Belgische Federale Overheid


* USB-sticks, mp3-spelers en externe harde schijven duurder vanaf 1 februari

USB-sticks, mp3-spelers en externe harde schijven duurder vanaf 1 februari

Datum: 27 januari 2010

Vanaf 1 februari 2010 zal de aankoop van onder meer USB-sticks, mp3-spelers en externe harde schijven u meer kosten. U betaalt vanaf dan voor die producten een vergoeding voor het kopiëren voor eigen gebruik. Deze uitbreiding van de thuiskopievergoeding komt er op vraag van beheersmaatschappij Auvibel.

De inkomsten via 'oude' dragers zoals cd's en cassettes zijn gedaald. Daarom bedong beheersmaatschappij Auvibel een uitbreiding van de zogenaamde 'kopieertaks'. Al is er niet echt sprake van een taks want de opbrengst van de thuiskopievergoeding is niet bestemd voor de Belgische staatskist, maar voor de creatieve sector.

Concreet moet u vanaf 1 februari ook een extra vergoeding betalen voor geheugenkaarten, USB-sleutels, mp3- en mp4-spelers, gsm's met mp3- en/of mp4-functie, externe harde schijven en zogenoemde salontoestellen met geïntegreerde harde schijven zoals een dvd-recorder met harde schijf.

De nieuwe vergoedingen zijn inbegrepen in de verkoopprijs. Ze variëren afhankelijk van de capaciteit van 0,15 euro (voor geheugenkaarten en USB-sleutels van meer dan zestien gigabyte) tot 13 euro (voor een salontoestel met geïntegreerde harde schijf).

Bovendien stijgt vanaf 1 februari ook de prijs van al iets oudere producten zoals dvd's en audio-cd's met 0,12 tot 2 euro.

Alle informatie en tarieven per product vindt u op de website van Auvibel.

Auvibel is een burgerlijke vennootschap in de vorm van een cvba (coöperatieve vennootschap met beperkte aansprakelijkheid) die instaat voor de inning en de verdeling van de vergoeding voor het kopiëren voor eigen gebruik van geluidswerken en audiovisuele werken. De opdracht van Auvibel is van algemeen belang en wordt uitgevoerd onder het controletoezicht van de FOD Economie, KMO, Middenstand en Energie.