Gemeente Goedereede


Koninklijke onderscheiding voor de heer Cees Sinke

Op vrijdag 29 januari 2010 nam de heer Cees Sinke afscheid als voorzitter van de plaatselijke commissie van de Koninklijke Nederlandse Reddingsmaatschappij (KNRM). Bij die gelegen werd hij koninklijk onderscheiden. De heer Sinke werd benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassou. De bijbehorende versierselen werden opgespeld door burgemeester Ger van de Velde-de Wilde van Goedereede. De toespraak die de burgemeester hield kunt u hier lezen. Dames en heren,

Uiteraard feliciteer ik als kersverse voorzitter van deze plaatselijke commissie de bemanningsleden die zojuist uit handen van de scheidend voorzitter de oorkondes mochten ontvangen voor hun langdurige inzet voor hun stations. Mannen bedankt en ik hoop dat jullie je nog vele jaren willen en kunnen inzetten.

Verder ben ik trots dat ik zojuist de voorzittershamer symbolisch overhandigd heb gekregen. Ik bedank de plaatselijke commissie leden en de KNRM IJmuiden voor het gestelde vertrouwen en zal mij met grote inzet en betrokkenheid in gaan zetten voor deze commissie en haar stations Ouddorp en Stellendam.

Al weer een jaar geleden is er bij mij op het gemeentehuis gesproken over de overdracht en het stapje terug wat de scheidend voorzitter zou willen maken. In goed overleg is er geconstateerd dat er op dat moment een heleboel aan de hand was, in positieve zin, binnen de stations en dat er uiteraard gekeken zou worden naar een passend moment om de overdracht te laten plaatsvinden

Sinds 1996 heb je je ingezet voor de KNRM, je kunt terugzien op een geweldige tijd, waarin er mede door jouw inzet, je betrokkenheid en je drive een groot aantal zaken op de rit is gezet en ook is verwezenlijkt.

Alle 2 de stations met hun beider botenhuizen liggen/staan er goed op. Een nieuw drijvend botenhuis in Ouddorp in de Grevelingen was een lang gekoesterde wens. Immers het grootste binnenmeer van West Europa was ook nu grotendeels binnen de gestelde normen bereikbaar en menig redding vond al plaats vanuit het nieuwe station.

Verder de verbouwingen van de stations in Stellendam en Ouddorp hebben ertoe geleid dat er twee prachtig uitgeruste stations tot de beschikking van de schippers en bemanningsleden staan waar ook ruimte is voor fatsoenlijke bemanningsverblijf en de broodnodige technische ruimten. En natuurlijk ook de aanschaf van de nieuwe boten.

Tijdens mijn nu 5 jaar in gemeente Goedereede heb ik zelf een tweetal doopplechtigheden bijgewoond. De laatste plechtigheid moest ik helaas vanwege revalidatie lezen uit de krant. Kortom een grote inspanning is er geleverd door uw als voorzitter mede met uw bestuursleden.

Als voorzitter heb je op voortreffelijke wijze leiding gegeven aan deze plaatselijke commissie. Een commissie die verantwoordelijk is voor de operationele gereedheid van de reddingsstations. Zij draagt er zorg voor dat er 24 uur per dag zowel in Ouddorp als in Stellendam voldoende goed opgeleide en geoefende vrijwilligers beschikbaar zijn om uit te kunnen varen met de meest moderne apparatuur en reddingboten.

Met een zo groot waterrijk verzorgingsgebied rondom ons heen is dat best een hele toer geweest. Niet alleen de Noordzee, maar ook het Haringvliet en de Grevelingen behoren tot dit verzorgingsgebied.

Voor de beide station waren er grote veranderingen, niet alleen qua eisen, maar zeker ook qua materiaal en beste Cees jij hebt altijd gezorgd dat er draagvlak ontstond tussen schippers en bemanningsleden en dat er bij grote veranderingen commitment kwam. De overgang van de langzame Zeemansspot naar de Prinses Margriet en naar de recent gedoopte Antoinette is een hele grote. Uiteraard waren er hoogtepunten en soms dieptepunten, maar altijd weer werd er in goed overleg en met inzet van jou resultaat geboekt.

