VU medisch centrum

Mooi instrument voor verbeteringen

Patiënten houden VUmc CCA spiegel voor

28 januari 2010

Zelfreflectie heeft vaak een louterende werking. In spiegelgesprekken vertellen patiënten over hun ervaringen met het ziekenhuis en hoe het anders kan. VUmc doet er zijn voordeel mee.

Corry Mietus en Frank Schuurmans maken deel uit van de werkgroep patiëntoriëntatie en servicekwaliteit. Schuurmans coördineert de totstandkoming van de nieuwe dakopbouw van de polikliniek VUmc CCA. In het kader daarvan werden spiegelgesprekken gehouden met de patiënten. Het initiatief komt vanuit de werkgroep zelf, waarvan Henk Verheul voorzitter is, vertelt Mietus.

"Die werkgroep zoekt naar instrumenten om de huidige situatie in beeld te brengen. We willen het bestaande organisatiemodel niet één op één overzetten naar de dakopbouw. Je wilt ook verbeteringen invoeren en daar zijn allerlei trajecten voor. Een spiegelgesprek is een mooi instrument. Er is interactie met de patiënten."

Ontroerend
Vooraf gaand aan het gesprek overlegden artsen, verpleegkundigen, het administratief personeel en het team psychosociale ondersteuning met elkaar, welke zaken zij tijdens het spiegelgesprek aan de orde wilden zien. Naast de inbreng van de patiënten gebruikte de gespreksleider dit als leidraad in het gesprek. Mietus: " Patiënten spraken heel open over hun ervaringen, dat was ook soms ontroerend." Overwegend is men zeer positief maar op een aantal punten is zeker verbetering mogelijk.

Ze noemt als voorbeeld het uitlopen van de spreekuren voor patiënten, een bekend fenomeen in een bedrijvig ziekenhuis. "Patiënten hebben vaak begrip voor wachttijden", weet Mietus. "Ze denken: als een arts voor een andere patiënt de tijd heeft genomen, dan geldt dat ook voor mij. Aan de andere kant wil een patiënt graag weten hoe lang de uitloop dan duurt. Kan dat niet op een scherm worden getoond? Dat is een praktisch punt waar je dan mee aan de slag kan." De voorlopige conclusie is dat spiegelgesprekken zeer nuttig zijn. Er zijn meer afdelingen die overwegen om spiegelgesprekken te houden."

Actiepunten
Na het gesprek werd er in breed verband door de staf en de verpleegkundige en administratieve teams gekeken naar de lessen die er te trekken waren uit het spiegelgesprek. Hierbij werden gegevens gebruikt van de toehoorders in de zaal en een nabelronde onder de deelnemende patiënten. Concrete resultaten waren bijvoorbeeld de eerder genoemde communicatie over de duur van wachttijden, verbetering van de logistieke doorstroming, ook in relatie tot andere afdelingen en verbetering van de parkeerproblematiek. Vooral dat laatste wordt als groot knelpunt ervaren.

Ruud Pattiapon
bron: Tracer