Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Hooghalen, 27 januari 2010

102.000 Namen Lezen wordt traditie

Over vijf jaar opnieuw gesproken monument in kamp Westerbork

Het Herinneringscentrum Kamp Westerbork heeft besloten dat de namen iedere vijf jaar uitgesproken zullen gaan worden. Dat heeft directeur Dirk Mulder van het Herinneringscentrum Kamp Westerbork vanmiddag laten weten na de afsluiting van De 102.000 Namen Lezen.

Om twee uur werd in Westerbork de laatste naam van alle slachtoffers genoemd. Voor het 112 uur onafgebroken lezen van alle namen was veel belangstelling. "We hadden de zevenhonderd vrijwillige lezers van de afgelopen vier dagen en nachten zo bij elkaar", aldus directeur Mulder van het Herinneringscentrum Kamp Westerbork. "Er was zelfs zoveel belangstelling om mee te doen, dat we mensen die op het voormalig kampterrein wilden lezen, op een reservelijst hebben moeten plaatsen". Volgens Mulder is er veel behoefte aan herhaling van het namen lezen. Hij geeft aan dat het gesproken monument niet alleen een groot eerbetoon is aan de slachtoffers en hun nabestaanden, maar ook een belangrijke rol vervult in het doorgeven van geschiedenis. Daarnaast wordt het project De 102.000 Namen Lezen volgens hem breed gedragen: "Iedereen wilde meedoen; kampoverlevenden, nabestaanden, vertegenwoordigers uit alle geledingen in de samenleving en scholieren. Het is geweldig dat ze ons geholpen hebben bij onze taak al deze unieke mensen in herinnering te blijven houden".

Naast het grote aanbod van lezers, bleek er ook een groot publiek te zijn voor het luisteren naar de lange lijst met namen. De website www.102000namenlezen.nl die het centrum deze dagen speciaal in de lucht had, trok per dag ruim vierduizend bezoekers. Vanuit Israël en Amerika werd de live-uitzending van het namen lezen gevolgd en ook bezoekers uit Duitsland, Canada, Groot-Brittannië en Portugal bekeken en beluisterden op hun computer de lezers in Westerbork. Ook via de goed bezochte sites van de NOS en RTV Drenthe was het namen lezen te volgen.



Ingezonden persbericht