Siemens

Persbericht

201002.249

Den Haag, maandag 1 februari 2010

Nieuw ontruimingsalarm systeem van Siemens

Sinteso Evac bespaart 30% op installatiekosten en verdient zich in enkele jaren terug

Een snelle alarmering en een geordende ontruiming hebben in geval van brand de hoogste prioriteit. De normatieve eisen die aan een ontruimingsalarm systeem (OAS) worden gesteld, zijn dan ook navenant. Het nieuwe OAS van Siemens Building Technologies, genaamd Sinteso Evac, voldoet aan de norm NEN 2575 en EN 54-16, ontvangt naar verwachting binnenkort een VdS keur, bespaart 30% op de installatiekosten en verdient zich door een extreem laag energieverbruik binnen enkele jaren terug. Sinteso Evac is toepasbaar in de industrie, bij de overheid, in de gezondheidszorg, de financiële & commerciële dienstverlening, transport, logistiek en infrastructuur.

Een snelle en geordende ontruiming kan in geval van nood mensenlevens redden. Maar uit onderzoeken blijkt dat veel mensen nauwelijks reageren op conventionele alarmsystemen die alleen alarmtonen voortbrengen. Wanneer die afgaan, gaat men veelal uit van een test of vals alarm. Anderen hebben simpelweg geen idee wat ze er mee moeten. Het spraakalarmerings- en ontruimingssysteem Sinteso Evac van Siemens Building Technologies houdt daar rekening mee: in noodsituaties verschaft deze zogenaamde OAS type A installatie de noodzakelijke informatie met glasheldere berichten via luidsprekers en geeft hij duidelijke aanwijzingen die iedereen meteen begrijpt.

Besparing van minimaal 50 euro per luidspreker
Vergeleken met installaties met steekleidingen die zijn uitgevoerd met FunctieBehoud (FB) bekabeling, biedt Sinteso Evac besparingen op verschillende fronten. Niet alleen de afzonderlijke componenten zijn scherp geprijsd, maar door de modulaire opzet, de eenvoudige projectering en de besparing van zon 30% op installatiekosten door de toepassing van lussen met standaard 2x1,52 kabels in plaats van steekleidingen met FB-kabels, ligt de totale investering aanzienlijk lager. Voor een gemiddelde installatie komt de besparing neer op minimaal 50 euro per geïnstalleerde luidspreker.

Terugverdientijd van enkele jaren
Sinteso Evac biedt de gebruiker een zeer hoge energie-efficiëntie. Dit wordt bereikt door de toepassing van klasse D versterkers met een rendement >90% en het afschakelen van de versterkers als de installatie in rust is. De hiermee bereikte besparing op energiekosten, die ook tot gevolg heeft dat de noodstroomcapaciteit kleiner kan zijn dan gebruikelijk, zorgt ervoor dat Sinteso Evac zich in slechts enkele jaren terugverdient.

Uiteenlopende toepassingen
Congrescentra, (hoge) utiliteitsgebouwen, winkelcentra, stations en kazernes, maar ook ziekenhuizen, bankgebouwen, parkeergarages en bibliotheken zijn enkele voorbeelden van toepassingen waar Sinteso Evac op zijn plaats is. Tot de gebouwencomplexen waar het systeem inmiddels in gebruik is of gaat, behoren De Nederlandsche Bank in Amsterdam, de Radboud Universiteit Nijmegen, De Gemeentelijke Bibliotheek in Den Haag en Parkeergarage P1 op Schiphol.

Nadere inlichtingen voor de lezer:
Siemens Building Technologies, Aart van Tussenbroek Tel: (070) 333 1288
E-mail: aart.van.tussenbroek@siemens.com
Internet: www.siemens.nl

Nadere inlichtingen voor de redactie
Persvoorlichting: Bernard H. Bos
Telefoon: +31 (0)70 333 2325
E-mail: bernard.bos@siemens.com