Provincie Overijssel

Besluitenlijst Van 26 januari 2010

Vergadering Gedeputeerde Staten van Overijssel

Onderwerp: Samenstelling Uitvoeringscommissie Losser (GM-beslissing d.d. 20-01-2010)
Kenmerk: 2009/0196513

Gedeputeerde Staten hebben mevrouw R. Holsheimer-Wezeman, wethouder van Losser, benoemd tot lid van de Uitvoeringscommissie Losser. Mevrouw Holsheimere-Wezeman volgt in deze functie mevrouw G.P.L. ter Denge-Alards op.

Onderwerp: Goedkeuring overschrijding kasgeldlimiet gemeente Wierden, alsmede het plan van de gemeente om binnen de kasgeldlimiet te blijven. (GM-beslissing d.d. 21-01-2010) Kenmerk: 2009/0161578

De Wet Financiering Decentrale Overheden (Wet FIDO) stelt een limiet aan de korte financiering (de gemiddelde netto-vlottende schuld) door openbare lichamen, w.o. de gemeenten. Als deze zogenoemde kasgeldlimiet gedurende drie achtereenvolgende kwartalen wordt overschreden, dan stelt de gemeente de toezichthouder (i.c. Gedeputeerde Staten) hiervan in kennis. Hierbij wordt tevens een plan om binnen de kasgeldlimiet te blijven aan GS ter goedkeuring voorgelegd. De gemeente Wierden heeft gedurende de 1e drie kwartalen van 2009 de kasgeldlimiet gemiddeld overschreden. De overschrijding is inmiddels teniet gedaan door ontvangsten uit grondverkopen, het aantrekken van een langlopende geldlening en ontvangsten uit de verkoop van aandelen Essent aan RWE. Dit laatste wordt opgevat als een plan, als bedoelt in de Wet FIDO, om binnen de kasgeldlimiet te blijven. GS keuren dit plan goed.

Onderwerp: Heropening jacht en intrekken opschorting ontheffingen (GM-beslissing d.d. 25-01-2010)
Kenmerk: 2010/0013400

Gedeputeerde Staten hebben besloten, gezien de veranderde weersomstandigheden en de weersverwachting, op @@ januari 2010 de jacht te heropenen en de opschorting van de verleende ontheffing voor overwinterende ganzen en smienten in te trekken.

Onderwerp: Inspectiebezoek archief waterschap Regge en Dinkel (GM-beslissing d.d. 26-01-2010)
Kenmerk: 2009/0202493

GS hebben kennisgenomen van het verslag van het inspectiebezoek aan het archief van waterschap Regge en Dinkel op 11 november 2009. In de archiefruimte en archiefbewaarplaats dienen enkele kleine investeringen plaats te vinden (o.a. CO2-brandblussers en een datalogger om het klimaat te kunnen monitoren). Voor het overige is de zorg voor en het beheer van het archief op orde.

Onderwerp: Inspectiebezoek gemeentearchief Wierden (GM-beslissing d.d. 26-01-2010)
Kenmerk: 2009/0194829

Gedeputeerde Staten hebben kennis genomen van het verslag van het inspectiebezoek aan het gemeentearchief van Wierden op 4 november 2009. GS constateren dat als gevolg van de prioriteit in de aandacht voor ontwikkelingen op het gebied van digitalisering de zorg voor en het beheer van het analoge archief enigszins in de knel komen. Zij vragen daarvoor aandacht, alsmede voor enkele andere punten zoals calamiteitenzorg en de actualisatie van een aantal documenten.

Onderwerp: Inspectie gemeentearchief Hardenberg
(GM-beslissing d.d. 26-01-2010)
Kenmerk: 2009/0201653

GS hebben op basis van het verslag van het inspectiebezoek aan het gemeentearchief van Hardenberg d.d. 26 november 2009 geconstateerd dat in de archiefdepots brandblussers dienen te worden aangebracht en dataloggers om het klimaat te kunnen monitoren. Voor het overige is de zorg voor en het beheer van het gemeentearchief op orde.

Onderwerp: Inspectiebezoek gemeentearchief Dinkelland (GM-beslissing d.d. 26-01-2010)
Kenmerk: 2009/0194307

GS hebben kennis genomen van het verslag van het inspectiebezoek dat op 29 oktober is gebracht aan het gemeentearchief van Dinkelland. GS constateren dat de zorg voor en het beheer van het archief grotendeels op orde zijn. Enkele kleinere investeringen in de archiefbewaarplaats zullen op korte termijn worden gerealiseerd (o.m. aanbrengen brandblusser).

