GroenLinks
Europees Parlement wijst SWIFT-akkoord af

In het Europees Parlement is op de Europese Dag van de Dataprotectie een meerderheid ontstaan tegen het SWIFT-akkoord dat de Europese justitieministers willen sluiten. Het Duitse persbureau DPA meldt dat ook de christendemocraten de gang van zaken rondom SWIFT niet accepteren. Dit akkoord zou het mogelijk maken voor de Verenigde Staten om de bankgegevens van Europese burgers in te zien. GroenLinks-europarlementariër Judith Sargentini is verheugd dat nu ook de christendemocraten opkomen voor de privacy van Europese burgers.

"Wij hebben van meet af aan gezegd dat dit akkoord de bescherming van persoonsgegevens onaanvaardbaar aantast. De christendemocraten leken het echter te steunen, maar die steun lijkt nu ingetrokken. Ik ben blij dat het Europees Parlement laat zien dat het staat voor de bescherming van de Europeanen."

Omstreden besluitvorming

Het SWIFT-akkoord kent een lange geschiedenis van omstreden besluitvorming door de Raad van Europese justitieministers. De Raad nam eerst een besluit één dag voor het in werking treden van het Verdrag van Lissabon. Volgens het nieuwe verdrag zou dan het Europees Parlement in moeten stemmen, terwijl dat daarvoor niet het geval was. De Raad heeft toen besloten alsnog het Europarlement zeggenschap te geven, bekritiseerd over deze last-minute besluitvorming om het Europarlement te omzeilen.

Afgelopen week hebben de ministers wederom een poging gedaan om de stemming niet door te laten gaan. "Er zijn echter nieuwe bevoegdheden bij het Europees Parlement en daarmee bij de inwoners van Europa komen te liggen", stelt Sargentini. "En het Europees Parlement zegt nee tegen dit akkoord. Wij hebben er geen behoefte aan dat in onze rekeningen gesnuffeld wordt door de Verenigde Staten zonder dat wij daar weet van hebben en zonder dat wij daar controle op kunnen uitoefenen."