Rechtbank Zutphen


Drie personen veroordeeld voor het medeplegen van de moord op Gert Nijkamp

Zutphen, 1 februari 2010 - De rechtbank veroordeelt verdachten tot gevangenisstraffen van 18 jaar (verdachte M.), 17 jaar (verdachte U.) en 20 jaar (verdachte G.). De drie verdachten hebben zich schuldig gemaakt aan medeplegen van moord op de heer G. Nijkamp te Apeldoorn. Aan de moord is een langdurige en zorgvuldig georganiseerde voorbereiding voorafgegaan. Het handelen van verdachten rechtvaardigt een lange gevangenisstraf.

Straffen
In deze zaak is doorslaggevend dat verdachte M. degene is geweest die meermalen op Nijkamp heeft geschoten en tezamen en in vereniging met verdachte U. een (meer) uitvoerende rol heeft gehad. De rechtbank acht het handelen van M. en U. even strafwaardig. Nu verdachte M. nog voor vier andere feiten is veroordeeld, zal de rechtbank een hogere gevangenisstraf aan M. opleggen dan aan U., te weten 18 jaar respectievelijk 17 jaar.

De rechtbank is van oordeel dat verdachte G. een leidende rol heeft gespeeld en de opdracht tot de moord aan verdachte M. heeft gegeven. De rol van G. in het feitencomplex rechtvaardigt een hogere straf dan U. en M., te weten een gevangenisstraf voor de duur van 20 jaar.

Motief
Van enig motief is niet gebleken. De schutter heeft zich slechts laten leiden door financieel gewin en drugsgebruik. De rechtbank vindt dat de twee medeverdachten misbruik hebben gemaakt van de situatie van de schutter en hem ertoe hebben aangezet de moord te plegen. Tot op heden is er geen aanwijzing dat het gaat om een criminele afrekening gaat. Naar het oordeel van de rechtbank is er geen enkele verontschuldiging te bedenken voor het optreden van verdachten. Het betreft hier een koelbloedige moord die in opdracht is gepleegd en zorgvuldig is voorbereid. Daarbij rekent de rechtbank het verdachten aan dat zij Nijkamp bij de school hebben neergeschoten, waarbij een aantal ouders getuige is geweest van de moord. De rechtsorde is daardoor extra ernstig geschokt. Tevens is door dit gruwelijke feit het verlies voor de familie van Nijkamp schokkender en het verdriet des te moeilijker te dragen en te verwerken.

Het delict
Op 21 juni 2007 rond 8.30 uur is Gert Nijkamp op de Callunalaan in Apeldoorn, ter hoogte van de Berg en Bosschool, neergeschoten. Gert Nijkamp had juist daarvoor zijn zoontje naar school gebracht. Bij zijn auto is Nijkamp benaderd door een persoon op een scooter, die vijf keer op Nijkamp schoot. Daarbij is het slachtoffer drie keer in de borst is geraakt.

LJ Nummers

BL1498
BL1516
BL1518
Zie het origineel

Bron: Rechtbank Zutphen
Datum actualiteit: 1 februari 2010 Naar boven