Gemeente Brummen


Aangepast strooibeleid vanwege dreigend tekort strooizout

(Oorspronkelijke publicatie datum: 01-02-2010)

De aanhoudende winter zorgt ervoor dat landelijk en zelfs internationaal de zoutvoorraad opraakt. Ook in de gemeente Brummen dreigt door de zoutvoorraad heen te raken en is er geen concreet vooruitzicht op nieuwe aanvoer. Dit is reden voor het gemeentebestuur om het strooibeleid aan te passen en de komende periode terughoudend te strooien. Concreet betekent dit dat nu alleen de doorgaande hoofdwegen en de busroutes worden gestrooid. Het gemeentebestuur roept iedereen op alert te zijn wanneer men de weg op gaat en ook het rijgedrag op de weersituatie af te stemmen.

Meer informatie vindt u hier:

- persbericht gemeentebestuur over het aangepast strooibeleid (d.d. 1 februari 2010)

- overzichtskaart van de hoofdroutes die worden gestrooid (d.d. 1 februari 2010).

Strooizout is een belangrijk onderdeel bij de gladheidbestrijding. Waar en wanneer de gemeente met strooizout gladheid bestrijdt, is vastgelegd in het gemeentelijke strooibeleid. Om te voorkomen dat de gemeente op zeer korte termijn door de zoutvoorraad heen is, is besloten per direct alléén de hoofdroutes te strooien en de routes van de buurt- en lijnbussen. Alle andere wegen in onze gemeente worden dus voorlopig niet gestrooid. De pro-vincie verzorgt overigens de gladheidbestrijding op de provinciale wegen. In onze gemeente zijn dat de provin-ciale weg N 348 (Dieren-Zutphen), N 786 (Dierenseweg), de Rijksweg bij Empe, de Eerbeekseweg, de Brum-menseweg en de Harderwijkerweg.

De hoofdroutes
Het aangepast strooibeleid betekent dat het strooien beperkt blijft tot de doorgaande hoofdwegen. Dit is inclu-sief de fietspaden langs deze hoofdwegen. Ook de route van de buslijnen wordt in dit scenario meegenomen. De volgende wegen vallen onder de hoofdroutes.

Brummen (bebouwde kom):
Ambachtstraat, Arnhemsestraat, Cortenoeverseweg, Engelenburgerlaan, Leliestraat, De Pothof, Spoorstraat, Stationsweg, Voorsterweg, Burgemeester de Wijslaan, Zutphensestraat,

Eerbeek (bebouwde kom):
Boerenstraat, Coldenhovenseweg, Derickxkamp, Illinckstraat, Loenenseweg, Loubergweg, Ringlaan, Stuijvenburchstraat, VeIdkantweg, Veldweg,

Buitengebied en overige kernen:
Apeldoornseweg, L.R. Beijnenlaan, Brummenseweg, Cortenoeverseweg, Dierenseweg, Emperweg, Kwazenboschweg, Lageweg, Mensinksweg, Voorsterweg, Vosstraat, Zutphensestraat.

Alle overige (gemeentelijke) wegen worden voorlopig niet meegenomen tijdens de gladheidbestrijding. Mocht er sprake zijn van extreme weersomstandigheden dan is niet uitgesloten dat de gemeente eventueel zal overgaan tot het van afsluiten van onbegaanbare wegen. Dit vanwege de verkeersveiligheid.

Uw verantwoordelijkheid
Van burgers wordt bij sneeuwval en gladheid verwacht dat zij hun eigen stoep en het trottoir voor hun woning sneeuw- en ijsvrij houden. Nu de gemeente noodgedwongen moet kiezen voor terughoudend strooibeleid is er extra reden om alert te zijn indien u de weg op gaat. Laat u vooraf goed informeren over de huidige weersituatie en pas uw rijgedrag daarop aan. De gemeente Brummen onderkent dat met het terughoudend strooien van zout hinder en ongemak voor de weggebruiker met zich mee zal brengen. Het gemeentebestuur blijft zich echter inzetten om de zoutvoorraad weer snel op peil te brengen zodat snel weer naar het gebruikelijke strooiregime kan worden overgestapt. Gelet echter op het landelijke karakter van het tekort aan strooizout is het niet de verwachting dat er op hele korte termijn nieuw strooizout geleverd kan worden.

Meer informatie?
Meer informatie over gladheidbestrijding ('reguliere beleid') leest u in hier. Voor algemene informatie over gladheidbestrijding kunt u mailen naar beheer@brummen.nl. Hebt u een spoedgeval binnen of buiten werktijd? Neemt u dan contact op met de centrale informatiebalie via telefoonnummer (0575) 56 82 33.