Tuinland Zwolle Beste Leerbedrijf van Nederland 2009

01/02/2010 17:08

Colo, Samenwerkende Kenniscentra voor Beroepsonderwijs en Bedrijfsleven

Het was een bijzonder evenement in het gebouw van de Tweede Kamer, 1 februari 2010, in Den Haag. Zeker voor Tuinland Zwolle en Bert Sluiman. Zij zijn uitgeroepen tot respectievelijk 'Beste Leerbedrijf van Nederland 2009' en 'Beste Praktijkopleider van Nederland 2009'. Staatssecretaris Marja van Bijsterveldt reikte de prijzen uit.

Beste Leerbedrijf

Uit drie genomineerden koos de jury unaniem voor Tuinland Zwolle, voorgedragen door kenniscentrum Aequor. Volgens de jury onderscheidt het 'Beste Leerbedrijf van Nederland 2009' zich door 'het vinden van de juiste balans tussen economisch belang, maatschappelijke verantwoordelijkheid en competentiegericht opleiden.' Naast een fraaie beker en een 'cheque' van 2.500 euro, ligt de waarde voor het bedrijf vooral in de mogelijkheid om zich te kunnen presenteren als 'Beste Leerbedrijf van Nederland 2009'.

Genomineerden

Veel waardering is er ook voor beide andere genomineerden en, in brede zin, voor alle voorgedragen kandidaten. De wijze waarop zij jongeren enthousiast maken voor echt vakmanschap is een goed signaal. Die waardering straalt ook af op de vele tienduizenden praktijkopleiders; reden om voor deze professionals een eigen jaarprijs in te stellen.

Beste Praktijkopleider

De primeur voor de prijs 'Beste Praktijkopleider van Nederland' is voor Bert Sluiman, werkzaam bij Broekema Wegenbouw. Deze kandidaat, voorgedragen door kenniscentrum Fundeon, onderscheidt zich volgens de jury als 'een persoon voor wie opleiden zijn passie is'. Hij verdient deze prijs als een soort oeuvreprijs voor het jarenlang opleiden van leerlingen met zeer uiteenlopende achtergronden. Aan de titel 'Beste Praktijkopleider van Nederland' is naast een beker een geldprijs verbonden van 1.500 euro.

Belangrijke rol

De jaarlijkse verkiezing 'Beste Leerbedrijf van Nederland' en - nu dus ook - 'Beste Praktijkopleider van Nederland' draagt bij aan de doelstellingen van de kenniscentra voor beroepsonderwijs en bedrijfsleven en het ministerie van OCW. Via onder meer deze initiatieven willen zij de aandacht vestigen op de belangrijke rol van de 200.000 erkende leerbedrijven en 270.000 praktijkopleiders in Nederland. Leerbedrijven nemen gemiddeld de helft van de opleidingstijd van de circa 500.000 mbo-deelnemers voor hun rekening, onder meer via stageplekken en leerbanen. De inzet van praktijkopleiders is daarbij onmisbaar.

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.com) en zichtbaar op www.perssupport.nl.





http://www.colo.nl