Provincie Overijssel

Persbericht

Zwolle, 29 januari 2010

Partners ondertekenen intentieverklaring: passende huisvesting voor 24 verstandelijke gehandicapten

Munitieterrein Stegerveld krijgt nieuwe bestemming als zorglandgoed

Het voormalige munitieterrein Stegerveld ten oosten van Ommen, krijgt een nieuwe bestemming als zorglandgoed. Op het zorglandgoed worden voorzieningen getroffen om 24 mensen met een verstandelijke beperking te huisvesten, waarvoor tot op heden in de regio geen geschikte woonlocatie te vinden was. Motto van het zorglandgoed is 'Zorg voor groen en groen voor zorg'. De groep gehandicapten krijgt een rustige, gestructureerde omgeving met veel ruimte en groen. Bij de inrichting van het terrein wordt het militaire erfgoed uit de Koude Oorlog voor een deel behouden. "Dit project is één van de 3 landelijke voorbeeldprojecten van zorglandgoederen, die door het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit in het leven zijn geroepen. Overijssel loopt hierin voorop en geeft een extra impuls aan de ruimtelijke kwaliteit. Vanwege deze provinciale belangen, inclusief zorg en wonen, voelt de provincie Overijssel zich verantwoordelijk voor de realisering van dit project", aldus gedeputeerde Theo Rietkerk, voorzitter van de Stuurgroep.

De provincie Overijssel, gemeente Ommen, Zorginstelling Baalderborg Groep, Woningstichting De Veste, het Rijksvastgoed- en Ontwikkelingsbedrijf (RVOB) en Dienst Landelijk Gebied (DLG) hebben vandaag een intentieverklaring ondertekend waarin zij met elkaar afspreken samen te werken aan de ontwikkeling van het landgoed.

De schets voor het zorglandgoed is in goed overleg met de direct omwonenden in het buurtschap Stegeren tot stand gekomen. Het terrein ligt verscholen in de bossen en heeft een eigen oprit vanaf de provinciale weg N34. Bij de bouw wordt gebruik gemaakt van een deel van de bestaande bebouwing op het terrein. Het recreatiegebied Vechtdal ligt op enkele kilometers afstand.

Het totale gebied is ruim 13 ha groot. Het natuurgebied blijft deels vrij toegankelijk voor publiek en zal worden beheerd door cliënten en medewerkers van zorginstelling Baalderborg Groep. Op het terrein wordt via natuurlijke afscheiding - in de vorm van beplanting - gezorgd voor de privacy van de bewoners van de zorginstelling.

De projectpartijen nodigen nu een drietal gerenommeerde architectenbureaus uit om een ontwerp te maken voor het zorglandgoed. Om de ruimtelijke kwaliteit te waarborgen in deze plannen heeft de provincie Overijssel een subsidie van 15.000 euro beschikbaar gesteld voor het opstellen van het plan. Daar bovenop is er nog een subsidie beschikbaar vanuit het programma 'Behoud en bescherming' van 25.000 euro voor het uiteindelijke transformatieplan. De gemeente Ommen zal in goed overleg met de provincie Overijssel het zorglandgoed planologisch mogelijk maken.