FloraHolland


Verontrustende situatie Greenport Boskoop door boktor

Handelscentrum FloraHolland Boskoop net buiten 2 km-bufferzone

BOSKOOP (27 januari 2010) - FloraHolland werkt in samenwerking met betrokkenen aan maatregelen om de financiële schade door het handelsverbod als gevolg van de Aziatische boktor te verminderen. De handelsvestiging zelf treft geen extra maatregelen, aangezien zij buiten de bufferzone valt. Handel kan gewoon doorgang hebben voor de aanvoer die buiten de zone valt.
Het beursseizoen start op 9 en 10 februari aanstaande, waarna afhankelijk van het weer over vier weken de handel in boomkwekerijproducten goed op gang komt. Er wordt dan ook ingezet op extra keuringsactiviteiten op bedrijven die liggen in de bufferzone van 2 km. Zijn de bedrijven vrij, dan kunnen zij weer handelen, waardoor de economische schade beperkt zou kunnen worden. De bufferzone beslaat zo'n 30 procent van de productie in het boomkwekerijgebied Boskoop, het belangrijkste productiegebied van Nederland, waar tevens veel handel is gevestigd. Een vergelijkbaar aandeel wordt via FloraHolland Boskoop verhandeld en een geringer deel via FloraHolland Connect (bemiddeling).
FloraHolland spreekt over een buitengewoon zorgelijke situatie voor aanvoerders uit de Greenport Boskoop.

Als gevolg van de vondst van de Oost-Aziatische boktor eind vorig jaar worden nu niet alleen Boskoop maar ook Rijnwoude, Waddinxveen en Reeuwijk getroffen door een zware maatregel. De minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft bekend gemaakt dat zij tijdelijk een handelsverbod oplegt voor zogenaamde waardplanten in een zone van 2 km rondom de vindplaats van de Oost-Aziatische boktor. Daartoe wordt zij gedwongen door de Europese Commissie. Coos Rijsdijk, burgemeester van Boskoop: "Deze maatregel is voor de regio met honderden jaren kwekerstraditie een flinke tegenslag".

Nieuwe maatregel
Nieuwe Europese regelgeving verplicht lidstaten om na de vondst van de Oost-Aziatische boktor gedurende twee jaar een handelsverbod op te leggen binnen een straal van twee kilometer rondom de vindplaats. De minister voert in overleg met de Europese Commissie deze regel nu gedeeltelijk uit. Het handelsverbod wordt ingevoerd, maar niet voor twee jaar. Op zo'n kort mogelijke termijn worden alle kwekers en handelaren van waardplanten geïnspecteerd. Als bij de inspectie geen aantastingen worden aangetroffen, wordt het bedrijf vrijgegeven. Vanaf dat moment mag er weer worden gehandeld. De Plantenziektekundige Dienst (PD, onderdeel van het ministerie van LNV) doet er alles aan om de inspecties van de kwekerijen in verband met de komende `paktijd' zo snel mogelijk te laten verlopen. De waardplanten zijn acer, aesculus, alnus, betula, carpinus, citrus, corylus, cotoneaster, fagus, lagerstroemia, malus, platanus,populus, prunus, pyrus, salix,ulmus.

Achtergrond
Eind 2009 zijn in Boskoop uitvlieggaten en larven van de Oost-Aziatische boktor gevonden. De boktor kan schade veroorzaken in veel soorten loofbomen en -struiken. Vanwege de schadelijkheid heeft de boktor de quarantainestatus. Dit houdt in dat Nederland er alles aan moet doen om vestiging te voorkomen. In december is daarom besloten om alle loofbomen en -struiken in een straal van 100 meter rond de vondst te verwijderen en te inspecteren. 20 januari is daarmee gestart. Dat gebeurt onder toezicht van de PD. Daarbij zijn tot nu toe geen nieuwe aantastingen gevonden.

Meer informatie
FloraHolland Boskoop, Frans van Dijk T 0172-219393 / 06-53376634, fransvandijk@floraholland.nl

Klik hier voor het persbericht van ministerie LNV