Politie Hollands Midden

Leiden - Gastvrijheid in januari

Leiden, 01-02-2010 o In de rubriek 'Hoe gastvrij ben jij?' geven wij iedere maand een overzicht van de inbraken in studentenwoningen in Leiden. Dit keer de maand januari. In de maand januari is er vijf keer ingebroken in een woning van een student en werden er twee pogingen tot inbraak gedaan.

Een bewoonster van een studentenhuis aan de Haarlemmerstraat hoorde s nachts rond 02.00 uur gerommel aan de voordeur. Zij dacht dat één van haar huisgenoten binnenkwam, maar de volgende ochtend zag zij dat er een klein stukje van het voordeurslot was afgebroken. De inbreker was uiteindelijk niet binnengeweest en er was dus ook niks meegenomen.

Insluipers wisten een studentenhuis aan de Breestraat binnen te komen en namen uit de gezamenlijke woonkamer een dvd-speler, een aantal kratten bier en een zaag mee. Er waren geen braaksporen, mogelijk zijn de insluipers via een niet goed afgesloten tussendeur binnengekomen. Twee weken eerder werd er al een tv uit het huis gestolen. In beide gevallen is aangifte gedaan.

Studenten waren feest aan het vieren in een studentenhuis aan de Hooigracht. De voordeur stond open en niet alle kamerdeuren waren op slot. Een insluiper maakte van de gelegenheid gebruik en nam uit een aantal kamers geld en een horloge mee. Twee bewoners zagen de man de trap aflopen en één probeerde hem bij de voordeur de weg te versperren, maar de insluiper wist toch weg te komen. De politie heeft in de omgeving naar de man gezocht maar hem niet meer gevonden. Twee studenten van 20 en 21 jaar hebben aangifte gedaan.

Een 22-jarige studente wonende aan de Genestetstraat heeft in januari aangifte gedaan nadat er was ingebroken in haar woning. Zij merkte s ochtends dat er iemand in haar huis was geweest: de keukendeur stond open terwijl zij deze op slot had gedaan. Uit haar woonkamer waren haar televisie en laptop meegenomen. De inbreker(s) is/(zijn) waarschijnlijk door het raam open te schuiven binnengekomen.

Een 18-jarige studente, wonende aan de Pelikaanhof, miste haar portemonnee nadat zij even uit haar woning was geweest. Zij had de schuifpui op een kier laten staan en merkte toen zij terugkwam dat haar portemonnee uit haar studentenkamer was gestolen.

Een inbreker probeerde in een nacht van vrijdag op zaterdag in te breken bij een studentenhuis aan de Oude Singel. Bewoners zagen dat er braakschade aan de voordeur zat en deze kon niet meer dicht. Vanaf de straat was te zien dat er een LCD-tv in de woning stond, dus waarschijnlijk probeerde de dader daarom binnen te komen.

Ramen en deuren op slot De gelegenheid maakt de dief, geldt voor de meeste hierboven omschreven inbraken. Een voordeur stond open, een raam kon worden opengeschoven of een schuifpui stond op een kier. De politie adviseert studenten om de voordeur altijd goed af te sluiten: doe de deur van je huis niet alleen dicht maar ook op slot. Als je niet op je kamer bent, doe de deur dan op slot, ook als je maar een half uur weggaat. Zorg ook dat de ramen dicht en op slot zijn en voorkom op deze manier insluipingen.

De volgende keer in: 'Hoe gastvrij ben jij?' de maand februari.

Politie Hollands Midden Logo UL Leiden

Zowel Politie Hollands Midden, de gemeente Leiden als de universiteit van Leiden spannen zich in om inbraken te voorkomen. Door studenten te wijzen op de inbraakrisicos hopen we dat studenten maatregelen nemen tegen insluiping en inbraak.