Onderwerp: Bijbestelling treindienst Zwolle-Emmen
(GM-beslissing d.d. 26-01-2010)
Kenmerk: 2009/0175257

Gedeputeerde staten hebben besloten om samen met provincie Drenthe een aantal extra ritten te bestellen voor de treindienst Zwolle-Emmen. Daarmee verbetert de provincie de dienstregeling tussen Zwolle-Emmen. Het gaat om extra ritten in de avonduren op dinsdag en woensdag. Daardoor ontstaat op die avonden een halfuurdienst tot 22.00 uur. Dit komt overeen met de donderdag-, vrijdag- en zaterdagavond. De bijbestelling geldt vanaf februari 2010 voor de periode 2010-2012. Eind 2012 gaat een nieuwe vervoersconcessie in, waarvoor onlangs de aanbestedingsprocedure is gestart.

Onderwerp: Brief aan de Minister van LNV betreffende maatregelen Q-koorts (GM-beslissing d.d. 26-01-2010)
Kenmerk: 2010/0016026

Gedeputeerde Staten versturen een brief aan de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. In deze brief vragen GS de minister allereerst om de informatievoorziening aan de door q-koorts getroffen bedrijven te verbeteren. Daarnaast wordt de minister gevraagd om op zo kort mogelijke termijn duidelijkheid te verschaffen aan de ondernemers over de verdere maatregelen die zullen worden genomen om de uitbraak van q-koorts tot staan te brengen. Tenslotte geven GS aan dat zij op zo kort mogelijke termijn tot overleg wil komen met het rijk en de (betrokken) provincies om de voorgenomen aanpassing van de Omgevingsverordening en het Reconstructieplan af te kunnen stemmen.

Onderwerp: Uitvoeringsprogramma voor de Ondergrond, programmaperiode 2010-2015 Kenmerk: 2010/0001569

Gedeputeerde Staten hebben het Uitvoeringsprogramma voor de Ondergrond voor de programmaperiode 2010-2015 vastgesteld. Het Uitvoeringsprogramma is een vervolg op het Meerjarenprogramma Wet bodembescherming 2005-2009 en geeft daarnaast verdere invulling aan de in juli 2009 vastgestelde Visie op de Ondergrond. Vanuit de kernbegrippen beschermen, gebruiken en herstellen van de ondergrond wordt aangegeven welke acties door de provincie in de programmaperiode 2010-2015 zullen worden uitgevoerd en welke prioriteiten daarbij worden gesteld. Hiermee wordt inzichtelijk op welke wijze vanuit de Overijsselse ondergrond een bijdrage wordt geleverd aan het realiseren van duurzaamheid en ruimtelijke kwaliteit in de provincie Overijssel, een lijn die is ingezet met de in juli 2009 vastgestelde Omgevingsvisie. Prioriteiten in het Uitvoeringsprogramma zijn: ordening van de ondergrond, de beschikbaarheid en het gebruik van (provinciale) bodeminformatie, de continuering van langdurige nazorg en lopende fases van bodemsaneringsprojecten waarvoor reeds financiele verplichtingen zijn aangegaan en de aanpak van ernstige bodemverontreiniging waarvan de sanering spoedeisend is.

Onderwerp: Bestuursovereenkomst IJsseldelta-Zuid
Kenmerk: 2009/0195043

Gedeputeerde Staten van Overijssel stemmen in met de tekst van de Bestuursovereenkomst IJsseldelta-Zuid met het Rijk, de gemeente Kampen en het Waterschap Gtoot Salland. In de overeenkomst zijn vastgelegd de financiering, de gefaseerde uitvoering, gecombineerd met zomerbedverdieping, de verdere planvoorbereiding, de organisatie van planfase tot projectbesluit en de rol en verplichtingen van partijen.

Onderwerp: Beslissing op klacht van de heer J. Rasker over het uitblijven van een schriftelijke ontvangstbevestiging van zijn ingediende administratief beroepschrift. Kenmerk: 2010/0001653

Gedeputeerde Staten hebben een klacht van de heer Rasker gegrond verklaard. Van het op 9 november 2009 ingediende administratief beroepschrift tegen het inrichtingsplan "Laage Diepeveen" is de ontvangst pas op 5 januari 2010 schriftelijk bevestigd. Dit terwijl de provinciale servicenorm in beginsel een termijn van vijf werkdagen aangeeft.

