CultuurFondsen op Naam zijn groeiende inkomstenbron voor Cultuurfonds

01/02/2010 11:00

Stichting Prins Bernhard Cultuurfonds

Al meer dan 250 CultuurFondsen op Naam ingesteld

Amsterdam, 1 februari 2010. Het instellen van een CultuurFonds op Naam is een schenkingsvorm die toeneemt in populariteit bij particulieren, bedrijven en stichtingen. Bij het Prins Bernhard Cultuurfonds zijn in 2009 negen nieuwe CultuurFondsen op Naam ingesteld met een totaalvermogen van ruim 1 miljoen euro. Het totaal aantal CultuurFondsen op Naam bedraagt 251 per 1 januari 2010.

Het Prins Bernhard Cultuurfonds krijgt steeds vaker CultuurFondsen op Naam toevertrouwd, die ten goede komen aan cultuur en natuurbehoud in Nederland. Particulieren (bij leven of via een nalatenschap), bedrijven en stichtingen kiezen voor deze schenkingsvorm vanwege het administratieve gemak en de uitgebreide mogelijkheden. Het CultuurFonds op Naam biedt instellers de mogelijkheid een geliefde vorm van cultuur of natuurbehoud te steunen en draagt een zelfgekozen naam. Het concept van het fonds op naam is eind jaren tachtig door het Prins Bernhard Cultuurfonds geïntroduceerd in Nederland en heeft veel navolging gekregen bij andere goede doelen.

Directeur Adriana Esmeijer van het Prins Bernhard Cultuurfonds over de opkomst van het aantal CultuurFondsen op Naam: 'Een CultuurFonds op Naam is iets heel persoonlijks. Mensen kunnen hun specifieke voorkeur voor een bepaalde cultuurvorm in het fonds stoppen en met onze kennis van zaken wordt dit geld goed besteed. Schenkers zien ons als een betrouwbare partner. Voor ons is het CultuurFonds op Naam een groeiende inkomstenbron, waardoor wij extra projecten kunnen steunen. Met name voor natuurbehoud en studiebeurzen bestaat het beschikbare budget voor een groot deel uit CultuurFondsen op Naam.'

In 2009 zijn de volgende nieuwe CultuurFondsen op Naam met bijbehorende bedragen en doelstellingen ingesteld:

Allardina Tack Fonds (125.000 euro)

Het financieel ondersteunen van jonge talentvolle balletdansers of danseressen via een beurs of project.

Erik Beelaerts van Blokland Fonds (50.000 euro)

Het financieel ondersteunen van multidisciplinaire, grensverleggende, stimulerende, enthousiasmerende initiatieven op het hele werkterrein van het Cultuurfonds.

Jan Wolters Fonds (222.000 euro)

Het financieel ondersteunen van de instandhouding en restauratie van monumenten in Nederland, bij voorkeur in Gelderland.

Keg-Thate Fonds (50.000 euro)

Het financieel ondersteunen van projecten op het gebied van de cultuur en het natuurbehoud in Nederland, met een voorkeur voor geschiedenis en voor restauratie op het terrein van kunstnijverheid en groen erfgoed. Daarnaast het financieel ondersteunen van talent, bij voorkeur op het terrein van restauratie.

Lydia Vroegindeweij Fonds (54.000 euro)

Het financieel ondersteunen van projecten die erop gericht zijn bij voorkeur kinderen kennis te laten maken met het instrument kerkorgel.

Nijman Biermasz 17 dorpen Fonds (100.000 euro)

Het stimuleren van culturele activiteiten in Witmarsum en de zestien aangrenzende dorpen.

Nomes Pauli Fonds (280.000 euro)

Het financieel ondersteunen van projecten op het terrein van natuurbehoud.

Paul en Dienke Wittebol Fonds (50.000 euro)

Het financieel ondersteunen van projecten ten behoeve van natuur- en cultuurbehoud in de provincie Utrecht, bij voorkeur in het Langbroekerweteringgebied.

Popp-Snijders Bomen Fonds (90.000 euro)

Het financieel ondersteunen van projecten die het onderhoud en de instandhouding van monumentale of beeldbepalende bomen ten doel hebben, bij voorkeur in Zuid-Holland en meer speciaal Leiden.

Over het Prins Bernhard Cultuurfonds

Het Prins Bernhard Cultuurfonds stimuleert cultuur en natuurbehoud in Nederland - op grote en op kleine schaal. Bijzondere initiatieven, bevlogenheid en talent moedigt het fonds aan met financiële bijdragen, opdrachten, prijzen en beurzen. Door actieve fondsenwerving en inkomsten uit loterijen kan het fonds jaarlijks ruim 3.500 projecten en personen ondersteunen. Met een landelijk fonds en twaalf provinciale afdelingen is het Cultuurfonds een van de grootste particuliere cultuurfondsen van Nederland. In 2010 bestaat het Prins Bernhard Cultuurfonds 70 jaar.





http://www.cultuurfonds.nl