Gemeente Bernheze


Bouw zelf uw woning aan de Beemdstraat in Heesch

Inschrijven CPO van start

Bent u een starter op de woningmarkt en wilt u graag voordelig een eigen huis bouwen in Heesch? Dan is het nieuwbouwproject CPO Beemdstraat interessant.

Wat is Collectief Particulier Opdrachtgeverschap? Het doel van Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO) is de consument meer zeggenschap te geven bij het realiseren van zijn woning. De koper moet, samen met zijn toekomstige buren, een stichting of vereniging oprichten. Deze rechtspersoon treedt op als opdrachtgever en ontwikkelaar. In feite is het vergelijkbaar met de koop van een vrije kavel. Het verschil is dat men bij CPO gezamenlijk bouwt onder een rechtspersoon van bijvoorbeeld een stichting of vereniging.

Gezamenlijk bouwen
Gezamenlijk komen de kopers tot een keuze van architect en aannemer. De individuele invloed op de bouw van de eigen woning is vrij groot. Daarnaast kent CPO de nodige financiële voordelen; door samen aan te besteden en in te kopen kan men voordeliger bouwen. Ook door werkzaamheden zelf uit te voeren kunnen kosten bespaard worden. Verder leren de toekomstige buren elkaar kennen doordat ze samen veel tijd met elkaar doorbrengen.
U moet er rekening mee houden dat deze manier van bouwen bewerkelijk is. U zult zich moeten verdiepen in alle aspecten die bij het bouwen komen kijken. Het vergt ook erg veel persoonlijke inzet, eigen (vrije) tijd, doorzettingsvermogen en energie. Daarnaast zult u vaak gezamenlijk tot besluiten en compromissen moeten komen. CPO betekent ook veel samenwerken.

Professionele begeleiding
In tegenstelling tot professionele ontwikkelaars hebben deelnemers aan CPO over het algemeen weinig ervaring met woningbouw. Om toch tot het gewenste eindresultaat te komen is het van belang dat de toekomstige bewoners een aantal zaken regelen op juridisch, financieel en organisatorisch gebied.
Allereerst moeten de leden van dit collectief een vereniging oprichten die als doelstelling heeft het realiseren van woningen op de locatie CPO Beemdstraat. Onderdeel hiervan is het opstellen van statuten waaruit blijkt dat de vereniging geen winstoogmerk heeft, zich professioneel laat begeleiden en dat zij zal zorgen voor continuïteit van het gehele traject. In overleg met de gemeente zal er vervolgens een deskundig bureau uitgekozen worden die het CPO-traject gaat begeleiden.

Subsidie
In de eerste fase van dit traject sta je er als koper niet alleen voor. De provincie Noord-Brabant heeft momenteel een `stimuleringsregeling Collectief Particulier Opdrachtgeverschap' die erop gericht is om CPO-projecten in de eerste fase financieel te ondersteunen met een bedrag van EUR 4.000,- per woning. In die eerste fase worden immers kosten gemaakt, bijvoorbeeld voor professionele begeleiding, een architect, vergaderingen en het oprichten van een rechtspersoon. De deelnemers kunnen hiervoor niet altijd voldoende geld voorschieten. Professionele begeleiding is een voorwaarde om in aanmerking te komen voor deze subsidie.

Voor wie zijn de woningen bestemd?
Iedereen die op de laatste dag van de inschrijving minimaal 18 en maximaal 30 jaar oud is, geen eigenaar is van een woning en dit gedurende de voorafgaande periode van vijf jaar ook niet is geweest, kan zich voor een kavel inschrijven. Klik hier voor de overige toekenningscritera.

Prijs kavel en soort woning
Het Collectief Particulier Opdrachtgeverschap is erop gericht om zelfbouw voor starters op de woningmarkt mogelijk te maken. Daarom zijn de eisen voor de ontwikkeling hierop afgestemd. De woningen zullen als rijwoningen gebouwd worden. De kavels zijn ongeveer 100-150 m2 en de grondprijs is marktconform bepaald en bedraagt ongeveer EUR
350,- per m2. Op het moment van daadwerkelijke verkoop wordt de grondprijs herwaardeerd op basis van de waarde in het economische verkeer. Deze waarde kan zowel hoger als lager zijn.

