Gemeente Papendrecht

29 januari 2009

Opknapbeurt Park Oostpolder
Park Oostpolder - een multifunctioneel park, dat plaats biedt aan sport, recreatie en natuur - wordt opgeknapt. Het park bestaat uit sportvelden, een hardloopparcours, een ruiterpad, een fitnessveld, een familieveld, een vijverpartij annex ijsbaan, vleermuizen, orchideeën en uitrenweiden voor honden.
De gemeente start in februari met de opknapbeurt van het park. Eerst vinden bagger- en groenwerkzaamheden plaats. Ook wordt dit jaar de beplanting in het centrale deel van het park gedund en de windsingel ingekort. De rest van het groen wordt gefaseerd (gespreid over 2 à 3 jaar) uitgedund.

De opknapbeurt van park Oostpolder is een van de speerpunten uit het coalitieakkoord van 2006-2010. De bedoeling was het park in samenspraak met de bewoners en zonder grootschalige herinrichting op te knappen. Veel inwoners van Papendrecht hebben hun betrokkenheid getoond en h un bijdrage geleverd aan het definitieve ontwerp. Dit kon tijdens de rondwandeling in het voorjaar van 2009 en bij de presentatie van het voorlopig ontwerp op 7 juli 2009. Op deze wijze kon zoveel mogelijk rekening gehouden worden met alle aangereikte opmerkingen en suggesties. Hierdoor ziet het ernaar uit dat de doelstelling wordt gehaald: een mooi, multifunctioneel park waar inwoners en bezoekers van Papendrecht jarenlang plezier van hebben.

Het definitief ontwerp van Park Oostpolder ligt nog tot en met donderdag 4 februari ter inzage op de leestafel in de hal van het gemeentehuis. Het ontwerp is ook te bekijken op www.papendrecht.nl onder Actueel, Projecten, Park Oostpolder.

Chatten over de toekomst
Donderdag 4 februari geeft wethouder André Vogel, verantwoordel ijk voor onder andere Sociale zaken en werkgelegenheid, om 13.30 uur het startschot voor de eerste chatsessies in Papendrecht. VMBO-jongeren op scholengemeenschap De Lage Waard chatten over hun toekomst op de arbeidsmarkt en het belang van een goede opleiding.

De chatsessies krijgen een vervolg op minimaal 15 scholen in de regio's Drechtsteden, Gorinchem en Zuid Holland Zuid. Ze maken deel uit van het Regionaal Actieplan Aanpak Jeugdwerkloosheid 'Geef jongeren een kans'. Hierin staan verschillende maatregelen om voor zoveel mogelijk jongeren de gevolgen van de toenemende werkloosheid te beperken en/of de negatieve gevolgen hiervan te verminderen. Door hen te stimuleren door te leren en slim te kiezen. En als ze niet meer willen leren hen goed te informeren/begeleiden op weg naar werk. Het Actieplan investeert in de langere termijn. Daarom staat preventie bovenaan.

Xanne helpt
In het Actieplan staat de website www.hoewerkjijaanjetoekomst.nl centraal. Op deze site - met veel informatie in de vorm van vragen en antwoorden over leren en werken - kunnen jongeren chatten met Xanne. Ze krijgen altijd persoonlijk antwoord op hun vraag. Achter de schermen verzorgen speciaal hiervoor opgeleide jongeren de antwoorden. Zij krijgen hun informatie van organisaties die zich professioneel bezighouden met jongeren, leren en werken. Zoals Route 23, het UWV WERKbedrijf, ROC da Vinci College, Sociale Dienst Drechtsteden, Bureau Leerplicht en Vroegtijdig Schoolverlaten, het COLO, Bureau Jeugdzorg, Stichting MEE en het Werkgevers Service Punt.

