Senternovem


01-02-2010 | ICT - FET Flagships stap-voor-stap, verslag Brusselse workshop

Circa 150 wetenschappers en beleidsmakers verzamelden op 22 januari in Brussel voor een workshop over de `FET Flagships'. De Europese Commissie had hen uitgenodigd om mee te denken over deze ambitieuze nieuwe onderzoeksprogramma's. Ook EG-Liaison was aanwezig.

In de ochtend vertelde de Commissie over de achtergronden. Het begon april vorig met het Commissievoorstel om meer te investeren in Future and Emerging Technologies (FET), ofwel langetermijn ICT-onderzoek. Het voorstel is onlangs door de Raad van Ministers bekrachtigd. Het plan is om in 2013 enkele grootschalige, baanbrekende onderzoeksprogramma's - zogenaamde `flagship initiatives' - te starten. Het ambitieniveau is vergelijkbaar met het 'Human Genome project'. Qua omvang wordt gedacht aan tenminste 100 miljoen euro overheidsfinanciering per jaar per flagship (opgebracht door de EU en lidstaten) en een looptijd van tien jaar.

Het proces komt nu in een belangrijke fase: het bepalen van mogelijke onderzoeksvelden. In juli heeft de ICT-adviesgroep ISTAG vijf potentiële onderzoeksgebieden geïdentificeerd. Vervolgens zijn er circa 25 concrete voorstellen ontvangen vanuit de wetenschap. Zes daarvan presenteerden zich: knowledge collider, from e-science to e-design, neuromorphic computing facility, virtual brain, en de virtual physiological human.

Komende tijd worden de plannen stap voor stap uitgewerkt. De mijlpalen zijn als volgt:
o Heropening on-line consultatie (nieuwe voorstellen) in februari/maart
o Flagship Science Forum op 17&18 mei
o Call voor kandidaat-flagships in juli/september 2010 o Kandidaat-flagships werken hun plannen verder uit in 2011 o Selectie in 2012
o Lancering eerste flagships (2 of 3) in 2013

Voor meer informatie kunt u terecht op de FET website en bij EG-Liaison, Ramon Rentmeester, 088 - 602 5250.
Wijzigingsdatum | 01-02-2010