Onderwerp: Toezichtsvorm programmabegrotingen 2010 van gemeenten in Overijssel Kenmerk: 2009/0195590

De recessie heeft voor veel gemeenten structureel negatieve financiële effecten tot gevolg. Gemeentebesturen zien zich voor de opgave gesteld om het wettelijk materieel begrotingsevenwicht te behouden dan wel te herstellen. Veelal blijkt herstel van het vereiste begrotingsevenwicht eerst op termijn mogelijk. Daartoe geeft het financieel toezichtskader "Zichtbaar toezicht in Overijssel" ook ruimte. Uit de meerjarenbegroting moet dan aannemelijk zijn dat het begrotingsevenwicht wordt hersteld, uiterlijk in 2013. Het rigide toepassen van genoemd beleidskader zou op voorhand echter een substantiële toename van preventieve gemeenten betekenen. Dit is echter geen doel op zich. Het gaat om het bevorderen van een gezond en evenwichtig financieel beleid. Daarom is ook gekeken naar de mate waarin de financiële positie wordt bedreigd en in hoeverre bestuurlijk wordt ingezet. Gedeputeerde Staten hebben vastgesteld dat de begrotingen 2010 van de gemeenten Ommen en Tubbergen materieel niet in evenwicht zijn en dus door hun moeten worden goedgekeurd (preventief toezicht). De begrotingen 2010 van de overige 23 gemeenten behoeven geen goedkeuring (repressief toezicht).

Onderwerp: SISA IMG inclusief invulwijzer SISA 2009 Kenmerk: 2010/0004875

Sinds 2006 wordt het principe van Single Information en Single Audit (SISA) toegepast op de verantwoording door gemeenten en/of provincies over de specifieke uitkeringen die door het Rijk worden verstrekt. GS besluiten vanaf 2010 dit SISA-principe ook toe te passen op de subsidierelatie Provincie Overijssel / Overijsselse Gemeenten voor de autonome middelen die via het Investeren Met Gemeenten (IMG) aan deze gemeenten worden beschikt. De financiële verantwoording van de beschikte middelen verloopt daarmee via de jaarrekening van de gemeenten.

Onderwerp: Reactieve aanwijzing bestemmingsplan "Buurse Zuid", gemeente Haaksbergen Kenmerk: 2010/0012704

De gemeenteraad van Haaksbergen heeft het bestemmingsplan Buurse Zuid vastgesteld en op 17 december 2009 ter kennis van de provincie gebracht. Het vastgestelde plan voorziet in een nieuwe woonuitbreiding op een waardevolle es in Buurse. GS hebben tegen het ontwerp bestemmingsplan een zienswijze ingediend omdat het plan strijdig is met het provinciaal beleid in de Omgevingsvisie en de Omgevingsverordening. Deze zienswijze van GS heeft er niet toe geleid dat de gemeente het plan heeft aangepast in de lijn van het provinciale beleid. In verband hiermee hebben GS hebben besloten als vervolgstap de gemeenteraad een gedeeltelijke reactieve aanwijzing te geven. Op deze manier kan worden voorkomen dat het bestemmingsplan in strijd met het Omgevingsbeleid (O2) en de Omgevingsverordening 2009 van kracht wordt en woningbouw op de waardevolle es kan plaatsvinden. Een reactieve aanwijzing van de provincie betekent dat een (deel van het) plan niet uitgevoerd kan worden door de gemeente. Deze mogelijkheid vloeit voort uit de nieuwe Wet op de ruimtelijke ordening die in 2008 van kracht is geworden. De provincie kan van deze mogelijkheid (eigenlijk een onthouding van goedkeuring achteraf) gebruik maken, als een gemeentelijk plan strijdig is met het provinciaal beleid uit de Omgevingsvisie 2009. Voordat tot een reactieve aanwijzing wordt overgegaan dient de provincie een zienswijze in en daaraan voorafgaand is er vrijwel altijd overleg in het voorontwerpstadium van een plan met de gemeente.

GS spreken tevens uit dat er ruimte is en blijft om de de sociaal-economische dynamiek te versterken onder meer met de bouw van woningen ook in Buurse. GS hebben aan de gemeente aangegeven dat zij bereid zijn om samen met de gemeente in een pilot invulling te geven aan de ruimtelijke plannen voor de noordelijke strook van het bestemmingsplan. Zodat er gezamenlijk gekeken kan worden naar een invulling die recht doet aan de gebiedskenmerken zoals die in de Omgevingsvisie staan beschreven en van toepassing zijn op dat specifieke gebied en dat er gekeken kan worden naar een alternatieve invulling van de woningbehoefte in Buurse. Hiermee krijgt de ruimtelijke kwaliteit van Buurse e.o. een extra impuls.

