Senternovem

29-01-2010 | Praktijkdag Bio-energie: sterk programma, goed bezocht

Van varkensmest tot biogas, van dierlijk vet tot behaaglijke warmte. De vijfde Praktijkdag Bio-energie, gehouden op 26 januari in en om Eindhoven, begon met twee succesvolle praktijkvoorbeelden. Later op de dag werd kennis gedeeld via lezingen en workshops, maar er was ook nieuws: Agentschap NL deed de SDE-regeling 2010 uit de doeken.

Ook dit jaar vroeg de Praktijkdag aandacht voor specifieke onderwerpen: ditmaal waren de twee centrale thema's 'decentrale netwerken' en 'de economische haalbaarheid van projecten'. Ook de 's ochtends bezochte praktijkvoorbeelden sloten hierop aan. Zo werd als eerste het Praktijkcentrum in Sterksel bekeken: wetenschappers van de Wageningen Universiteit kijken hier verder dan alleen het fokken van varkens, en experimenteren met drie vergistingsinstallaties die mest omzetten in biogas. Met dit gas wordt in een Warmte Kracht Koppeling (WKK) elektriciteit en warmte opgewekt. Prachtige technieken, zeker in een decentrale rol, maar zonder subsidies nog nauwelijks te exploiteren. Wel economisch haalbaar was het tweede praktijkvoorbeeld, het Nationaal Zwemcentrum De Tongelreep in Eindhoven. Een bio-energiecentrale op geraffineerd dierlijk vet draait hier inmiddels volop en verwarmt duizenden kubieke meters water én lucht in het zwembadcomplex.

SDE 2010
Het middagdeel in het Auditorium van de TUE bestond uit een plenaire sessie, parallelsessies over beide centrale thema's en een afsluitende serie workshops. In een ingelaste, plenaire presentatie vertelde André Hoogeveen van Agentschap NL over de Subsidieregeling Duurzame Energieproductie 2010 per 1 maart. Er zijn een aantal kleine en grote verschillen ten opzichte van 2009: zo worden biomassaprojecten voortaan getoetst op de financieringsmogelijkheid. Wanneer de aanvrager aannemelijk kan maken dat hij over eigen vermogen kan beschikken, is de kans groter dat financiers meewerken. Kijk op de website van SDE voor meer informatie over de subsidieregeling.

Dé plek
Met ruim vierhonderd bezoekende ambtenaren, adviseurs, producenten en zelfs een kleine Surinaamse delegatie was de Praktijkdag uitstekend bezocht. Nuttig bovendien, zo merkte bijvoorbeeld Jo Ploumen van PulsedHeat, ontwikkelaar van een nieuw type verbrandingsmotor: 'Dit is dé plek om de Nederlandse bio-energiewereld te ontmoeten, bij te praten en nieuwe contacten te leggen. Bovendien is het een prima aanleiding om eens buiten je eigen discipline te kijken: ik vond het interessant om te zien hoe een varkensstal ook een energiecentrale kan zijn. Of ik nog zakelijke afspraken heb gemaakt? Eentje slechts, maar dan wel meteen een heel goede.'
Wijzigingsdatum | 29-01-2010