Waterschap Dommel

elkaar

Zandleij verbindt natuurgebieden met elkaar

750 meter ecologische verbindingszone langs de Zandleij gerealiseerd

Op maandagmiddag 1 februari opent Waterschap De Dommel samen met de gemeenten Haaren en Vught de ecologische verbindingszone (EVZ) langs de Zandleij bij Cromvoirt. Over een lengte van 750 meter is de beek opnieuw ingericht om een beter leefgebied te vormen voor onder andere het Bonte Dikkopje en de Boomkikker.

750 meter natuurstrook

Het gaat om een natuurstrook van zo'n 750 meter tussen de Distelberg en Cromvoirt. De Zandleij is gedeeltelijk westwaarts verlegd, waardoor ruimte is ontstaan om aan de oostkant een ecologische verbindingsstrook ( EVZ) aan te leggen. Een deel van de Zandleij is hiervoor gedempt en er is een nieuwe, licht meanderende loop gegraven. Door een brede strook langs het water in te richten voor natuur, kunnen dieren zich gemakkelijker verplaatsen. Ze krijgen zo een groter leefgebied. Doordat de oevers gevarieerder in te richten ontstaat een afwisselende plantengroei. De strook wordt daardoor aantrekkelijker voor amfibieën, kleine zoogdieren en vlinders.

Totaalplan 5,4 kilometer EVZ Zandleij

Deze 750 meter maakt onderdeel uit van een groter plan. Het doel is uiteindelijk een ecologische verbindingszone van in totaal 5,4 kilometer aan te leggen. Dit traject verbindt De Brand met het Afwateringskanaal `s-Hertogenbosch-Drongelen. Doordat de gronden bij Cromvoirt in eigendom zijn van het waterschap is hier gestart met de uitvoering van het eerste deeltraject. Het complete inrichtingsplan is gereed en de voorbereidingen voor de uitvoering van de overige, minimaal vier, deeltrajecten zijn in volle gang. Verwachting is eind 2010 te kunnen starten met de uitvoering van het tweede traject.

Uitvoering

Het project is uitgevoerd door Dienst Landelijk Gebied in opdracht van Waterschap De Dommel en in samenwerking met de gemeenten Vught en Haaren. De uitvoering is gestart in juli 2009. Na de beplanting van nieuwe bomen en struiken zijn de werkzaamheden in het najaar van 2009 afgerond.

Opening

Locowatergraaf Tiny Arts, wethouder Eric van den Dungen (gemeente Haaren) en wethouder Ben Brands (gemeente Vught) openen maandag 1 februari 2010 de EVZ op symbolische wijze. Door gezamenlijk de schop in de grond te zetten en een wilg te planten in de EVZ langs de Zandleij wordt de succesvolle samenwerking benadrukt. De genodigden worden vervolgens meegenomen voor een wandeling langs de heringerichte beek.