Rechtbank Rotterdam


Opheffing nevenlocatie Schiedam

Op 29 januari 2010 is in Staatsblad 2010-22 de wet gepubliceerd, waarmee besloten wordt de nevenlocatie Schiedam van de sector kanton van de rechtbank te Rotterdam op te heffen. Daarmee komt na ruim 100 jaar een einde aan de rechtspraak in Schiedam. De exacte datum van de sluiting dient nog in een afzonderlijk Koninklijk Besluit te worden vastgesteld. Het is zo goed als zeker dat het 1 april 2010 zal zijn.

Dit betekent dat alle `Schiedamse' zaken met ingang van 1 april 2010 moeten worden aangebracht te Rotterdam. De op 1 april 2010 nog lopende `Schiedamse'zaken zullen verder in Rotterdam worden behandeld.

De opheffing van de nevenlocatie Schiedam brengt ook diverse wijzigingen met zich mee in de hoofdlocatie in Rotterdam die van belang zijn.

Dagvaardingszaken
In de eerste plaats zal het aantal teams in de sector kanton in Rotterdam worden uitgebreid van 2 naar 3. Ieder team zal worden belast met een deel van de dagvaardingszaken volgens een nieuwe letterverdeling en wel als volgt:

Team A: nieuwe zakenrol op dinsdag voor de letters A t/m G Team B: nieuwe zakenrol op woensdag voor de letters H t/m O Team C: nieuwe zakenrol op donderdag voor de letters P t/m Z

Voor de nieuwe zaken geldt dat de rolzitting in beginsel vanaf 10.00 uur wordt gehouden. Om de wachttijden voor verschijnende partijen te beperken, zullen tevens rolzittingen om 11.00 uur en 12.00 uur aanvangen. Op de laatste twee tijdstippen zullen alleen de zaken die worden aangebracht door één of meer specifieke deurwaarderskantoren worden behandeld.

De lopende zaken zullen vanaf 1 april 2010 niet meer op dezelfde dag worden behandeld als de nieuwe zaken. Voor lopende zaken geldt dat deze vanaf 1 april 2010 als volgt zullen worden behandeld:

Team A op donderdag
Team B op dinsdag
Team C op woensdag

Voor de lopende zaken blijft gelden dat in beginsel een cyclus van 4 weken wordt gehanteerd. De aanvangstijdstippen van deze zittingen zullen nog bekend worden gemaakt.
Voor alle teams geldt voorts dat de vonnissen vanaf 1 april 2010 op vrijdag om 9.30 uur worden uitgesproken.

Verzoekschriften en voorlopige voorzieningen
Deze zaken worden vanaf 1 april 2010 als volgt over de diverse teams verdeeld:

- Team A behandelt alle verzoekschriften en voorlopige voorzieningen

- Team B behandelt alle zaken die het meerderjarigenbewind, de
curatele en het erfrecht betreffen en
- Team C behandelt de Mulderzaken.

Ten slotte
Voor de nevenlocaties Brielle en Middelharnis verandert er vooralsnog niets. Op dinsdag 23 maart en dinsdag 30 maart 2010 zullen de rolzittingen te Schiedam voor nieuwe zaken geen doorgang vinden. De nieuwe fax- en telefoonnummers van de teams worden nog bekend gemaakt.

Gemeente Rozenburg
Op 29 oktober 2009 is besloten tot een gemeentelijke herindeling waarbij de gemeente Rozenburg zal worden opgeheven. Het grondgebied van deze gemeente wordt gevoegd bij dat van de gemeente Rotterdam. De herindeling wordt geëffectueerd met ingang van 18 maart 2010. Vanaf deze datum is de Rotterdamse locatie van de sector kanton van de rechtbank bevoegd voor `Rozenburgse' zaken.

Bron: Rechtbank Rotterdam Datum actualiteit: 1 februari 2010 Naar boven