Gemeente Hoorn


1,5 miljoen euro nodig voor groot onderhoud zwembaden

Uit onderzoek blijkt dat er groot onderhoud nodig is bij zwembaden De Waterhoorn en De Wijzend. Bij de Waterhoorn moeten de luchtbehandelingskasten en andere onderdelen van de technische installatie worden vervangen. Bij de Wijzend moet ondermeer de capaciteit van de waterbehandelingsinstallatie worden uitgebreid.

In totaal is er eenmalig 1,5 miljoen euro nodig om de installaties in de zwembaden weer optimaal te laten functioneren. Jaarlijks is er 365.000 euro nodig om de voorzieningen op peil te houden. Het college vraagt de raad deze bedragen beschikbaar te stellen. De behandeling van het voorstel staat gepland voor de commissie van 9 februari en de raad van 16 februari.

Nog geen risico veiligheid
Het achterstallig onderhoud bij de zwembaden vormt nog geen risico voor de veiligheid en bedrijfsvoering van beide baden, maar moeten wel op redelijke termijn verholpen worden. De planning is om in de zomer van 2010 bij De Waterhoorn de luchtbehandelingskasten en andere onderdelen van de technische installatie te vervangen. Bij de Wijzend wil het college voor het zomerseizoen de meest noodzakelijke vervangingen laten uitvoeren. Na het zomerseizoen volgt de rest.

Investeringen noodzakelijk
De stichting zwembaden Hoorn (szH) is verantwoordelijk voor de exploitatie van zwembaden De Waterhoorn en De Wijzend. De szH zorgt voor een meerjarenonderhoudsplan. De gemeente is financieel verantwoordelijk voor het groot onderhoud. De afgelopen jaren was het onderhoudsplan vooral gericht op het verhelpen van de acute mankementen, en niet op het structurele onderhoud. De mate van achterstallig onderhoud werd duidelijk toen szH een ander onderhoudsbedrijf de opdracht gaf het onderhoud voortaan te verzorgen. Uit onderzoek van dit bedrijf kwam naar voren dat er grote investeringen nodig zijn om de installaties in de zwembaden weer optimaal te laten functioneren. Omdat het om grote bedragen gaat, heeft het college ook andere experts gevraagd de verschillende installaties voor waterbehandeling, klimaatbeheersing, stroomvoorziening en dergelijke te onderzoeken. Ook uit deze onderzoeken is gebleken dat de investeringen noodzakelijk zijn. Laatste wijziging van deze pagina: 1 februari 2010