Unicef


Onbeschadigde scholen in Haïti maandag weer open

Het Haïtiaanse ministerie van Onderwijs heeft aangekondigd dat scholen die door de aardbeving gespaard zijn gebleven, aanstaande maandag weer open zullen gaan

27 januari 2010

De beschadigde scholen zullen dat in maart doen, meldt het ministerie.

UNICEF leidt de hulpverlening op het gebied van onderwijs en onderzoekt samen met het ministerie van Onderwijs en Save the Children de staat van alle door de aardbeving getroffen schoolgebouwen. 90 procent van de scholen in de hoofdstad Port-au-Prince en 60 procent van de scholen in de zuidelijke en westelijke provincies zijn beschadigd of verwoest. Op dit moment ligt het onderwijs hier stil en gaan naar schatting 500.000 kinderen in de basisschoolleeftijd niet naar school.

UNICEF zoekt plaatsen waar tijdelijk kan worden lesgegeven. Er zullen ongeveer drie- tot vierduizend vervangende klaslokalen nodig zijn. Alle scholen in het aardbevingsgebied zullen worden voorzien van watervoorzieningen, wc's en onderwijsmaterialen.

In Haïti coördineert UNICEF namens de Verenigde Naties de hupverlening op het gebied van onderwijs, gezondheidszorg, voeding, kinderbescherming en water, sanitaire voorzieningen en hygiëne. Dit betekent dat zij zelf op deze gebieden - ook wel clusters genoemd - hulp financiert, maar ook de hulpverlening van andere organisaties coördineert.