VSNU

Wetenschap voor iedereen toegankelijk

PERSBERICHT

Den Haag, 1 februari 2010 - Onderzoekers aan Nederlandse universiteiten maken de resultaten van hun wetenschappelijk onderzoek vrij toegankelijk voor iedereen (open access). Bijna alle digitale tijdschriftartikelen kunnen worden gedeponeerd in een digitaal archief dat elke universiteit in stand houdt en zonder drempel openstelt. Daarmee wordt het gebruik van de resultaten van wetenschappelijk werk binnen en buiten universitaire kring sterk bevorderd.

Wetenschappelijk onderzoek is van groot belang voor de samenleving, voor professionals en voor bedrijven. In Nederland wordt wetenschappelijk onderzoek voor een groot deel verricht met publieke middelen. Deze beide motieven liggen ten grondslag aan het besluit van de universiteiten vrije toegang tot hun onderzoeksresultaten te bevorderen.

Onderzoekers publiceren de resultaten van hun werk in tijdschriften van wetenschappelijke uitgevers na controle en selectie door collega-onderzoekers (peer review). Universiteiten betalen via abonnementen en licenties voor de dienstverlening van de uitgevers. Open access tot deze tijdschriftartikelen wordt steeds vaker mogelijk gemaakt door deze uitgevers. Vrijwel alle uitgevers staan toe dat de finale, goedgekeurde auteursversie van artikelen in de digitale archieven van de universiteiten (institutional repositories) wordt gedeponeerd, en daarmee voor elke belangstellende vrij beschikbaar is.

In het verlengde daarvan hebben de Nederlandse universiteiten met de internationale uitgever Springer afgesproken dat alle artikelen die door Nederlandse universitaire onderzoekers in tijdschriften van deze uitgever worden gepubliceerd, in open access beschikbaar worden gemaakt, mits de auteur daarmee instemt. Deze afspraak loopt voorlopig tot 2011. Met Elsevier, de voor de universiteiten belangrijkste wetenschappelijke uitgever, is deze maand de afspraak gemaakt een pilot te starten om te onderzoeken hoe de toegang verder verbreed kan worden.

Sijbolt Noorda, voorzitter van de Vereniging van Universiteiten (VSNU), juicht deze ontwikkelingen toe. âWetenschap is in het algemeen belang en hoort publiek beschikbaar te zijn. Nederlandse onderzoekers nemen dat ernstig.â

EINDE PERSBERICHT

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Aly Oldersma, hoofd Communicatie VSNU: 070-302 14 16 / 06-14 72 47 03.

Â

Â

Â

Â

Â

Â

Â

Lange Houtstraat 2 | Postbus 13739 | 2501 ES DEN HAAG | T: 070-3021400