Ingezonden persbericht
PERSBERICHT
"Young Entrepreneur Program is aanvulling op regulier voortgezet onderwijs"
Fleur Kriegsman (18) start business school voor ondernemende tieners
Tienerondernemer Fleur Kriegsman, die veelvuldig de media haalde met haar bedrijf Hipvoordeheb.nl, komt opnieuw met een bijzonder initiatief: een business school voor ondernemende tieners. Gisteravond vroeg Jort Kelder in zijn ondernemersprogramma 'Bij ons in de BV' Fleur en zakenpartner Suzan Eikelenstam het hemd van het lijf over hun Young Entrepreneur Program (YEP!). Vandaag staan Fleur, de net achttien geworden directeur van YEP!, en twee andere teen entrepreneurs met een artikel van zes pagina's in FD Persoonlijk. En de telefoon staat roodgloeiend. "Het Young Entrepreneur Program is een tiendaagse buitenschoolse cursus voor tieners die meer willen weten over ondernemerschap. Geslaagde deelnemers gaan met een bedrijfsplan en misschien zelfs met een financiering naar huis", zegt een van enthousiasme blakende Fleur.
Kijken, leren, doen!
Bij YEP! krijgen cursisten theorie- en praktijklessen, waarbij ze actief met een coach aan de slag gaan met het uitwerken van hun ideeën tot concrete ondernemersplannen, het ontwikkelen van een website, een logo, het aanleggen van een administratie et cetera. Ook wordt er veel aandacht besteed aan inspiratie; succesvolle (tiener)ondernemers komen vertellen hoe zij succesvol zijn geworden en beantwoorden vragen. Aan het einde van de cursus hebben de deelnemers een concreet idee over hun eigen talent voor het ondernemerschap en hun vaardigheden op dat gebied, een uitgewerkt businessplan waarmee ze mogelijkerwijs kunnen starten plus alle adressen en contacten die nodig zijn om hun droom om te zetten in daden.
'Zondagschool' voor havisten en vwo'ers in samenwerking met hogescholen en universiteiten
Het Young Entrepreneur Program gaat op 30 januari 2010 van start en kan op zaterdag of op zondag worden gevolgd. De opleiding is gevestigd in het voormalige ABN AMRO gebouw aan de Amsterdamse Vijzelstraat 72. Suzan Eikelenstam: "In dit gebouw is ook een dependance van CASE, het Amsterdam Centre for Entrepreneurship, gevestigd. Hier geven docenten van bij CASE aangesloten hogescholen en universiteiten een minor Ondernemerschap. YEP! werkt, vanuit een partnership met CASE, met deze zelfde docenten. De deelnemers van onze opleiding krijgen straks les van leraren die niet alleen veel weten van de theorie, maar ook praktijkervaring hebben als ondernemer. Vrijwel alle docenten hebben een eigen bedrijf."
En dat is heel belangrijk volgens Fleur. "YEP! richt zich op havisten en vwo'ers. Uit mijn eigen ervaringen op de havo en uit onderzoeken is gebleken dat er in deze sectoren van het voortgezet onderwijs bijna geen aandacht aan ondernemerschap wordt besteed. Vreemd, ik weet namelijk dat er in deze groep veel belangstelling is om jong te leren hoe je slim je eigen geld kunt verdienen en tegelijkertijd een schat aan ervaringen op kunt doen. Ik krijg dagelijks mailtjes met vragen hierover. Ineens dacht ik, nou dan organiseer ik die lessen toch gewoon zelf met een paar mensen die er verstand van hebben?"
Fleur en Suzan vonden die experts in de vorm van Erik Boer, directeur van CASE. "De missie van YEP! sluit perfect aan op de missie van CASE; het versterken van het ondernemersklimaat onder jongeren. Wij richten ons daarbij op studenten, dat YEP! al bij scholieren begint, is een ontwikkeling die wij logisch en zeer welkom achten", aldus Erik Boer. Fleur: "We moeten met de aangeboden lessen, het lesmateriaal, de voorzieningen enzovoorts natuurlijk wel kwaliteit bieden. Daarmee heeft CASE ons erg geholpen."
Maatschappelijke ontwikkelingen stimuleren vraag
Fleur vindt de nieuwsgierigheid van veel scholieren naar het ondernemerschap een logisch vervolg op bepaalde maatschappelijke ontwikkelingen. "Veel van mijn leeftijdgenoten twijfelen momenteel bij hun keuze voor een vervolgopleiding en weten ook niet zeker of ze daarna 'een beroep' willen uitoefenen. Je hoort overal over de enorme toename van de jeugdwerkloosheid, over ontslaggolven en failliete bedrijven. Het is voor iedereen tijd geworden om een beroep te doen op zijn zelfstandigheid. In een baan of in een eigen bedrijf, je moet jezelf ontwikkelen tot iemand met verstand van ondernemen, en ondernemende eigenschappen en vaardigheden gaan ontplooien. Met YEP! kan ik niet alleen mijn ervaringen met andere tieners delen, maar hen ook leren hún kansen te zien, te pakken en er iets mee te bereiken."
Ingezonden persbericht