Nieuw-Vlaamse Alliantie


Regering pakt Brussels veiligheidsprobleem niet ten gronde aan (01/02/10)

Brussels N-VA-parlementslid Paul De Ridder en N-VA-Kamerlid Ben Weyts vinden de beslissing om slechts in enkele wijken in Anderlecht nultolerantie in te voeren, een veel te mager beestje. Het veiligheidsprobleem in Brussel is immers enorm groot, maar de regering mist de moed en vooral de eensgezindheid om dit structureel aan te pakken.

Paul De Ridder: Het is opnieuw hetzelfde liedje: de Vlamingen zijn het bijna allemaal eens over wat er moet gebeuren, maar de Franstaligen zijn nauwelijks geïnteresseerd en blijven hun heilige huisjes afschermen. Dat een agent neergeschoten wordt met een kalashnikov vindt men in Brusselse en Franstalige kringen blijkbaar geen probleem: een onrustwekkende vaststelling vanuit Vlaams perspectief.

De Ridder en Weyts willen dat de 6 politiezones in Brussel gefuseerd worden tot één centraal gestuurd politiekorps. Nultolerantie is tijdelijk ook noodzakelijk, maar het helpt enkel als het gerechtelijk apparaat sneller werkt, de opgepakte criminelen op korte termijn berecht en ze intussen lang genoeg aanhoudt. Snelrecht, jeugdsanctierecht, het zijn allemaal tot in den treure herhaalde Vlaamse verzuchtingen, maar telkens weer botsen ze op een Franstalig non van Di Rupo en Milquet. Tot slot moet er ook drastisch gewerkt worden op het vlak van de strafuitvoering. Er moeten meer cellen komen, ook en vooral voor jeugdige delinquenten.

De federale regering is helaas opnieuw verdeeld en de Vlaamse partijen CD&V en Open Vld zullen wellicht opnieuw aan het kortste eind trekken.

Ben Weyts: Ministers De Clerck en Turtelboom mogen nog veel mooie volzinnen produceren: zolang als de Franstaligen baas zijn in dit land, is het resultaat dat criminelen vrij rond lopen en dat straffen niet uitgevoerd worden. Brussel wordt zo hoe langer hoe meer een onleefbare stad.

De N-VA is het wanbeleid in de Brusselse hoofdstad hartsgrondig beu. De PS is enkel geïnteresseerd in het afschermen van de heilige huisjes van de 19 Brusselse gemeenten en al hun PS-burgemeesters. Terwijl alle specialisten, de liberaal Brice De Ruyver op kop, pleiten voor een fusie van de 6 Brusselse politiezones, zet de federale regering de deur nog altijd open voor een verdere opsplitsing van o.a. de politiezone Brussel-Elsene. Dit is een onwaarschijnlijk slecht signaal dat volledig in de kaart van de criminaliteit speelt.

Auteur:
Paul De Ridder, Brussels parlementslid N-VA
Ben Weyts, Kamerlid N-VA

Meer informatie:
Contactpersoon: Valerie Van Peel, fractiewoordvoerder Telefoon: 02/219 49 30
Fax: 02/217 35 10
E-post: valerie.vanpeel@n-va.be
Url: www.n-va.be