Onderwerp: Wiel van Overijssel evaluatie 2009
Kenmerk: 2010/0012175

Met het project "Wiel van Overijssel" zorgt de provincie samen met de gemeenten voor de uitwisseling en ontwikkeling van kennis op het gebied van ruimtelijke ordening. Dit leidt tot snellere procedures, betere ruimtelijke plannen en een efficiëntere administratie. Het project is nu halverwege en onlangs geëvalueerd. Uit deze evaluatie blijkt dat het project door de gemeenten als succesvol wordt ervaren en dat de kwaliteit van de bestemmingsplannen is verbeterd. Het project wordt voortgezet tot eind 2010. Provinciale Staten wordt over de voortgang geïnformeerd.

Onderwerp: Vaststelling van het Uitvoerings- en toetsingskader Bodem en van de Leeswijzer en intrekking van het bodembeleidsplan Overijssel 2002-2005, 'Grond voor samenwerking' en het ' bodembeleidsplan deel 2 2002-2005, Bodemsanering en de provincie Overijssel'. Kenmerk: 2009/0196598

Gedeputeerde Staten van Overijssel stemmen in met het Uitvoerings- en toetsingskader Bodem. Met het Uitvoerings- en toetsingskader Bodem maakt de provincie Overijssel inzichtelijk hoe zij regels op het gebied van bodemsanering interpreteert, welke voorwaarden zij stelt aan bodemonderzoek, plannen en saneringen, welke afwegingen daarbij worden gemaakt en welke procedures worden gevolgd. Gedeputeerde Staten van Overijssel stellen aan Provinciale Staten voor het bodembeleidsplan Overijssel 2002-2005, 'Grond voor samenwerking' en het 'bodembeleidsplan deel 2 2002-2005, Bodemsanering en de provincie Overijssel' in te trekken en bieden het Uitvoerings- en toetsingskader Bodem, inclusief de Leeswijzer ter kennisname aan. Het Uitvoerings- en toetsingskader Bodem treedt in werking na intrekking van het Bodembeleidsplan door Provinciale Staten.

Onderwerp: Brief aan PS: Vitens: Algemene vergadering van Aandeelhouders 17 dec 2009 Kenmerk: 2010/0010799

Gedeputeerde Staten informeren PS over de besluiten van de Algemene vergadering van Aandeelhouders van Vitens NV van 17 december 2009. De AvA heeft ingestemd met de voorgestelde drinkwatertarieven 2010 voor huishoudens en grootverbruik, het voorstel betreffende openbaarheid, vertrouwelijkheid en geheimhouding van stukken voor de AvA Vitens NV en het nieuwe bezoldigingsbeleid voor de Raad van Bestuur Vitens NV.

Onderwerp: Beantwoording Statenvragen busroute Dedemsvaart Kenmerk: 2010/0010891

De Provincie Overijssel heeft overleg gevoerd met de gemeente Hardenberg en vervoerder Connexxion over de gewijzigde busroute te Dedemsvaart. Uitkomst van dit overleg is dat, na positief advies van de gemeenteraad van Hardenberg op 26 januari 2010, de oude route weer in ere hersteld zal worden. De Statenvragen van het CDA over de gewijzigde busroute in Dedemsvaart worden beantwoord.

Onderwerp: Afronding fase 1 project Afstoten niet-functionele vastgoedobjecten WK Kenmerk: 2009/0182419

Na een interne reorganisatie is de functionaliteit van een aantal steunpunten en terreinen van de Provincie Overijssel vervallen. Bij zes steunpunten zaten verontreinigingen in de bodem die gesaneerd dienden te worden. De steunpunten en terreinen zijn verkocht. De laatste twee bodemsaneringen worden begin 2010 afgerond.

Onderwerp: Hoofdwegenstructuur rondom Raalte
Kenmerk: 2010/0008339

GS besluiten om het kruispunt N 348/Westdorplaan en aangrenzende rotonde N 348/ N 332/Overkampsweg niet verder in een planstudie uit te werken en de huidige situatie te handhaven. Reden hiervoor is onder meer dat het toekomstbeeld voor de N 348 niet bekend is; eerder onderzoek heeft aangetoond dat het oplossen van genoemde punten niet alleen een forse investering vraagt maar ook ruimtelijk gezien ingrijpend is en het punt N 348/Westdorplaan niet meer op de Verkeersongevallenconcentratielijst (VOC-lijst) staat. Verder besluiten GS om zodra de N 348 Deventer-Ommen als stroomweg in het provinciaal uitvoeringsprogramma is opgenomen, in samenwerking met de betreffende gemeenten en het Rijk de verschillende varianten voor de N348 in een verkenning verder te onderzoeken en te beoordelen.

