Gemeente Schagen

Strooizout nauwelijks verkrijgbaar

Evenals bij vele andere gemeenten, de provincies en Rijkswaterstaat slinkt de voorraad strooizout van de gemeente Schagen aanzienlijk. Thans is nog slechts een klein aantal ladingen strooizout over. Dit strooizout zal echter pas worden aangesproken op het moment dat ijzel zijn intrede doet. Met het beschikbare zout kunnen uitsluitend knelpunten nog enigszins toegankelijk blijven. Wanneer weer een nieuwe lading strooizout op de gemeentewerf wordt aangeleverd, is thans onduidelijk.

Besteld is er wel maar of en wanneer er geleverd wordt, is onduidelijk omdat vanuit het hele land veel druk wordt uitgeoefend op de diverse zoutleveranciers. Ook het Nationale Zoutloket heeft het Regionale Zoutloket Noord-Holland laten weten dat er een grote krapte in het strooizout is ontstaan. De zoutloketten stellen enkel nog strooizout beschikbaar om de nationale doorgaande wegen (NDW+) begaanbaar te houden. In onze regio is er alleen gestrooid op de N9.

Ter vervanging van het strooizout wordt wellicht teruggegrepen op zand. Daarnaast wordt getracht de wegen zoveel als mogelijk sneeuwvrij te maken, dit om te voorkomen dat de sneeuw gaat vastvriezen aan het wegdek. De sneeuwverwijdering gebeurt zowel handmatig als machinaal. Ook de frontborstel (tractor) wordt hierbij ingezet.