Inschrijven
Belangstellenden kunnen zich bij de gemeente inschrijven. Inschrijven kan van maandag 1 februari 2010, 8.30 uur tot en met vrijdag 12 februari 2010, 12.00 uur.

Kosten van inschrijven
Voor deze inschrijving is een bedrag van EUR 25,- verschuldigd.

Optie 1: digitaal inschrijven
Tijdens de inschrijfperiode kunt u digitaal inschrijven. Voor digitale inschrijving heeft u DigiD nodig. Via de betaalpagina kunt u het inschrijfgeld van EUR 25,- op een veilige manier betalen met iDeal (uw thuisbankiersysteem) of creditcard (Mastercard of Visa). De ondertekening door DigiD dient als legitimatiebewijs.

Klik hier om digitaal in te schrijven.

Optie 2: inschrijven in het gemeentehuis
U kunt een inschrijfformulier afhalen in het gemeentehuis of downloaden en printen onderaan deze pagina. Dit formulier (met kopie van een geldig legitimatiebewijs) kunt u tijdens de inschrijfperiode tijdens openingstijden inleveren in het gemeentehuis, De Misse 6 in Heesch, tegen betaling van EUR 25,-.

Loting op 1 maart 2010
De kans is groot dat er meer inschrijvingen binnenkomen dan het aantal beschikbare bouwkavels. Wij gaan dan over tot een openbare loting onder toezicht van een notaris. Deze loting vindt plaats op maandag 1 maart 2010 om 19.30 uur in Cultureel Centrum de Pas, De Misse 4 in Heesch. Alle inschrijvers zijn hierbij welkom, maar aanwezigheid is niet verplicht. Wanneer u heeft ingeschreven, ontvangt u geen aparte uitnodiging meer voor deze loting. Wij informeren alle inschrijvers over de uitslag van de loting. Mocht een loting niet nodig zijn, dan informeren wij u ruim voor 1 maart 2010.
Mocht het zo zijn dat zich minder dan 10 personen inschrijven, dan maakt de gemeente een heroverweging van dit project.

Vervolgtraject
De kandidaten die ingeloot zijn, dienen in overleg met de gemeente voor 1 april 2010 een rechtspersoon (stichting/vereniging) op te richten. Nadat deze rechtspersoon opgericht is, zal er een externe begeleider betrokken worden bij het vervolgproces. De rechtspersoon zal, samen met de externe begeleider, vervolgens in overleg met de gemeente de woningontwikkeling verder oppakken

Meer informatie
Voor meer informatie over CPO kunt u de volgende websites raadplegen:
- www.brabant.nl (Provincie Noord-Brabant);
- www.iceb.nl (Informatiecentrum Eigen Bouw);
- www.vrom.nl (Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer).
Heeft u vragen over de daadwerkelijke inschrijving? Stuur dan uw vraag per e-mail naar de gemeente: bouwenenwonen@bernheze.org U ontvangt uiterlijk binnen twee werkdagen een antwoord op uw vraag. U kunt natuurlijk ook uw vraag telefonisch aan ons stellen, (0412) 45 88 88.

Locatie CPO Beemdstraat

De locatie CPO Beemdstraat ligt aan de westzijde van Heesch. De locatie ligt in de oksel van de Beemdstraat en de Vincent van Goghstraat. Op dit moment bestaat de locatie uit een speeltuintje en een paardenwei. Het is de bedoeling dat bij de ontwikkeling van de plannen een speeltuintje gehandhaafd blijft. Een situatieschets vindt u onderaan deze pagina.

De exacte grootte van de locatie is momenteel nog onbekend. De gemeente onderzoekt hoeveel woningen en binnen welke randvoorwaarden op deze locatie gerealiseerd kunnen worden. Het staat wel vast dat er minimaal 10 woningen gebouwd zullen worden.
Om deze ontwikkeling mogelijk te maken, dient er een ruimtelijke procedure doorlopen te worden.

Te downloaden:

* situatieschets CPO Beemdstraat Heesch.jpg (95,75 KB)
* Inschrijfformulier starterswoningen CPO Beemdstraat 2010.pdf (38,67 KB)

Adresgegevens

Bezoekadres: De Misse 6,

5384 BZ Heesch
Postadres: Postbus 19,


5384 ZG Heesch
gemeente@bernheze.org
Tel. (0412) 45 88 88
Fax (0412) 45 46 35