het hakhoutbeheer. In dit bosgedeelte aan de kant van de Leidse Vaart zijn oude waterlopen hersteld en uitgebaggerd en diverse duikers vernieuwd.

In het oog springt de vervanging van de eerste groep oude linden bij de koetshuizen. De conditie van deze bomen was dermate slecht dat vervanging noodzakelijk was. De heraanplant van de historische boomgaard, met een 90-tal nieuwe fruitbomen van oude rassen, is in 2009 afgerond. Het pinetum is opgeruimd. Dit gedeelte van het park gaat het noordoostelijk parkdeel heten en dit bosgedeelte wordt teruggebracht in de geest van het ontwerp van tuinarchitect de Haan.

Het park van Huis te Manpad is alleen in excursieverband te bezoeken. In het voorjaar, van 1 februari tot 31 mei op dinsdag om 14:00 uur en zaterdag om 10:00 uur. Van 1 juni tot 15 oktober is het park alleen op zaterdag opengesteld om 10:00 uur. Op deze tijdstippen staat er aan de poort een gids klaar die een rondleiding verzorgt en vertelt over de flora en fauna en de rijke geschiedenis van deze goed bewaarde buitenplaats. Aanmelden voor de excursies is niet nodig en er worden geen kosten berekend. Het huis zelf is particulier bewoond, evenals de overige woningen op het terrein en zijn daarom niet te bezichtigen.

Wilt u in groepsverband het Huis te Manpad bezoeken, buiten de tijden van openstelling, dan kan dat, behalve op zondagen. U kunt hierover contact opnemen met mevrouw Wilmink, telefoon: 023-5287528. Voor overige informatie betreffende de openstelling of excursies kunt u terecht bij Peter de Jong, excursiecoördinator: 0252-377656 of 06-54392301, of bij tuinbaas Fred van der Hengst: 06-54695876.


---

Noot voor redacties