TNO

duurzame en aangename zorgomgeving

01 februari 2010

Op weg naar het universitair medisch centrum van de 21ste eeuw

Samenwerking Erasmus MC en TNO voor veilige, duurzame en aangename zorgomgeving

Anton Westerlaken (RvB Erasmus MC) en Dick Schmidt (Directeur TNO Bouw en Ondergrond), tekenden op 1 februari 2010 de
samenwerkingsovereenkomst tussen Erasmus MC en TNO. De samenwerking heeft tot doel om gezamenlijk nieuwe kennis ten behoeve van de nieuwbouw van het Erasmus MC te ontwikkelen. Het Centrum Zorg en Bouw van TNO zal de ontwikkelde kennis verder ontsluiten ten behoeve van de gehele gezondheidszorg. De twee hoofdthema's waarbinnen de samenwerking en kennisontwikkeling gaat plaatsvinden zijn: Bouw en Duurzaamheid en Patiëntveiligheid en Patiëntbeleving.

De eerste onderzoeken in de samenwerking richten zich op de terreinen: energiebesparing in de zorg op afdelingen met energie-intensieve apparatuur, indeling- en (technische) optimalisatie van de operatiekamer en de inrichting van specifieke afdelingen met als doel het creëren van een zogenaamde 'healing environment'.

Het Erasmus MC is bezig met grootschalige nieuwbouw van de hoofdlocatie op het Hoboken terrein. Dit meerjarige bouwprogramma grijpt diep in op de zorgorganisatie, maar biedt daarbij unieke mogelijkheden voor innovatie van het zorgproces en de werkomgeving. Het doel hiervan is om 'het universitair medisch centrum van de 21ste eeuw' te worden. Veiligheid, duurzaamheid en het creëren van een aangename, aan het herstel bijdragende zorgomgeving zijn daarbij leidende thema's.

Het Erasmus MC wil gedurende het bouwproces de laatste kennis en innovatie op het gebied van ziekenhuisbouw toepassen voor haar organisatie. Deze drijfveer zorgt ervoor dat keuzes ten aanzien van het ontwerp en inrichting van het gebouw worden gebaseerd op de meest actuele kennis en informatie. Dit idee sluit aan op de missie van het Erasmus MC om een innoverend UMC te zijn waarin hoogwaardige kennis wordt verzameld, overgedragen en toegepast voor de zorg voor patiënten.

TNO heeft als belangrijkste kerntaak het ontwikkelen en toepasbaar maken van hoogwaardige kennis voor de samenleving. In het bijzonder is voor zorginstellingen het Centrum Zorg en Bouw beschikbaar, een kenniscentrum dat specifieke kennis ontwikkelt en ontsluit op het gebied van de zorgbouw. Ook andere onderdelen van TNO zijn betrokken om hun specialistische kennis aan te wenden.
bericht 2010-4
Contactpersoon

drs. M.J.M. (Maarten) Lörtzer
015 269 49 75