Senternovem

28-01-2010 | Informatiebijeenkomst Europese onderzoeksraad in Utrecht

Maandag 1 februari vindt in de Jaarbeurs in Utrecht een informatiedag plaats van de 'ERC Advanced Grants call 2010'. ERC staat voor European Research Council. Deze Europese onderzoeksraad ondersteunt grensverleggend onderzoek binnen de EU-landen. Enkele sprekers tijdens deze informatiedag zijn prof. dr. Ab Osterhaus en prof. dr. Patti Valkenburg.

De informatiebijeenkomst heeft als doel achtergrondinformatie te bieden aan onderzoekers die een voorstel willen gaan indienen voor een subsidiebijdrage op het gebied van Physical Sciences and Engineering, Life Sciences of Social Sciences and Humanities.

De `Advanced Grants Call' is gericht op ervaren onderzoekers die toonaangevend zijn op hun vakgebied en die een nieuw, visionair onderzoek willen opzetten. De ingediende projecten mogen maximaal vijf jaar duren, met een budget van maximaal 2,5 miljoen euro. Vanaf het begin van het Zevende Kaderprogramma tot nu hebben Nederlandse onderzoeksinstellingen en wetenschappers 74,2 miljoen euro aan subsidie ontvangen vanuit de ERC.

Het Zevende Kaderprogramma
De ERC maakt onderdeel uit van het Zevende Kaderprogramma (KP7): het subsidieprogramma van de Europese Commissie voor technologisch onderzoek en ontwikkeling. Met KP7 wil de Europese Commissie de wetenschappelijke en technologische basis van de Europese industrie verbeteren en de Europese concurrentiepositie versterken.

Sprekers
Tijdens de bijeenkomst spreken o.a. prof. dr. Patti Valkenburg, hoogleraar Jeugd en Media aan de Universiteit van Amsterdam, prof. dr. Ab Osterhaus, hoofd afdeling Virologie van het Erasmus Medisch Centrum en prof. dr. Heino Falcke, professor of Astroparticle Physics and Radio Astonomy aan de Raboud Universiteit en bij ASTRON (Nederlands instituut voor Radio Astronomy). Sabrina Erné van het Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) vertelt over de Nederlandse deelname aan eerdere calls.

EG-Liaison
Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen die willen deelnemen aan Europese onderzoeks- of ontwikkelingsprogramma's kunnen in Nederland terecht bij EG-Liaison. EG-Liaison vervult in Nederland de rol van `National Contact Point'. EG-Liaison streeft ernaar Nederlandse organisaties zo goed mogelijk te laten participeren in het Zevende Kaderprogramma (KP7). Dat gebeurt door het geven van voorlichting en advies, trainingen en partner search. EG-Liaison is onderdeel van Agentschap NL. Voor meer informatie, zie www.agentschapnl.nl/egl/ Wijzigingsdatum | 28-01-2010