Stenen vakmanschap: www.restauratieambacht.be belicht de techniek van het metselwerk

01/02/2010 15:31

Vlaamse Overheid

Wie meer wil weten over de techniek van het metselwerk kan vanaf vandaag terecht op www.restauratieambacht.be. De website herbergt een schat aan toegankelijke en rijk geïllustreerde documentatie over historische bouwtechnieken en restauratieambachten.

Wie meer wil weten over de techniek van het metselwerk kan vanaf vandaag terecht op www.restauratieambacht.be . De website herbergt een schat aan toegankelijke en rijk geïllustreerde documentatie over historische bouwtechnieken en restauratieambachten. De rubrieken smeedwerk, vakwerkbouw, vitsen en lemen, stro- en rietdekken, kaleien en rotspleister waren eerder al beschikbaar. De site bundelt de vakkennis van tal van experts uit de erfgoed- en restauratiewereld en reikt praktische richtlijnen en adviezen aan, zowel voor de geïnteresseerde leek als voor de expert. De initiatiefnemers van het project zijn het Vlaams Instituut voor het Onroerend Erfgoed en het Centrum voor Agrarische Geschiedenis.

De Vlaming wordt geboren met een baksteen in zijn maag. Vandaag de dag maken velen hun droom van een stevige eigen woning waar, maar vroeger was een stenen huis iets exclusiefs. Dat baksteen een duurzaam materiaal is, bewijzen de talrijke, soms eeuwenoude gebouwen en constructies. Toch moeten we zorg dragen om ons bakstenen erfgoed niet te verliezen. De bedreiging is vaak verrassend: wie had gedacht dat zelfs lucht schade kan toebrengen aan metselwerk? Het restaureren van metselwerk vraagt dan ook een specifieke aanpak.

Voor meer informatie kunt u terecht bij Sarah Luyten, Centrum Agrarische Geschiedenis (CAG) door te bellen naar het nummer 016 32 35 25 of te mailen naar sarah.luyten@cagnet.be .

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen:
Zie het origineel