De KNRM stations beschikken over het beste materiaal, maar hebben ook veel waardering gekregen binnen het gebied, binnen het bedrijfsleven en in de gemeenschap. De open dagen worden druk bezocht, daar ben ik ook zelf al jaren getuige van.

Een van de hoogtepunten was natuurlijk ook het hoogst persoonlijk binnenhalen van de 75.000 ste geredde, een zeezeiler die met zijn jacht gestrand was bij de Kop van Goeree.
Verder dankt menig kitesurfer zijn leven aan het adequaat optreden van de beide stations.

Al de verslagen heb ik gelezen, maar ik weet zeker dat er verschillende momenten zijn geweest de afgelopen jaren dat het uitvaren van de reddingsboten nog net er voor kon zorgen dat betrokkenen alsnog veilig aan de wal konden worden gezet. Dat is ook een trend die zich meer en meer voordoet, kitesurfers die de elementen onderschatten.

Kortom Cees, je kunt terugkijken op een geweldige periode bij de plaatselijke commissie met een geweldig resultaat. In IJmuiden zullen ze vast wel eens hebben gedacht, daar heb je Ouddorp weer, maar ook zij onderkenden de noodzakelijke vernieuwingen.

Als nieuwe voorzitter is het natuurlijk geweldig als je op zo'n moment in mag stappen, het lijkt een gespreid bedje. Maar ook ik ben me bewust van de vele veranderingen en eisen die er toch ook bij de KNRM het daglicht zullen zien. Afspraken en samenwerken met de Veiligheidsregio, samenwerken met de Ouddorpse strandreddingsbrigade, andere eisen aan opleiding en training, en ga zo maar door.

Ook binnen de KNRM organisatie zal er de komende jaren het nodige op de rol komen te staan. Voor al die nieuwe zaken en voor al die investeringen is veel geld nodig. Heel veel geld. Donaties en legaten zijn de basis voor het kunnen voortbestaan van de KNRM.

Tijdens de heropening van het station in Stellendam zijn mij een paar woorden blijven hangen van de directeur de heer Roemer Boogaard. Ik zal hem straks het inschrijfformulier van redder aan de wal van de gemeente Goedereede meegeven. Het college heeft besloten om per heden jaarlijks EUR 250,00 over te maken aan de KNRM, dit als blijk van waardering voor de KNRM organisatie als geheel en de beide stations Ouddorp en Stellendam in het bijzonder.

Beste Cees, bij een afscheid hoort een cadeau.

Wij hebben uiteraard even ruggespraak gehouden met Rini, en van haar begrepen dat je graag iets van een camera wil kopen. Nu kan ik dat sinds ik de foto's van je kleinzoon heb gezien, zeker begrijpen; als oppas opa kun je dan geweldige beelden maken en er dagelijks van genieten.

Wij hebben alle bedragen, KNRM IJmuiden, plaatselijke commissieleden, bemanningsleden van Ouddorp en Stellendam bij elkaar gedaan in de vorm van een gevulde envelop zodat je daar zelf iets moois van kunt kopen.

Het zal je zijn opgevallen dat er daarnet toen de schuifdeur open ging nog een groot aantal mensen binnen zijn gekomen.

Fijn dat met name ook je zoon Adriaan hier is, jammer dat je dochter en schoonzoon en de kleine niet aanwezig kunnen zijn, gezien het verschuiven van de datum van deze avond, was dat niet meer te regelen, maar toch velen hebben van de uitnodiging gebruik gemaakt om vanavond jouw afscheid als voorzitter van de KNRM bij te wonen en dat met ons te delen.
En wellicht heb je gedacht, hé dat is leuk, maar hoe kan dat...

