FNV Sport

Zorgtoeslag: `rondpompcircuit terugdringen'

"We moeten het rondpompen van geld in de zorg terugdringen. De nominale zorgpremie moet omlaag. Dan is er minder zorgtoeslag nodig", zegt FNV-federatiebestuurder Leo Hartveld. Hij reageert daarmee alvast op de bezuiniging op de zorgtoeslag, waarover het kabinet vanmiddag knopen wil doorhakken. "Daarbij moeten de mensen met de laagste inkomens ontzien worden."

De FNV heeft er steeds aangedrongen dat een groot deel van de zorgpremie inkomensafhankelijk wordt gemaakt. Dat leidt tot een (veel) lagere nominale zorgpremie. Wie meer verdient, betaalt dan dus meer premie. De sterkste schouders moeten de zwaarste lasten dragen, aldus Hartveld.

Nu gebeurt precies waar bij de afschaffing van het ziekenfonds van veel kanten voor gewaarschuwd is: voor miljoenen mensen is de zorgpremie te hoog, en worden zij gecompenseerd met een individuele zorgtoeslag.

Rondpompen wordt erger
Dat rondpompen van geld wordt steeds erger. Hartveld: "Nu krijgen al 5,5 miljoen mensen een zorgtoeslag. Als we zo doorgaan zijn dat er straks acht miljoen."