Gemeente Hoogeveen

Staatssecretaris opent opvang dak- en thuislozen Hoogeveen

Staatssecretaris Jet Bussemaker van Volksgezondheid, Welzijn en Sport verricht maandag 1 februari de officiële opening van de dagopvang voor dak- en thuislozen aan het Beukemaplein in Hoogeveen. Deze dagopvang van het Leger des Heils is onder regie van de gemeente Hoogeveen en in nauwe samenwerking met de woningbouwcorporaties Domesta en Woonconcept tot stand gekomen. De gemeente Assen betaalt de voorziening, als verantwoordelijk centrumgemeente.

Sluitende zorgketen

De voorziening wordt vooral gebruikt door een groep thuislozen. Mensen die op straat slapen (daklozen) zijn er nauwelijks in Hoogeveen. Volgens wethouder Betty Poutsma moet de gemeente ervoor zorgen dat de zorgketen voor deze kwetsbare groep mensen sluitend is. "En in Hoogeveen hebben we dat bereikt met de dagopvang aan het Beukemaplein in combinatie met afspraken over nachtopvang met Opvangcentrum De Breehof in Nieuw-Amsterdam", aldus wethouder Poutsma.

InterWonen

Een andere schakel in deze zorgketen is InterWonen, dat sinds november vorig jaar in negen appartementen aan de Lomanlaan in Hoogeveen is gevestigd. Voorheen zat InterWonen aan de Jonkheer De Jongestraat. InterWonen is een vangnet voor mensen die als gevolg van sociale en psychische problemen niet in staat zijn zelfstandig te wonen. De cliënten van InterWonen krijgen intensieve hulp van het Leger des Heils in de vorm van woontraining en -begeleiding. De woningbouwcorporaties vervullen een belangrijke rol in InterWonen. Zij zorgen onder meer voor de instroom en een woning na afloop van de begeleiding.

Sleutelring

De sluitende zorgketen wordt 1 februari geïllustreerd door een enorme sleutelring, waar de betrokken organisaties hun bijdrage aan hangen. Staatssecretaris Bussemaker opent letterlijk en figuurlijk de dagopvang door het omdraaien van de sleutel, die ook aan deze ring hangt. Samen met mensen uit de doelgroep bezichtigt ze daarna de dagopvang. Vanaf 17.00 uur is er voor iedereen gelegenheid om een kijkje te nemen in de dagopvang, waar ook een videofilmpje van InterWonen te zien is. Op het Beukemaplein voor de dagopvang, wordt gezorgd voor eten, drinken en gezelligheid.