Groepschat: mes snijdt aan twee kanten
Een ander instrument uit het Actieplan is de groepschat. In een klaslokaal met computers reageren leerlingen op stellingen als `De crisis heeft geen invloed op mijn studiekeuze', `Hoe hoger je opleiding, hoe makkelijk het is om werk te vinden' en `Aan vrijwi lligerswerk heb je niks op je CV'. Ook krijgen ze vragen voorgeschoteld als `Waarom denken jullie dat jongeren zo hard door de crisis worden getroffen?'en `Wat vinden jullie van het idee van de overheid om jeugdwerkloosheid tegen te gaan door jongeren te stimuleren om langer door te leren?' Door deze en andere vragen te beantwoorden denken jongeren na over hun toekomst en krijgen de betrokken gemeenten informatie waarmee zij nieuwe acties kunnen bedenken.
Jongeren kind van de rekening

De economische recessie heeft de jongeren in de Drechtsteden hard getroffen. De cijfers van UVW WERKbedrijf laten zien dat vanaf november 2008 het aantal jongeren met een WW-uitkering toeneemt. De recessie mag dan officieel voorbij zijn, door het na-ijleffect is de arbeidsmarkt voor veel jongeren de komende jaren weinig rooskleurig. Tot 2014 komen vooral ongeschoolden en academici moeilijk aan een baan. Jongeren met een opleiding in de zorg, techniek, bouw, economie, handel & administratie, transport, beveiliging en onderwijs hebben en houden een goede positie op de arbeidsmarkt.

MADD wordt NL DOET: doet u mee?
Onder de naam NL DOET (Nederland Doet) wordt zaterdag 20 maart 2010 in Papendrecht een grootse vrijwilligersdag gehouden. Het doel van die dag is dat zoveel mogelijk mensen die dag op vrijwillige basis klussen doen voor medemens en dier. Een dag ook om `spelenderwijs' kennis te maken met de verscheidenheid van vrijwilligerswerk.

NL DOET heette voorheen MADD (Make A Difference Day) en wordt in Papendrecht al jaren met veel succes georganiseerd. Elk jaar doen weer m ér vrijwilligers enthousiast mee aan MADD; vorig jaar nog staken 383 inwoners belangeloos de handen uit de mouwen voor medemens en dier. En wat bleek? Je kunt prima in je eentje vrijwilligerswerk doen, maar met een groepje bekenden kan het nog veel leuker en effectiever zijn! Een idee voor straat-/buurtgenoten, klas-/schoolgenoten, leden van een club of (sport)vereniging of werknemers van een bedrijf.

Waar kun je aan denken?
Werken in de natuur (wilgen knotten, tuinen lenteklaar maken), catering verzorgen, actief bezig zijn met kinderen, jongeren, ouderen en/of gehandicapten, iets doen met dieren, een (verenigings)gebouw opknappen, een actieve workshop geven zodat anderen nog iets van jou kunnen leren, de administratie of boekhouding bijwerken van een club of vereniging... of wat je zelf ook maar kunt verzinnen.

Aanmelden en meer info
Zin om je een dagje of een dagdeel op een leuke, inspirerende manier nuttig te maken? Meld je vóór 1 maart aan bij Lisette Kleinendorst van PAD (de Papendrechtse afdeling van de Dordtse Welzijnsorganisatie), t. (078) 648 18 88 / l.kleinendorst@pad.dwo.nl of bij Liesbeth van der Giessen van de gemeente Papendrecht, tel. (078) 641 89 11 / l.vdgiessen@papendrecht.nl. Zij kunnen je ook meer informatie verstrekken en eventuele vragen beantwoorden. Kijk voor landelijke informatie over NL DOET op www.nldoet.nl.

Jeroen van Merwijk in Interval
Vrijdag 12 februari om 20.15 uur staat cabaratier Jeroen van Merwijk op de planken in Interval. Hij kan zich de allerbeste en meest veelzijdige cabaretier uit de vaderlandse geschiedenis noemen. Maar dat doet hij niet, daar is hij veel te bescheiden voor. Dat moeten ánderen maar zeggen. Dat gebeurt dan ook volop; alle kranten, bezoekers en collega's roemen zijn humor, ironie en de helderheid en schijnbare eenvoud waarmee hij het verval van onze same nleving schetst. Slechts gewapend met een gitaar en de waarheid voert hij twee keer drie kwartier het hoogste woord. Ook dit nieuwe programma, `Dat moet meneer Van Merwijk nodig zeggen', wordt weer een mijlpaal in de Nederlandse cultuur, maar daar zul je Jeroen niet over horen. Nee hoor.

Kaarten (EUR 14,00 en CJP/65+ EUR 12,50) zijn te reserveren van ma t/m vrij van 10.00 tot 12.30 uur, t.
(078) 615 82 26 en één uur voor aanvang van de voorstelling op t. (06) 395 827 70

____________