Gemeente Grave

Persbericht
Datum 28 januari 2010

Eerste rapport rekenkamercommissie Grave over project Gemeenschapsaccommodatie Velp: Terugblik en vooruit kijken.

De RKC heeft kort na haar installatie in 2008 bij de raadsfracties geïnventariseerd welke onderwerpen door hen gezien worden als mogelijke onderwerpen voor onderzoek. Daaruit bleek met name een grote belangstelling voor de aanpak van grote projecten. De RKC heeft daarin onafhankelijk een keuze gemaakt voor dit onderwerp en daarbij Gemeenschapsaccommodatie Velp (GA Velp) als casus gekozen. De RKC heeft terugkijkend, over de periode eind 1999 t/m 2008 het verloop van het project GA Velp in beeld gebracht.
Centraal heeft gestaan de vraag of en hoe de gemeente zich kan verbeteren bij de voorbereiding en verdere aanpak van projecten.
De drie belangrijkste conclusies en aanbevelingen zijn samengevat:
1. De kaderstellende en controlerende rol van de gemeenteraad bij grote projecten kan versterkt worden.
Gemeenteraad en B&W zouden deze rol gezamenlijk dienen vast te stellen. Belangrijke items daarbij zijn: heldere communicatie met de raad, werken volgens een projectprotocol en per fase in een project duidelijk aangeven wanneer go/no go besluiten door de gemeenteraad zijn te nemen.

2. Het college van B&W heeft de gemeenteraad beperkt en niet altijd volgens afspraak voorzien van inhoudelijke informatie, waardoor het voor de gemeenteraad lastig is geweest om overzicht te krijgen over het procesverloop en oorzaken van vertraging. Op zijn beurt heeft de gemeenteraad B&W onvoldoende gehouden aan gemaakte afspraken.

3. De inrichting van de projectorganisatie was onvoldoende, hoewel er in de loop van het proces hierin verbetering is opgetreden.
De Rekenkamercommissie geeft in het rapport de aanbeveling om een standaardproces vast te stellen waarin duidelijk is aangegeven welke hoofdstappen er vanaf de start tot en met de afronding worden gemaakt en op welke momenten de raad hierin aan zet is. De RKC beveelt de Raad aan om door het college een concreet actieplan te laten opstellen, zodat de wijze van implementatie van de aanbevelingen in de raad bediscussieerd, vastgesteld en getoetst kan worden.
In een voorbereidende vergadering zal de RKC het rapport toelichten en eventuele vragen vanuit de gemeenteraad beantwoorden.