Onderwerp: Vergadering Dagelijks Bestuur regio Stedendriehoek 27 januari 2010 Kenmerk: 2010/0009996

In het kader van het Grote steden en netwerkstedenbeleid is de provincie nauw betrokken bij de samenwerking met de stedelijke netwerken waaronder de regio Stedendriehoek. Op 27 januari vergadert het Dagelijks Bestuur van de Stedendriehoek. Aan de orde komen onder andere het werkprogramma voor 2010, de stand van zaken in het Programma Hoogfrequent Spoor en mobiliteitsmanagement.

Onderwerp: Plan van aanpak en Startnotitie Midterm review ILG Kenmerk: 2010/0011096

Gedeputeerde Staten hebben Provinciale Staten per brief van 19 januari 2010 geïnformeerd over de Midterm review Investeringsbudget Landelijk Gebied. In aansluiting daarop hebben Gedeputeerde Staten een Plan van aanpak en Startnotitie over de Midterm review vastgesteld. Op grond van het Bestuursakkoord Investeringsbudget Landelijk Gebied 2007-2013 hebben de provincies meer verantwoordelijkheden gekregen voor de inrichting van het landelijk gebied. Deze afspraken zijn nog eens bevestigd in het Bestuursakkoord Rijk-Provincies 2008-2011. In 2010 vindt volgens afspraak een tussenevaluatie (de zogeheten Midterm review) plaats. Gedeputeerde Staten zenden een exemplaar van het Plan van aanpak en Startnotitie aan Provinciale Staten.

Onderwerp: IPO-Bestuursvergadering 28 januari 2010 Kenmerk: 2010/0012288

Op 28 januari 2010 is er een vergadering van het IPO-Bestuur. GS hebben hun standpunt bepaald over de voorstellen zoals die door het IPO ter bespreking/besluitvorming zijn geformuleerd. Onderwerpen op de agenda zijn onder meer de evaluatie van de Wet op de Jeugdzorg, het regionale economische beleid en de kabinetsreactie doelmatig waterbeheer.

Onderwerp: Huisvesting van De Passie te Wierden; gevolgen uitspraak Raad van State d.d. 30 december 2009 Kenmerk: 2010/0009849

Op 30 december 2009 heeft de Raad van State uitspraak gedaan in het geschil tussen uw college en de stichting Evangelisch Bijbelgetrouw Onderwijs (hierna: De Passie). In 2008 is op initiatief van Gedeputeerde Staten door een gezamenlijke inspanning van de gemeente Wierden, de provincie Overijssel, de staatsecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap én de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties een einde gemaakt aan de impasse die was ontstaan rond de kosten van huisvesting van de Passie. De gemeente was van mening dat zij redelijkerwijs niet kon worden verplicht te voorzien in de huisvestingskosten van de school. De provincie - daarin gesteund door het Rijk - vond dat bekostiging van de school door de gemeente onontkoombaar was gelet op de Wet op het Voortgezet Onderwijs en dat de huisvestingskosten voor de gemeente een in de Gemeentewet zogeheten verplichte uitgave waren. Met het bestuurlijk akkoord werd voorkomen dat leerlingen en de school tussen wal en schip belandden. Tegelijkertijd kreeg de gemeente de mogelijkheid het geschil voor te leggen aan de rechter. De strekking van het akkoord was dat de provincie de kosten van huisvesting zou voorfinancieren in afwachting van een onherroepelijke uitspraak van de Raad van State over de bekostigingsbesluiten. De uitspraak van de Raad van State maakt nu duidelijk dat een gemeente verplicht is om de huisvesting te bekostigen als de school vijf jaren achtereen is opgenomen in het Plan van Scholen, een besluit van de Minister van OCW. Op dat moment vangt ook de rijksbekostiging aan. Op grond van het bestuurlijk akkoord zal de gemeente Wierden na deze uitspraak de door de provincie verstrekte voorschotten terugbetalen.

Onderwerp: Voorbereiding bestuurlijk overleg DB Regio Twente - GS Overijssel 2 februari 2010 Kenmerk: 2010/0011743

Op 2 februari 2010 heeft het College van Gedeputeerde Staten van Overijssel overleg met het dagelijks bestuur van de Regio Twente. In het overleg zal onder meer worden gesproken over de voortgang van projecten op de agenda van Twente en het vervolg op de visitatie van de Agenda van Twente.