Gemeente Hoorn

College wil schoolbesturen zelf verantwoordelijk maken voor huisvesting

Het college van B en W wil de schoolbesturen voor het voortgezet onderwijs zelf verantwoordelijk maken voor huisvesting. Ook de schoolbesturen steunen dit voorstel. College en schoolbesturen willen een principeovereenkomst sluiten die uitgewerkt moet worden tot een definitief akkoord. De behandeling van de principeovereenkomst staat gepland voor de commissie van 9 februari en de raad van 16 februari.

De gemeente en de schoolbesturen van SG Tabor en Atlas College zijn al geruime tijd bezig om te komen tot een gezamenlijk huisvestingsplan voor meerdere jaren. Uit onderzoek dat eerder in opdracht van het college is gedaan, blijkt dat de huidige schoolgebouwen bouwkundig gezien nog redelijk tot goed zijn. Maar er zijn wel problemen om huidige en nieuwe vormen van onderwijs in deze gebouwen vorm te geven, vooral in de oudere gebouwen. Uit een vervolgonderzoek blijkt dat er forse investeringen nodig zijn om het gebruik te verbeteren en de gebouwen klaar te maken voor de toekomst. Het huidige gereserveerde budget is niet toereikend. Er zullen keuzes gemaakt moeten worden.

Huidige situatie
De gemeente is economisch eigenaar van alle gebouwen en terreinen van de scholen voor het voortgezet onderwijs. De gemeente ontvangt geld van de rijksoverheid om te investeren in de gebouwen. Na overleg met de schoolbesturen bepaalt de gemeente in welke gebouwen wordt geïnvesteerd en of er nieuwe gebouwen moeten komen. De schoolbesturen zijn verantwoordelijk voor het aanbod en de kwaliteit van het onderwijs en het onderhoud aan de gebouwen.

Gewenste situatie
Komende decennia is het in Hoorn vooral nodig de gebouwen zo aan te passen dat de nieuwe vormen van onderwijs daar gegeven kunnen worden. De schoolbesturen zijn de deskundigen als het gaat om de kwaliteit van en de ontwikkelingen binnen het onderwijs. Zij zijn het beste in staat om te bepalen hoe de huisvesting van scholen eruit moet zien en welke keuzes daarin gemaakt moeten worden. Het college wil daarom de verantwoordelijkheid van de huisvesting van de scholen voor het voorgezet onderwijs overhevelen van gemeente naar schoolbesturen. Het college wil ook het economisch eigendom van de gebouwen en grond overhevelen, zodat de schoolbesturen in staat worden gesteld om met de beschikbare financiële middelen meer te realiseren. De situatie wordt dan vergelijkbaar met het middelbaar beroepsonderwijs dat geld van het rijk ontvangt en volledig eigenaar is van de gebouwen en grond. Ook in andere gemeenten zijn vergelijkbare ontwikkelingen gaande op het gebied van huisvesting van het voortgezet onderwijs.

Principeovereenkomst
Het college en de schoolbesturen willen een principeovereenkomst sluiten die na akkoord van de raad uitgewerkt moet worden tot een definitieve overeenkomst. Uitgangspunten zijn onder andere:
* De schoolbesturen fuseren niet, maar roepen een gezamenlijk rechtspersoon in het leven die verantwoordelijk wordt voor de huisvesting

* Deze rechtspersoon maakt een meerjarenhuisvestingsplan dat moet voldoen aan de eerder door de raad gestelde kaders
* De gemeente draagt het economisch eigendom van de gebouwen en grond over aan de gezamenlijke rechtspersoon
* De gemeente geeft de rechtspersoon elk jaar geld voor de huisvesting

* De rechtspersoon legt achteraf aan de gemeente verantwoording af over de besteding daarvan

* De behandeling van de principeovereenkomst staat gepland voor de commissie van 9 februari en de raad van 16 februari. Als de raad akkoord gaat, moet er binnen vier tot zes maanden een definitieve overeenkomst gemaakt zijn.

Laatste wijziging van deze pagina: 1 februari 2010