Gemeente Den Haag


+ verkiezing 2010

Nieuws

Belangrijke aanwinsten Haags Historisch Museum

Gemeente Den Haag

Tien schilderijen van Nederlandse meesters uit particuliere collectie


* Gepubliceerd: 28 januari 2010

* Laatste wijziging: 29 januari 2010

Het Haags Historisch Museum heeft 10 schilderijen van Nederlandse meesters gekregen uit een schenking, waaronder een strandgezicht met bomschuiten van Willem Hendrik Mesdag en een rivierlandschap van Jan van Goyen.
Het rivierlandschap van Jan van Goyen
Het rivierlandschap van Jan van Goyen

De schilderijen uit particulier bezit vormen een belangrijke aanvulling op de kunstcollectie van het museum. Het museum heeft zo'n 650 stadsgezichten, historiestukken en portretten uit de 16de tot de 20ste eeuw.

Lezende non en opkomend onweer

De tien aanwinsten zijn vanaf vrijdag 29 januari a.s. in het museum te zien. Naast de schilderijen van Mesdag en Van Goyen omvat de schenking ook een rivierlandschap van Salomon van Ruysdael, een kerkinterieur van Emanuel de Witte, een opkomend onweer door een navolger van Philips Wouwerman, drie boeren in een schuur toegeschreven aan Adriaen van Ostade, een winterlandschap van een navolger van Isaac van Ostade en een portret van een ouder echtpaar uit de omgeving van Thomas de Keyser. Daarnaast betreft het twee werken op papier van rond 1900: een aquarel van een lezende non door Albert Neuhuys en een Amsterdams stadsgezicht door A. van Schaefer.

Van de Haagse schilders Mesdag en Van Goyen bezit het museum al werk, waaronder Van Goyens bijna 5 meter brede stadsgezicht op Den Haag. Deze schilderijen zijn echter niet typerend voor de meesters. De schenking is dan ook een welkome aanvulling. Met de belangrijke nieuwe aanwinsten kan het museum beter bruiklenen uitwisselen en hoopt het ook de aandacht van andere verzamelaars op zich te vestigen. Omdat het museum de tien schilderijen tegelijk als schenking in dank aanvaardt, blijft de verzameling bij elkaar en voor Nederland behouden.

Meer informatie op www.haagshistorischmuseum.nl