Ministerie van Defensie

Task Force Uruzgan onder nieuw commando

1 februari 2010, 9.45 uur

De leiding over Task Force Uruzgan (TFU) is vanaf vandaag in handen van brigadegeneraal Kees van den Heuvel en civiel vertegenwoordiger de heer Jennes de Mol. Zij sturen de komende 6 maanden, als commandant TFU VIII en directeur van het Provinciaal Reconstructie Team (PRT), de uitgezonden militairen en burgers in de Afghaanse provincie aan. Hun voorgangers, brigadegeneraal Marc van Uhm en de heer Michel Rentenaar, zetten vanochtend uiteen wat zij op hoofdlijnen hebben bereikt voor de bevolking van Uruzgan.

Waar generaal van Uhm verantwoordelijk was voor de veiligheid, werkte civiel vertegenwoordiger Rentenaar aan de bestuurlijke laag en ontwikkeling van de provincie.

Uitbreiding veilige gebieden

Van Uhm stipt een paar resultaten aan: "In de eerste plaats hebben we de provincieautoriteiten ondersteund bij de verkiezingen op 20 augustus." De presidentverkiezingen die wereldwijd in de belangstelling stonden, waren uit veiligheidsoogpunt een succes in Uruzgan, waar als enige provincie in heel Afghanistan alle stembureaus (48 stuks) de hele dag open waren door inzet van de Afghaanse veiligheidsdiensten.

In de tweede plaats wijst Van Uhm erop dat de TFU de afgelopen 6 maanden de werkgebieden van het PRT, te weten Deh Rahwod, Tarin Kowt en Chora, in handen heeft gehouden. Civiel-militaire samenwerking is in die gebieden omgezet naar structurele ontwikkeling door internationale en gouvernementele organisaties. "Ten derde hebben we deze gebieden dichter bij elkaar gebracht door operaties uit te voeren in de gebieden Deh Rafshan-west en de Baluchivallei, welke voorheen niet of slecht toegankelijk waren. Ook in de Mirabadvallei ten oosten van Tarin Kowt zijn operaties uitgevoerd, waardoor de bevolking kan rekenen op meer ontwikkeling in hun regio."

Meer ontwikkelingsorganisaties

Veel van het opbouwwerk werd uitgevoerd door het PRT, dat volgens Rentenaar inmiddels een `sterk merk' is in de Afghaanse provincie. "Veel mensen profiteren van verbeteringen op het gebied van onderwijs, woonomgeving en waterhuishouding", laat hij weten. Ook het districtgebouw in Chora, dat tijdenlang als uitvalsbasis voor de militairen diende, is overgedragen aan de lokale districtchef; `Een flinke symbolische stap, van strijdtoneel naar een baken van de Afghaanse overheid', aldus Rentenaar. In de steden Tarin Kowt, Deh Rawod en Chora lag de focus vooral op het helpen van de provinciale overheid en op de komst van andere spelers op ontwikkelingsgebied, zoals internationale en niet-gouvernementele organisaties. "De kracht van deze missie is in feite de perfecte combinatie van de militaire can-do-mentaliteit en specifieke civiele know-how", concludeert Rentenaar.

Keerzijde

Dat de inzet een keerzijde heeft, werd ook pijnlijk zichtbaar. Naast Afghaanse en Amerikaanse politieagenten en militairen kwamen er het afgelopen half jaar 2 Nederlandse militairen om; op 6 september sneuvelde korporaal Kevin van de Rijdt en een dag later, op 7 september, sergeant-majoor Mark Leijsen.

Hoewel deze zwarte dagen een stempel drukken op het werk van de vertrekkende TFU-eenheid, kan zij terugkijken op een geslaagde missie. Een missie die de komende maanden, onder leiding van de nieuwe commandant Kees van den Heuvel en zijn civiele tegenhanger Jennes de Mol, wordt voortgezet.

Nieuwe commandant Air Task Force

Niet alleen de Nederlandse eenheden in Uruzgan kregen een nieuwe commandant. Op Kandahar Airfield droeg kolonel Peter Tankink het bevel over de Air Task Force over aan kolonel Jos Leenders. De nieuwe commandant staat de komende 4 maanden aan het hoofd van het dertiende Nederlandse luchtmachtdetachement, dat met F-16's, Apache-gevechtshelikopters, en afwisselend Cougar en Chinook-transporthelikopters ISAF-eenheden ondersteunt.