Ingezonden persbericht


PERSBERICHT 27 januari 2010

Om Panorama Mesdag als ruimtelijk kunstwerk in de toekomst te kunnen blijven bezoeken moet het museumgebouw verbouwd en uitgebreid worden,

Om het unieke kunstwerk voor het publiek open te kunnen houden, zijn uitbreiding en verbouwing van het huidige museum, zodat het voldoet aan de wettelijke eisen van deze tijd en aan de verwachtingen van de bezoekers. Daar is nog veel geld voor nodig. absoluut noodzakelijk gebleken. Eind 2005 werd daarvoor een flinke stap gezet het de aankoop van het buurpand. De toezegging van een eenmalige bijdrage van de gemeente Den Haag gaf een flinke positieve impuls. Plannen werden uitgewerkt en veelbelovende eerste contacten voor subsidies en sponsoring werden gelegd in een tijd waarin van een economische crisis nog geen sprake was.

Omdat Panorama Mesdag niet gesubsidieerd wordt, moet het eenmalige investeringsbedrag op andere manieren bijeen worden gebracht. Daarom is er een grote 'reddingsoperatie' uitgevoerd, vooral bedoeld om bewonderaars van Panorama Mesdag bij het voortbestaan ervan te betrekken de gemeente, het rijk en enkele stichtingen en particulieren hebben er met substantiële bijdragen voor gezorgd dat Panorama Mesdag 2010 hoopvol is ingegaan: er is op 4 januari enthousiast begonnen met de eerste fase van de restauratie van het historische pand en met de uibreiding van de publieksruimten in het museum.

Nu wordt, in de traditie van Hendrik Willem Mesdag, een beroep gedaan op particulier initiatief om de vernieuwing van het panorama te steunen. Een tiental enthousiaste bedrijven in de Haagse regio heeft in overleg met de Stichting Behoud Panorama Mesdag het initiatief genomen tot het oprichten van de 'Bedrijvenkring Panorama Mesdag'. De bedrijven dienen hiermee zowel het behoud van Panorama Mesdag als het intensiveren van hun zakelijke netwerk.

Om aan het initiatief de nodige publiciteit geven loste Wethouder Henk Kool (Economie) maandag 25 januari op het panorama op enthousiaste wijze het figuurlijke startschot voor de Bedrijvenkring Panorama Mesdag.

Aanwezig waren onder meer vertegenwoordigers van de bedrijven

BDO CampsObers Accountants en Belastingadviseurs

Burston-Marsteller

Constructiewerken Wauben & Co

Ekelmans & Meijer advocaten

Mastermate VBT Groep

Robein Leven

Smiet Offset

Unica Installatiegroep

Weighpack International

Omroep West

Kunstzaal Van Heijningen

Shell

Over Panorama Mesdag

Panorama Mesdag is een uniek Haags monument en behoort tot het nationale en internationale erfgoed van Nederland. Het is het oudste panorama ter wereld op zijn originele locatie en biedt in de Haagse Zeestraat een vredelievend beeld in 'virtual reality' van Scheveningen in 1881. Hendrik Willem Mesdag, één van de bekendste kunstenaars van de Haagse School, legde dit vergezicht op de zee, de duinen, het dorp Scheveningen en Den Haag in 360 graden vast en creëerde daarmee het grootste schilderij van Nederland; niet minder dan 120 meter lang en meer dan 14 meter hoog. Het is dagelijks geopend en trekt gemiddeld 150.000 bezoekers per jaar. Daarmee vertegenwoordigt het ook een

grote waarde voor de Haagse economie. Panorama Mesdag is met gemiddeld 150.000 bezoekers per jaar al meer dan eeuw een begrip.

De leden van het Comité van Aanbeveling van Panorama Mesdag zijn: Bart Chabot, Sybilla Dekker, Jan Franssen, Pieter Kalbfleisch, Geert Mak, Peter Noordanus, Wubbo Ockels, Frits van Oostrom, Jan Pronk, Wim Pijbes, Alexander Rinnooy Kan, Paul Schnabel, Saskia Stuiveling, Paul van Vliet, Bernard Wientjes en Guido van Woerkom.