Wel beste Cees ik ga nu nadrukkelijk als burgemeester nog een paar woorden aan dit afscheid toevoegen. Een groot deel van jouw werkzaam leven werd bepaald door vele bestuurlijke functies. Naast het vele werk wat je voor de plaatselijke commissie van de KNRM hebt gedaan ben je ook nog op vele andere fronten maatschappelijk actief. Waaronder:

Lid van de Raad van Advies van het scheepvaart en transport college te Rotterdam, waaronder ook de visserijschool in Stellendam valt.Al ruim 10 jaar ben je voorzitter van de Bedrijfstakcommissie Zeevisvaart. Afgelopen zaterdag was je uiteraard aanwezig bij de open dag en hopen wij beiden natuurlijk dat weer menig leerling zich gaat aanmelden voor het nieuwe schooljaar.

Sinds afgelopen jaar ben je voorzitter van de Raad van Toezicht van de EDU Delta Onderwijsgroep, een onderwijsinstelling van ruim 2.500 leerlingen, vestigingen in Middelharnis, Goes en Barendrecht. Vele beroepsonderwijs mogelijkheden worden geboden en begeleidingstrajecten en onlangs is er gestart met een toeristische opleiding.

Vanaf 2007 ben je lid van de Raad van Toezicht van Careyn Zorgorganisatie Zuid-West Nederland. Een complexe wereld waar zeker de laatste jaren met de wijziging van financiering, de uitdrukkelijke plaats van de gemeenten in de toekenning van zorg, heel veel is veranderd.

Vanaf 2004 ben je voorzitter van de visserijvereniging Zuid-West. Wat begon met voorzichtig aftasten resulteerde in de fusie van drie visserijverenigingen hier in de regio. Een megaklus en waarbij ik destijds aanwezig mocht zijn bij de presentatie van de nieuwe vereniging.
In die hoedanigheid heb je ook de laatste jaren heel intensief geholpen met het organiseren van Vlaggetjesdag, de promotie van de visserijsector in zijn algemeenheid en Stellendam in het bijzonder.

Ook ben je momenteel voorzitter van het comité 125 jaar Apollo, de lokale muziekvereniging in Goedereede.

Al de organisaties waar wij als gemeente contact mee hebben gehad roemen jouw om je inzet, je betrokkenheid en de manier waarop je presenteert en openstelt voor de diverse organisaties en onderwerpen. Je goede contactuele eigenschappen, je grote netwerk, je ruime kennis is van groot belang voor al die besturen waarin je op jouw wijze je inbreng geeft. Ook zelf heb ik de contacten met jouw van begin af aan zeer gewaardeerd.

En als laatste wil ik natuurlijk noemen, de contacten met Ladek Zdroj, ontstaan na een watersnoodramp in 1998 en wat uiteindelijk heeft geresulteerd in een jumelage overeenkomst in 2001. Je hebt daarvoor de basis gelegd. En ik zal nooit vergeten met welk een enthousiasme en inzet je destijds mij hebt geïntroduceerd in Ladek, wat uiteindelijk heeft geresulteerd in het verder uitdiepen van de contacten.

Je bent in 2006 Ereburger geworden van Ladek samen met oud brandweer commandant Maart van der Klooster, ook hier aanwezig vanavond. Ik heb het destijds zeer gewaardeerd dat je mij die input hebt gegeven. Het is bijna niet mondeling uit te leggen waarom een stedenband met het Poolse Ladek een meerwaarde zou hebben voor ons allemaal. Door er zelf te lopen, de mensen te leren kennen en te zien wat de noden tot de dag van vandaag zijn, heb ik als geen ander begrepen dat er uit een dergelijke samenwerking tussen gemeenten nog heel veel te behalen valt.

Een avond als deze is bij uitstek de gelegenheid om zoals verwoord eens stil te staan bij al die activiteiten en je daarvoor te bedanken, maar zeker om je daarvoor vanavond eens extra in het zonnetje te zetten.

Ik ben super trots dat ik je mag mede delen dat op voordracht van de heer Roemer Boogaard, namens de KNRM,en ondersteund door de heer van de Ree namens Edudelta Onderwijsgroep en de heer Hietbrink namens het scheepvaart en transport college en de heer D. Pijl namens de visserijvereniging Zuid-West, het Hare majesteit Koningin Beatrix heeft behaagd om je per 10 december 2009 te benoemen tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.