Gemeente Rotterdam

2010 | 11

1 februari 2010

Alle 2900 Rotterdamse daklozen onder dak

Rotterdam heeft alle 2900 dak- en thuislozen de afgelopen vier van jaar onder dak gekregen. Wethouder Kriens vierde dat vandaag samen met de 2900e ex-dakloze, Peter de Jong, op zijn werk. Naast taart was er ook een cadeau: Peter mag bij Knooppunt Kralingen een cursus naar keuze volgen. De Jong, die al een cursus sociale vorming volgt: "Ik ga iets doen waar mijn hart ligt, dus dat kan iets met computers zijn, maar ook een cursus salsa dansen."

Met het bieden van perspectief voor dak- en thuislozen, is ook de criminaliteit en overlast in de stad enorm afgenomen. Steeds weer terugkerende winkeldieven en andere overlast voor het publiek behoren tot het verleden. Kriens: "De stad ziet er een stuk prettiger uit, net als het leven van 2900 mensen."

Van deze totale groep is bij 1770 mensen de situatie onder controle. Dat wil zeggen dat ze niet alleen een vast dak boven hun hoofd hebben, maar dat ook aan hun schulden wordt gewerkt, ze de juiste medische zorg hebben en aan de slag zijn met werk of een andere vorm van dagbesteding. Ex-daklozen van het eerste uur wonen inmiddels zelfstandig, hebben regulier werk en zijn van hun verslaving af.

De voltooiing van dit plan van aanpak zorgt er overigens niet voor dat er geen daklozen meer bijkomen in Rotterdam. Kriens: "Het is een illusie te denken dat een grote stad geen zwervers of bedelaars zal hebben. Maar we hebben een achterstand van jaren ingelopen, en we weten nu hoe we de eerstvolgende dakloze kunnen opvangen."

Het Rijk en de vier grote steden (Rotterdam, Amsterdam, Utrecht, Den Haag) startten in 2006 met een ambitieus programma voor de opvang van dak-en thuislozen. Het actieprogramma loopt zeven jaar. Voor de periode 2006-2009 zijn concrete afspraken gemaakt, deze resultaten zijn voor Rotterdam nu behaald.